Annonce
Livsstil

Et mørkt og magisk eventyr Spiltest: Suveræn grafik og et medrivende drama udløser seks stjerner til "The Witcher"

Spillet indeholder storslåede scener, alle en fryd for øjet.
Annonce

Du er en "Witcher" - udstødt og frygtet af folket. Men også det eneste værn mod de dæmoniske skabninger, der hjemsøger landet. Fra barnsben er du trænet og muteret til formålet. Derfor er du ikke bare vaks med et sværd, du har også magiske tricks i baghånden. Som når du hypnotiserer folk til at sige sandheden - eller indhyller din modstander i en sky af flammer, mens du forbereder dit næste angreb.

Måske har du mere lyst til at være en øksesvingende dværg eller en nobel elverdronning? I så fald må du vælge et mere traditionelt rollespil. I "Witcher 3" ligger hovedpersonen fast - og tak for det. For netop derfor har det været muligt at opbygge en medrivende fortælling omkring spilleren.

Witcher-myten bygger på en række romaner af den polske forfatter Andrzej Sapkowski, men langt flere kender spilserien, der sjovt nok også er udviklet i Polen. Hvor forgængeren var forholdsvis nørdet med sit spind af politiske finurligheder, holder det nye spil et mere menneskeligt fokus. Meget af tiden går med at søge efter din forsvundne steddatter Ciri, som efter få minutter på skærmen (i et drømmesyn) udgør en større gulerod end nok så megen ære og rigdom.

En stor del af transporten foregår på hesteryg.  
Annonce

Svære samtaler

Vigtige valg skal træffes i samtaler med de folk, du møder undervejs. Du vælger dine replikker fra den sædvanlige liste med muligheder, men forskellen er ikke så sort/hvid, som vi er vant til. Mange valg indebærer på samme tid fristende fordele og ulidelige ulemper, og ofte viser konsekvenserne sig først langt senere i spillet.

Gode folk mister livet på grund af dine handlinger eller mangel på samme, og døre smækkes i med et brag. Det kompromisløse spildesign lægger ekstra vægt på dine valg - og maner til respekt i en tid, hvor de fleste spil bare hiver dig gennem en forudbestemt række af højdepunkter.

Selv om "Witcher 3" indgår i en omfattende serie, bliver det ikke mere indviklet, end at nye spillere kan springe på historien her. Det kræver dog en vis opmærksomhed, og for de fleste vil det nok være en fordel at slå underteksterne (på engelsk) til. Replikkerne, indtalingen og den digitaliserede mimik holder et højt niveau, som det heldigvis ofte er tilfældet. Der burde for længst være oprettet en Oscar-kategori for "spil-skuespil".

Selv om spillets område er kæmpestort, virker det langt fra tomt. Her er nok at udforske, både i stort og småt.
Annonce

Fryd for øjet

De varierede landskaber er også en fryd for øjet, uanset om du bevæger dig gennem frodige enge, golde klipper eller travle byer. Vi slipper ikke for tekniske småkiks, men alt tilgives på et øjeblik, når man rider gennem et storslået sceneri, der gløder i solnedgangen. Man får lyst til at fryse billedet og hænge det op på væggen.

Lydsiden er lige så stemningsfuld - med nærværende effekter og storslået musik, der følger spillets takt - fra heftig action til knugende melankoli. Spillets åbne "sandkasse" er som en eventyrlig udgave af "Grand Theft Auto". Ganske vist kan du ikke angribe uskyldige, men du væl-ger selv din vej gennem spillet. Trænger du til et afbræk fra monsterjagten, kan du slappe af med et strategisk kortspil på kroen.

En anden GTA-agtig detalje er, at du kan få klippet dit skæg i forskellige former - og tælle dine dage i ødemarken på skægstubbenes længde. Der står 18 på forsiden, for spillet rummer både vold og sex i rigelige mængder. Men ingen af delene virker påklistret. Volden afspejler handlingen, og erotikken er ofte ladet med en befriende humor. Det er tydeligt, at nutidens computerspil sigter mod en mere voksen målgruppe, end det var tilfældet for et årti eller to siden.

Monster-kampene er flotte og højdramatiske.  
Annonce

Så meget at gøre

Overalt støder du på sidemissioner, som for en gangs skyld er værd at udforske. Selv de mindste opgaver har fortællemæssigt kød på kroppen, så man ikke bare føler sig som stik-i-rend-dreng. Og bag de mange fortællinger ligger et solidt rollespil, hvor du (trods alt) kan udvikle din figur i forskellige retninger, forfine dine våben, blande magiske drikke og ikke mindst: samle skatte.

Når du holder en knap nede, aktiveres din "hekse-sans", som fremhæver vigtige spor og genstande, der skjuler sig i omgivelserne. Du kommer også til metodisk at udspørge folk og bruge dine oplysninger fremadrettet. Således byder spillet på klassisk detektivarbejde - med et magisk twist.

Du bliver løbende klogere på de monstre, der venter dig, og det er ikke så få. Kampene foregår i realtid med god mulighed for at undvige og parere angreb - og supplere sine sværdslag med bomber og magiske udfald.

Boxshot Wizard file used for creating global boxshots
Annonce

Klumpspil

Det fungerer fint mand mod monster, men større kampe ender let i forvirrende klumpspil. Heldigvis kan her skrues usædvanlig langt ned for sværhedsgraden. Det letteste niveau hedder ikke "Amatør" men derimod "Bare fortællingen", for "Witcher 3" kan nydes på flere niveauer. Kampene behøver ikke komme i vejen for historien, der rækker videre end gængse genre-klicheer og etablerer et menneskeligt drama, som er mørkt og dragende.

Derfor er det også uhyre velvalgt, at spillets officielle trailer (www.kortlink.dk/gsr7) udfoldes til tonerne af Ben Howards gåsehuds-fremkaldende "Oats in the Water", som mange nok husker fra tv-serien "The Walking Dead".

"The Witcher 3" er et drama af samme kaliber - og derfor utrolig svært at lægge fra sig. Selv om fuglene for længst er begyndt at kvidre derude i vores egen verden, har man lyst til at smide endnu et par timer efter spillet. Fordi det bliver ved med at give så meget igen.

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Debat

Mit digitale åndedræt

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Annonce