Annonce
Rejser

Et julemandsliv er en livsstil

Jakob Gislund bor i Hjørring. Han har optrådt som julemand i lidt over 10 år. Han er bestyrelsesmedlem i Dansk Julemands Laug og har været med til at kåre Ribe som "Årets Juleby 2018". PR-foto

Jakob Gislund har været julemand i over 10 år. For ham er det et privilegium at blive mødt med tillid og kærlighed.

Det kan være en dyr fornøjelse at være julemand. Ikke altid selvfølgelig, men for julemanden Jakob Gislund er det en livsstil, som han godt kan lide at bruge penge på. Sidste år var han for eksempel på julemandsskole i USA. Selve skolen kostede omkring 3000 kroner.

- Men så kommer flybilletterne oveni. Og når man er kommet hele vejen derover, skal man også have noget ud af det. Det er jo julemandens land, og der er så mange lækre ting, fortæller Jakob Gislund, som godt nok kom fattigere hjem på kroner og øre, men rig på et nyt julemandskostume med flotte guldknapper og ny viden om grundlæggende tegnsprog, kontakt til børn og en tur i et gammelt damplokomotiv, som er med i filmen "Polarekspressen".

Jakob Gislund arbejder til daglig som skolelærer. Det var ved et tilfælde, han blev julemand for lidt over 10 år siden. Hans bror var julemand og havde brug for én til at overtage et julemandsjob.

- Herreste Gud. Det kunne jeg da godt hjælpe med. Men da jeg havde prøvet det, var der absolut ingen tvivl om, at det skulle jeg blive ved med, fortæller Jakob Gislund.

Annonce

En storslået følelse

Han vurderer selv, at han rundt regnet har haft omkring 10 julemandsjob om året. Det fleste er til juletræsfester, men også hjemmebesøg på juleaftensdag. For ham er det et privilegium at få lov at være en af børnenes største fantasifigurer.

- Det er en helt speciel tillid, man møder, fordi man er julemanden. Børnene er ikke det mindste i tvivl. Det er så stort. Som skolelærer er jeg - bevares - også en vigtig person, men der er et eller andet mytisk ved at være julemand. Den kærlighed, man bliver ramt med, når man træder ind ad døren. Alle børnenes gode oplevelser med jul bliver kastet over på den julemand, der kommer. Det er storslået, forklarer Jakob Gislund, som også er bestyrelsesmedlem i Dansk Julemands Laug.

Det er en forening, som består af medlemmer, der er både nissemødre og julemænd, der optræder til forskellige julearrangementer. Med foreningen følger et fællesskab med ligesindede julemænd, som ikke kun indebærer at kåre "Årets Juleby", men også blandt andet indbefatter at deltage i "Verdenskongres på Bakken", som er en anledning til at møde julemænd fra hele verden.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Annonce