Annonce
Fødselsdag

Et multitalent på de skrå brædder

Jan Hertz er vokset op med svensk som sit modersmål og optræder derfor hjemmevant på begge sider af Øresund. 8. juli bliver han 70. Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix
Der findes nærmest ikke en krog af dansk underholdningsliv, hvor Jan Hertz ikke har sat sit fingeraftryk. Mandag den 8. juli fylder han 70 år.

Som skuespiller er Jan Hertz, der mandag den 8. juli fylder 70 år, i høj grad selvlært.

Jan Hertz var kun seks år gammel, da han første gang oplevede dansk teaters grand old man Poul Reumert i Det Kongelige Teater.

Fra den dag var hans skæbne bestemt. Han spenderede sine lommepenge på at se den store skuespiller på scenen og holdt i 7. klasse foredrag om "Poul Reumert - en person, jeg beundrer".

Med sin lærers hjælp fik han også selv lejlighed til at møde sit idol i garderoben. Han begyndte at spille børneteater som 15-årig og var året efter med til at starte Sorgenfri Børneteater, hvor han administrerede og instruerede 35 børn, mens han selv gik i gymnasiet.

Han tog teaterkurser, blev instruktørassistent, læste retorik og teaterhistorie på Københavns Universitet, indtil han i 1973 blev optaget på Aarhus Teaters Elevskole.

Jan Hertz har siden ungdommen arbejdet på flere sider af skrivebordet. Han elsker at være igangsætter, er en smittende inspirator og har et skarpt øje for talenter.

Han blev kunstnerisk leder af det turnerende Gentofte Scenen, spillede og instruerede flere revyer og lavede musicalen "Godspell" til landets kirker. Han var senere chef for Amager Scenen fra 1989 til 1996 og underholdningschef i Tivoli fra 1999 til 2001.

Siden vendte han tilbage til rollen som instruktør og skuespiller, og han har medvirket i og iscenesat en lang række skuespil, musicals, lystspil, film og tv-serier samt revyer og cirkusforestillinger på begge sider af Øresund.

De seneste år har han også udvidet den kunstneriske palette med foredrag og coaching samt en soloforestilling i stand up-genren.

I 15 år sad han med i juryen bag teaterprisen Reumert, og de seneste år har han været med til at uddele den genoplivede danske Cirkuspris. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1944: Kager og wienerbrød slipper op

1994 Biskop Vincent Lind må godt udtrykke sig meget direkte og i ret så skarpe vendinger, når han beskæftiger sig med klager fra et yderst omstridt medlem af menighedsrådet ved Vor Frue Kirke i Odense, nemlig overlærer Niels Gertsen. Det har biskoppen fået både Kirkeministeriets og en nu forhenværende kirkeministers ord for. Flere års problemer omkring Niels Gertsens arbejde i menighedsrådet med masser af klagesager nåede et højdepunkt i midten af april. Da besluttede et flertal af menighedsrådets medlemmer at smide Niels Gertsen ud. Han måtte da også holde sig væk i nogle måneder, inden biskop Vincent Lind afviste flertallets beslutning, da juraen bag eksklusionen ikke var i orden. 1969 Fjernseerne hørte i morges den ellers så ligevægtige reporter, Claus Toksvig, forkynde fra kontrolcentret i Houston: Månen er landet! Alt klappede med en præcision, der endog overgik den, som forbløffede alverden i forbindelse med det første besøg på Månen i sommer. Klokken 7.53 (dansk tid) stod landingsfartøjet ”Frygtløs” på nøjagtig det forudbestemte sted i ”Stormenes Hav” med månesonden ”Surveyor” liggende i umiddelbart nærhed. Formiddagen gik derefter for astronauterne med forberedelserne til de to ekspeditioner ud i den nærmeste omegn, der er planlagt i dag og i morgen, og hvis udfald bliver afgørende for de rent videnskabelige resultater af den anden rejse til Månen. 1944 Bagerne er stadig hårdt spændt for med hensyn til deres rationer. Det er begrænset, hvor meget de kan bage dagligt, og undertiden slipper både kager og wienerbrød op tidligt på eftermiddagen. Efter hvad vi erfarer har bagerlauget i Odense nu henstillet til medlemmerne, at de holder deres butikker åbent til i hvert fald kl. 18 på alle hverdage, også selv om alle kagerne er udsolgt. Det skal stadig være muligt for folk at kunne købe brød, når de er på vej hjem fra arbejde. Flere bagerforretninger forudser, at de må holde lukket mellem jul og nytår, da månedens rationer af smør og sukker vil være opbrugt til jul. Desuden har bagerne problemer med at skaffe papir og poser nok til kager og brød.

Annonce