Annonce
Livsstil

Et lille paradis for øl-elskere

Når man allerede som barn får lov at smage de bedste belgiske øl, ved man, hvad der er godt, siger Robert de Raeymaekers - her med næsen godt nede i en Westmalle, en af de øl som han voksede op med.

Belgiske Robert de Raeymaekers fik allerede som barn øl til frokost. I dag sælger han de bedste øl fra sit hjemland fra sin fynske butik.

Hvis en tv-station engang skal lave et stemningsmættet indslag fra provinsen, er der rigeligt med locations i den lille østfynske by Hesselager. Men der er også liv i byen. Det er fredag, der er sportsuge med mad, musik og fadøl på sportspladsen, og der er kunder i Hesselagers mest særegne butik.

Den Belgiske Ølmand - alias Robert de Raeymaekers - har her et lille stykke af himlen for dem, der har indset, at livet er for kort til masseproducerede slavepilsnere. På hylde efter hylde, i uordentlige rækker - for flaskerne ser slet ikke ens ud og fylder i både højde og drøjde vidt forskelligt - står belgiske øl og lokker.

Hvem vil ikke gerne sætte tænderne i en Verboden Vrucht, en Hoegarden Grand Cru eller en Leffe Blond? Eller en hvilken som helst af de munkeøl, som hylderne også tynges af - hvis de da ikke stadig står i kasserne fra klostret, som de mytiske Westvleteren-øl gør.

Ramme på ramme står stablet på gulvet i butikkens lokale, som emmer af øl og alt godt, hvad det bringer med sig. Hygge. Varme. Tryghed. Gode historier.

Robert og hans kone, Kris van Deuren, er selv en god historie. For 20 år siden rykkede de fra Belgien til Danmark. De ville gerne give deres børn en opvækst i Danmark, blandt andet fordi de var begejstrede for det danske skolesystem og den mere "afdæmpede måde, tingene foregår på", forklarer Robert de Raeymaekers.

Og så skulle de finde på noget at leve af. Robert havde en kandidatgrad i filosofi - og dertil en uddannelse som kystskipper. Han havde tidligere sejlet en del med lystfiskere og dykkere, og ved et tilfælde fandt han ud af, at han stadig kunne tjene penge på at sejle med sine landsmænd - selvom han var flyttet til Danmark.

- Fidusen lå i, at der var mange små grupper af belgiske lystfiskere og dykkere, som gerne ville komme til Danmark, men de ville ikke være om bord på et skib, hvor halvdelen var tyskere eller hollændere. Og tro det eller ej, men vi havde kun én annonce i en avis, som man kan sammenligne med Den Blå Avis. Annoncen var med i en måned, og ud af det fik vi så mange reservationer, at vi kunne sejle fra 1. maj til slutningen af oktober.

Robert havde en stor kutter liggende i Belgien, og den sejlede han til Lundeborg, som de næste år blev udgangspunkt for hans ture med turister.

Westvleteren 12 Sint Sixtus Abdij, Westvleteren, Belgien, Den Belgiske Ølmand: 95 kroner (sælges kun ved køb af min. en anden af bryggeriets øl) (10,2 procent)#####¤Tykt og tæt skum. Mørk ravbrun i glasset, let uklar. Dufter af malt, karamel, en flig lakrids, rugbrød og noget blomsteragtigt. Fyldig, med lakrids- og tobaksnoter, tydelig maltsødme og lav bitterhed. En lille syrlighed vokser frem i eftersmagen, som holder ved længe med indtryk af den markante alkoholprocent, ristet malt og mere bitterhed, end sødmen ellers tillader at smage, mens øllen er i munden. En øl til 95 kroner skal jo smage af noget for at berettige prisen - og her ser vi så bort fra det begrænsede udbud - og den her smager også af noget. Men den brillerer først og fremmest ved sin totale harmoni og balance. Der findes langt mere outrerede eller "vilde" øl, så hvis du venter noget helt uventet og aldrig før prøvet, kan du blive skuffet. Dette er simpelthen bare en godt lavet overgæret øl, der glider foruroligende let ned. Fem stjerner.
Annonce

Fra fisk til øl

- Men hvorfor er du så ølhandler i dag?

- På et tidspunkt fik jeg tilbudt et job på Sjælland, hvor en stor virksomhed startede en international fiskeauktion, som udelukkende kørte på internettet. De havde brug for en mand, der både havde forstand på fisk og kunne tale fransk, flamsk, tysk og engelsk - og da var jeg den rigtige mand på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Så jeg fik jobbet, og jeg var med til at opbygge netværket i Danmark, og i den forbindelse havde jeg en del kontakt med transportfirmaer fra Holland, Belgien og Frankrig, og de spurgte mig, om jeg ikke kunne finde noget, så de ikke altid skulle komme med en tom lastbil for at hente fisk?

- Det eneste, de kunne tage med fra Belgien, var chokolade og øl. Og det var lige i de år, da mikrobryggerierne begyndte at dukke op. Så vi tog et par paller øl hjem, og efterhånden kunne jeg se, at der var da mere sjov ved at handle med øl end med fisk.

Øllene fra Westvleteren kommer i særlige trækasser, der i sig selv kan være ganske dekorative.
Annonce

Kampen med bryggerierne

Og resten er historie, som det hedder. Men det er ikke hele historien. For hvordan skaber man ikke bare en levedygtig forretning, men også en forretning, man kan leve af - ved at sælge belgiske øl fra en butik på Østergade i Hesselager?

Det sker i hvert fald ikke med hjælp fra de store danske bryggerier, fastslår Robert de Raeymaekers. Denne fredag i slutningen af juli er der som nævnt sportsuge i Hesselager. Og til sådan et arrangement hører naturligvis fadøl ... Og til det formål beder man naturligvis den lokale ølhandler om at levere øllet? Nja ...

- Sådan nogle som Albani, Tuborg og Carlsberg næsten forærer øllet bare for at have arrangementet. Nu har jeg brokket mig i flere år og sagt til arrangørerne: Hvordan kan I være bekendt at sige, at vi skal støtte de lokale, og det første, I gør, er at bestille Albani-øl? Ja, det er da rigtigt nok, siger de - og så kommer de alligevel hver gang og spørger, om jeg ikke vil sponsorere deres tombola? Så siger jeg: Første gang jeg får lov at sælge nogle øl der, skal jeg nok sponsorere jeres tombola.

- Nu er der heldigvis nogen, som har sagt: Det kan vi ikke være bekendt, når vi har en forhandler her i byen. Så nu har jeg fået lov at sælge fadøl (ved sportsugen, red.). Men selvfølgelig, jeg kan ikke konkurrere med de store bryggerier, som siger: "Hvis I sælger 10 fustager, får I de fem." Det kan jeg ikke.

Robert de Raeymaekers oplever ofte, at hans kunder er interesserede i specialøl til deres fadølshaner - men de tør ikke bestille hos ham, fordi deres anlæg er sat op af et af de store bryggerier.

- Jeg siger til dem: "Hvis du vil prøve en anden øl, så sætter vi også et anlæg op." Men det tør de heller ikke. Så det er virkelig en sej kamp. Der skal meget til, før restauratørerne er så modige, at de tør sige: "Ud med jeres l..., vi bestemmer selv, hvad vi vil have."

Robert de Raeymaekers fandt ud af, at det var sjovere at leve af at sælge øl end at sælge fisk.
Annonce

Fik øl til frokost som barn

Robert og konen har alligevel kunnet leve af at sælge øl de seneste syv-otte år. En del af forklaringen ligger formentlig i forretningens udvalg. Det er ifølge Robert de Raeymaekers ikke det største i Danmark, men det er skåret ind til kernen af, hvad belgisk øl handler om:

- Vi har lidt over 100 forskellige, og det, der måske er lidt anderledes ved os, er, at vi har familie i Belgien. Så de øl, vi har, er nogle, som vi ved, at belgierne også drikker. Vi er næsten bogstaveligt talt vokset op med det. Min mor er født i Westmalle (hjemsted for en af Belgiens mest kendte trappist-øl, red.), og allerede da jeg var fire-fem år, fik jeg Westmalle til frokost - godt nok blandet med en ordentlig slat grenadine. Jeg ved, næsten pr. automatik, når det er noget, der altid har været godt.

Annonce

Verdens bedste øl

Lad os da slutte denne serie om fynske øl- og vinhandlere med en anmeldelse af den øl, som flere gange er blevet kåret som verdens bedste. Ja, såmænd. Intet mindre.

Westvleteren 12 brygges på klostret Sint Sixtus, et af de seks officielle trappist-bryggerier. Som beskrevet i disse spalter 27. juni er cistercienser-munkenes øl ikke en, man bare lige finder hos sin lokale forhandler. Medmindre man bor i Westvleteren i det vestlige Belgien. Her sælges øllet fra klostret - efter nøje aftale - og på en nærliggende bar. Og det er det. Robert de Raeymaekers får sine flasker fra familien i Belgien, som henter dem på klostret.

Annonce

Er det verdens bedste?

Og hvordan smager den så, denne kult-øl? Kort fortalt: Blødt, harmonisk, sødmefuldt og med en bitter kant i eftersmagen.

Er den verdens bedste øl? Trangen til at ville kåre det bedste af det bedste er forståelig, men det giver dybest set ingen mening. Øl kan ligesom vin smage meget forskelligt afhængigt af omgivelserne, man er i, ens humør og hundrede andre ting.

Piero Insica della Rochetta, eksportchef for Tenuta San Guido, der står bag en af de mest berømte italienske vine, supertoscaneren Sassicaia, forklarede ved en vinsmagning, at smageprocessen efter hans mening er fejlbehæftet.

- Hele smageprocessen er fundamentalt skæv - og dermed også måden, vi vurderer vin på. Hvis du har elsket med din kone i morges, og du fik en lønforhøjelse, da du mødte på arbejde, så ville dette være dit livs smagning, lød hans ræsonnement.

Der var hverken sex eller lønforhøjelse på dagens program, da jeg smagte munkenes øl (måske meget passende). Men den smagte godt.

Den Belgiske Ølmand, Østergade 14, 5874 Hesselager,

e-mail: denbelgiskeolmand@gmail.com,

www.den-belgiske-olmand.dk.

Åbningstider: fredag 14-18, lørdag 10-14

- eller efter aftale på 28 73 04 00.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Annonce