Annonce
Middelfart

Et 'miav' om hjælp: Plejefamilier svigter forældreløse killinger i år - har du tid og hjerterum til at hjælpe?

Fyns Internat mangler plejefamilier til både flaskekillinger og de lidt større killinger. Omkring 100 plejefamilier efterlyses for at kunne give de omkring 900 killinger, der hvert år kommer ind på Fyns Internat i Ejby, en god rejse videre i livet rods en hårdt start som hjemløs og måske forældreløs. Foto: Fyns Internat
Sidste år var alle hjemme i ferien og havde tid til at hjælpe killinger i nød. Sådan er det ikke i år, og det kan man mærke hos Fyns Internat. Her mangler man nu mere end 100 plejefamilier til de hjemløse killinger, der vælter ind på internatet i de næste måneder. Internatleder Lene Frahm råber om hjælp fra nærområdet.

Ejby: Historien gentager sig selv. Det gør den også hvert år på Fyns Internat, for nu er det igen tid til, at små, hjemløse killinger vælter ind på internatet i Ejby.

Daggamle killinger uden mor, killinger der er nogle uger gamle, men er uønskede og dumpede i en papkasse et sted. Missemor med et kuld killinger. De kommer i alle afskygninger, men alle har brug for et trygt sted at være.

Leder af Fyns Internat, Lene Frahm, rækker ud og beder familier om at overveje, om man kan have tid og plads i både hjemmet og hjertet til at tage sig af en lille kattefamilie, der har brug for omsorg og kærlighed. Foto: Mia Harm Madsen

På mange måder var 2020 et usædvanligt år, og mange blev hjemme fra ferier. Det nød de uønskede katte godt af, for sidste år var det ikke et problem at skaffe plejefamilier til de små firbenede pelsklumper, der skal socialiseres og passes godt på, til de er 12 uger gamle og klar til at komme ud i deres blivende hjem.

Annonce

Kæmpe mangel

I år er det anderledes. Det kan Lene Frahm, der er leder af Fyns Internat, allerede mærke.


Hvert år får vi omkring 900 killinger ind på Fyns Internat, som så sendes ud i pleje. Normalt har vi omkring 170 plejefamilier, men i år har vi kun omkring 70 familier tilbage

Lene Frahm, Fyns Internat


Knap er killingesæsonen gået i gang, og allerede nu er manglen på plejefamilier stor.

- Hvert år får vi omkring 900 killinger ind på Fyns Internat, som så sendes ud i pleje. Normalt har vi omkring 170 plejefamilier, men i år har vi kun omkring 70 familier tilbage, fortæller internatlederen, der har en lukket facebookgruppe for plejefamilierne, hvor man kan melde ind, når Fyns Internat melder ud, at der igen er killinger, der skal i pleje. Men det skete bare ikke i år.

Alle killinger har hver deres historie, når de kommer på internatet. Her to søskende der er kommet ind med deres mor. De tre vil gerne ud i en rigtig familie, for livet på internatet er ikke et rigtigt katteliv - for i et godt katteliv hører der en menneskefamilie med. Foto: Mia Harm Madsen

- Alle folk tror, de skal noget i år. De skal på ferie og have indhentet det, de ikke fik gjort sidste år, så de vil ikke binde sig. Men vi får stadig lige så mange killinger ind, så vi har bare gigastore problemer med at finde plejefamilier i år, fortæller Lene Frahm, der nu vil råbe om hjælp for at få fat i kærlige hjem til de små killinger, så de kan blive socialiserede og sunde katte, der kan komme ud i nye hjem.

- Vi har været i telefonisk kontakt med mange, men mange har sagt, at det ikke passer dem så godt i år. Og det er fair nok, men det har gjort, at fra vi troede, vi var dækket godt ind med plejefamilier, så har vi næsten ingenting nu, hvor sæsonen starter. Vi har ikke kapacitet til at have 900 killinger på internatet, og hvis de skal være her i ugevis, så lærer de ikke de lyde, der er i et almindeligt hjem. Lyden af en støvsuger, børn der løber, en kaffemaskine eller vaskemaskinen. Det er vigtigt for os at få killinger tilbage, der er vant til at være i en almindelig dansk familie. Hvis de bliver på internatet bliver de "institutionskillinger", og når de så kommer ud i den virkelige verden, ved de ikke, hvad alting er, siger Lene Frahm.

Hvert år kommer omkring 900 killinger ind på internatet i Ejby. Her er der ikke kapacitet til at tage sig af så mange katte, så derfor håber man, at nye plejefamilier vil melde sig på banen. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce

Erfaring med kat

Derfor rækker hun nu ud og spørger om hjælp. Hjælp fra nærområdet og helt almindelige mennesker, der har overskud til at hjælpe en lille kattefamilie godt i gang.

- De familier, vi søger, skal gerne have erfaring med kat. Men først og fremmest skal de have et hjerte, der banker for dyrene og have lyst til at lege med dem, kæle med dem og give dem omsorg, siger Lene Frahm, der understreger, at det ikke altid er et fuldtidsjob at være plejefamilie for et kuld killinger.

- Man kan godt tage af sted på arbejde. Killingerne skal også sove en hel masse. Men vi har jo også flaskekillinger, der skal have mad og hjælp til at komme af med tis og afføring, og der skal man kunne hjælpe dem hver tredje time døgnet rundt i de første uger, forklarer hun.

