Annonce
Fødselsdag

Et halvt århundrede i pressens tjeneste

Torben Dalby Larsen er tidligere administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør for en af landets store bladkoncerner, Sjællandske Medier. Foto: Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix
Torben Dalby Larsen er både publicist og aviskøbmand. Han har gjort sig gældende utallige steder i danske medier gennem fem årtier. 5. juli fylder han 70.

En dygtig og benhård købmand, når det gælder, men ordholdende og til at stole på. Skudsmålet af Torben Dalby Larsen stammer fra en fællestillidsmand, som har kendt ham gennem 23 år, og som var ked af, at Dalby Larsen i 2018 forlod kommandobroen på Sjællandske Medier og gik på pension.

Fredag 5. juli runder Torben Dalby Larsen 70. Han har arbejdet i og for dansk presse i 50 år. Og stået i spidsen for Sjællandske Medier gennem næsten 33 år.

- Jeg har haft et dagligt driftsansvar for en virksomhed, der kører døgnet rundt i seks af ugens dage. Nu synes jeg, at jeg har taget min tørn. Jeg har alderen til at holde op, sagde han i april 2018.

Det regionale mediehus Sjællandske Medier dækker 28 kommuner og udgiver dagbladene Sjællandske (i Vordingborg, Næstved og Slagelse), Dagbladet (i Ringsted, Køge og Roskilde), Nordvest Nyt (i Holbæk og Kalundborg) og Frederiksborg Amts Avis (i Hillerød og Helsingør). Hertil kommer en mængde lokale ugeaviser, drift af rotationstrykkerier og lokalradioer samt aktiviteter på nettet.

Det tilskrives ikke mindst Torben Dalby Larsen, at de sjællandske dagblade gennem opkøb og fusioner har klaret sig gennem oplagsfald, annoncekrise og avisdød. Hans kollega på Kristeligt Dagblad, chefredaktør Erik Bjerager, udtrykte det således i januar 2019 ved Torben Dalbys farvel til mediehuset:

- Når vi andre køber en avis, gør vi det som regel i en kiosk. Du køber hele forretningen, og du har gjort det flere gange.

Torben Dalby Larsen begyndte som journalistelev på Dagbladet Roskilde i 1968. Dengang det næsten var en selvfølge, at folk holdt et lokalt dagblad.

Danmarks Radio bestod af en tv-station og en radiostation, og der var ikke nær samme konkurrence om folks tid og opmærksomhed som i dag, konstaterede han ved sin afgang.

I 1972 blev han journalist og siden redaktør på Frederiksborg Amts Avis. I 1985 chefredaktør for Dagbladet i Ringsted, Køge og Roskilde og året efter direktør og chefredaktør for Udgiverselskabet Dagbladet A/S, der senere blev til Sjællandske Medier.

Foruden chefposten i sit eget velvoksne mediehus var Dalby Larsen i en årrække bestyrelsesformand for det danske nyhedsbureau Ritzau, der ejes af danske medier i fællesskab, og for Danske Dagblades Forening. Han har desuden været medlem af Danmarks Radios bestyrelse igennem 12 år.

Også tillidshverv som formand for Dansk Arbejdsgiverforenings bestyrelse (2010-2018) og PFA Pension har han bestridt, så kalenderen har altid været godt fyldt op. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce