Annonce
Debat

Et måltid er godt til at få munden på gled

Samvær: I landets små og store byer mødes flere og flere til fællesspisning. Det er der en rigtig god grund til. Fællesskaber er livsnødvendige for mennesker og samfund. Vi er biologisk programmerede til at være sammen, og ensomhed er næsten lige så farligt for menneskers helbred som rygning*. Og i en tid præget af individualisering, er det fælles måltid en uformel anledning til samtaler og styrket sammenhængskraft i små som store samfund.

Polarisering og modsætninger præger den offentlige debat i dag, og kriterierne for, hvordan man kommer til orde i spalterne og de sociale medier, er i høj grad dikteret af mediernes higen efter læsernes opmærksomhed og klik. Det kræver en konflikt, som er præget af skarptskårne pointer og voldsomme udsagn, som skiller mere end den samler. Samtidig har der aldrig været så mange, der lever alene, og aldrig har en så stor del af vores kontakt med omverden foregået online. Situationerne, hvor vi taler med et andet menneske ansigt til ansigt, bliver færre og færre.

I dag skal der noget særligt til, før vi tager os tid til at mødes og tale sammen. Det er her, fællesmåltidet kommer ind i billedet. At spise sammen er en kilde til glæde og menneskelige møder. Rundt om bordet bliver det lettere at tale med dem, vi ikke kender, og samtale må være udgangspunktet for enhver relation. Derfor dækker vi op med ”samtalemenu” og fællesmad midt i Coop-butikker i uge 20 og 41 under overskriften 'Danmark taler sammen'.

Vi vil have danskerne til at tale sammen: Ung som gammel, gammeldansker som nydansker. Med en ”samtalemenu” bestående af emner, som er relevante for lokalområdet valgt af et lokalt medie og den enkelte butik, bliver snakken ikke bundet op på én specifik politisk dagsorden. Det kan være, vi skal tale om, hvordan vi igen får liv i den døende bymidte med lukkede butikker og en nedlagt skole? Eller hvordan vi som borgere kan bidrage til, at der ikke flyder plastaffald i vores grønne områder? Eller noget helt tredje. Vi drømmer om gode samtaler, præget af nærvær og respekt, med plads til forskellige synspunkter.

Vi ved det fra første række i vores virke som forfatter/museumsdirektør for ENIGMA ­og formand for Coop, hvor vi på ugentlig basis er rundt i landet og møder engagerede mennesker, der organiserer menneskelige møder i museums- og butiksregi: Det gør en forskel for samtalen og lokale relationer at invitere til bords, og efterspørgslen på at spise sammen er voksende.

Og vi er langt fra alene om fællesspisningsinitiativer. På Vesterbro er der hver aften kø til fællesspisning i Absalon Kirken. Skaberen af Absalon, Lennart Lajboschitz, ville med det moderne forsamlingshus starte en ”social revolution”, så mennesker kan komme tættere på hinanden med fællesspisning som udgangspunkt.

Ønsket om at bringe mennesker tættere sammen, er også det, der driver kokken Christian Bøjlund, der månedligt laver mad til 250 mennesker i Fælleshuset i Ankersgade i Aarhus. For, som Bøjlund siger, så kræver det ikke så meget at blive en del af fællesskabet, og vi bliver nødt til at begynde i det små og det uforpligtende, hvis vi vil skabe en forandring.

Illustration: Gert Ejton
Annonce
Fyn For abonnenter

Corona er en god forretning: Carelink har fået knap en halv milliard i betaling for kviktest i Syddanmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Odense For abonnenter

Direktør med barsk kritik af Odense Kommune: - Afregningen er langt ude over social dumping

Odense

Er du ikke blevet vaccineret endnu?: Fra næste uge falder antallet af vacciner markant

Sport

Jan fra Assens har fulgt landsholdet siden begyndelsen af 1980'erne: Kampen mod russerne var den bedste

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sport

Hjulmand punkterer tesen om Andreas Christensens manglende vildskab: - Han er en af de bedste

Sydfyn

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

- Tak, du har reddet mit liv: Thormod var fanget i sit eget hjem, indtil en engel kom forbi

Erhverv For abonnenter

Finn og Hanne genopliver asparges-eventyr: Vil dyrke luksus-asparges til gourmet-restauranter og supermarkeder

Navne

Landsholdsbus stoppede foran rådhus - borgmester bød på 'russisk salat': Folk vinkede til overraskede passagerer

Annonce