Tre slags plejefamilier søges:

Fyns Internat leder efter mange plejefamilier og deler kattene op efter, hvad en familie kan tilbyde:

1) Flaskekillinger. De skal have mad hver tredje time og skal have hjælp til at komme af med tis og afføring. Her skal man kunne være til stede sammen med kattene i de første fire uger, indtil de selv kan spise.

2) Killinger uden mor. Disse killinger er mere end fire uger gamle og kan spise selv. Her kan man sagtens tage af sted på arbejde, hvis blot man er indstillet på at at lege og kæle med killingerne, når man er hjemme. Huset må gerne have både børn og voksne katte, så de små killinger har nogen at spejle sig i.

3) Missemor med killinger. Hjemmet må ikke have andre dyr, da missemor kan blive stresset og skubbe killingerne fra sig, men missemor passer selv på killingerne, så man kan godt tage på arbejde. Også her skal man have tid og lyst til at kæle med kattene, når man kommer hjem.

Hvis man vil være plejefamilie, bliver alt udstyr stillet til rådighed. Lige fra mad, klatretræer, kattebakker, grus, legetøj, mælkeerstatning og flasker.

Alle plejefamilier holdes udgiftsfri. Dog skal man have en bil til rådighed, så man kan køre af sted til vaccination og dyrlægebesøg eller i akutte tilfælde, hvis en kat skal tilses af en dyrlæge. Kørslen dækker man selv udgiften til.

Plejefamilier skal bo i rimelig nærhed af Fyns Internat og højst 45 minutters kørsel.

Man kan højst få seks killinger i pleje ad gangen.

Hvis du vil være plejefamilie, skal du kontakte Fyns Internat på frivilligfyn@dyrenesbeskyttelse.dk

Plejefamilierne må også meget gerne vide, om de er hjemme i de uger, man forpligter sig til at have dyrene hjemme.

Denne lille fyr var helt smurt ind i olie, da han kom ind på internatet. Han er blevet vasket med sulfo og skal lige ovenpå igen, før han er klar til at komme ud i en plejefamilie og forhåbentlig ud i sit blivende hjem på et tidspunkt. Foto: Mia Harm Madsen

- Det er ikke kun tre dage, man skal have dem, men mange uger. Vi vil gerne undgå, at dyrene skal tilbage til internatet, før de er 12 uger gamle. Vi har i nogle tilfælde været nødt til at lave aftaler om, at killinger var et sted i tre uger og derefter tre uger et andet sted, men det er ikke optimalt. Vi vil gerne, at de bliver i den samme familie, siger Lene Frahm, der understreger, at manglen på plejefamilier ikke kun er et fynsk problem.

- Alle internater skriger på plejefamilier i år. Sidste år var vi privilegerede, da folk ikke kunne andet end at blive hjemme, siger hun.

Annonce

Plejefamilier adopterer

Når man så har haft et par måneder eller tre til at forelske sig i de små killinger, sker det ikke sjældent, at nogle af dem får lov at blive i plejefamilierne.

- Mange plejefamilier forelsker sig i dem allesammen og ender med at adoptere nogle af dem. Det kan være missemor og en killing eller et søskendepar fra et kuld. Det er vi naturligvis rigtig glade for, men nogle gange mister vi dem så som plejefamilier, mens andre adopterer og fortsætter med at være plejefamilie. Plejefamilier adopterer på lige vilkår med andre, men plejefamilierne har førsteret til at adoptere de killinger, de har haft i pleje, siger Lene Frahm

Sidste år havde Lene Frahm ingen problemer med at finde plejefamilier, men mange af dem er bakket ud i år. Foto: Mia Harm Madsen

Hvis du har tid og lyst til at åbne både dit hjem og dit hjerte for en flok forældreløse killinger, kan du kontakte Fyns Internat på frivilligfyn@dyrenesbeskyttelse.dk. Det er vigtigt, at du skriver en mail i stedet for at ringe, da telefonlinjen skal holdes åben til akutte situationer.

Når du har sendt din mail, vil internatets katteteam tage kontakt til dig.

Sådan skal det gerne være for en kat: Ud i et hjem og have det godt, blive nusset og socialiseret. Her et ældre billede af et par katte, der hygger sig i deres plejefamilie. Foto: Fyns Internat
En missemor med killinger har brug for ro og tryghed. Hun passer selv killingerne, så plejefamilien kan sagtens tage på arbejde, selv om man har små plejebørn derhjemme. Foto: Fyns Internat
Det er bare et mere rigtigt katteliv at få lov at putte i sofaen. Foto: Fyns Internat
Annonce
Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Erhverv For abonnenter

Fynbus-direktør: - Derfor sætter vi kamera på kontrollørerne

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Assens

Byrådskandidat om budgetaftale: Anstændig hjemmepleje kan skabes for 200 kroner om året pr. borger

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Faaborg-Midtfyn

Bilist ødelagde hæk og endte i have

Fyn For abonnenter

Autist fængslet for fjerde gang for at krænke mindreårige - forening ønsker bedre indsats i fængslerne og retsvæsenet

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Erhverv For abonnenter

Finn og Peer startede for sig selv, da arbejdspladsen flyttede: Nu har de 26 ansatte

Middelfart

Konditor storhitter med både chokolade og bryggeri i baglokalet: - Vi satte de første 500 øl til salg, og på en uge var alt udsolgt

Annonce