Annonce
Odense

Et flertal vil gå videre med idéen: Det koster 35 millioner at sende indvandrere i aktivering

Sammen med Tommy Hummelmose (K) argumenterede Venstres Mark Grossmann (billedet) på byrådsmødet for at sende ledige ikke-vestlige indvandrere i aktivering 37 timer om ugen. Arkivfoto: Michael Bager
Fire byrådspartier stemte imod at gå videre med forslaget fra K og V om at sende ledige ikke-vestlige indvandrere i aktivering 37 timer om ugen. Men et flertal besluttede at få idéen, som kan koste op mod 35 millioner kroner, undersøgt nærmere.

Det kan koste Odense Kommune op mod 35 millioner kroner, hvis alle ledige ikke-vestlige indvandrere skal aktiveres 37 timer om ugen.

Det tal lagde beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) onsdag frem i byrådssalen, da Venstre og Konservatives forslag om aktivering af indvandrere - for eksempel i nyttejob - blev diskuteret.

- Det er en hel del penge, konstaterede Dybro.

- Hvor vil Venstre og Konservative få de penge fra? Det står hen i det uvisse, sagde han og fremhævede samtidig, at forslaget er udtryk for en slingrekurs.

Det er på baggrund af et aktiverings-oplæg fra regeringen, at Venstre og Konservative ønsker at lade Odense gå foran, men Brian Dybro er nervøs for, at en eventuel indsats i Odense så skal ændres igen efter ny lovgivning.

- Vi skal ikke begynde på noget, før der kommer en lov, som siger, hvad vi skal. Vi risikerer at bruge krudt på noget, der skal laves om igen. Vi skal handle hurtigt, men også klogt, sagde han.

Det vedtog byrådet også

  1. Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti præsenterede et forslag om at styrke byens iværksætteri ved blandt andet at finde penge til at lade iværkætterhuset Stjerneskibet fortsætte, at bede ungdomsskolen levere undervisning i iværksætteri og undersøge muligheden for, at virksomheder adopterer en folkeskoleklasse. Et flertal besluttede blandt andet at evaluere Stjerneskibets drift og at lade Børn- og Ungeudvalget bestemme, hvorvidt der særskilt skal arbejdes videre med de andre idéer.
  2. En billigere supercykelsti mellem centrum og Højme fik et enigt byråd til at flytte to millioner kroner fra det projekt til en anden cykelsti, nemlig Langesøstiens forlængelse. Der er tidligere afsat i alt 18,7 millioner kroner til at sikre, at Langesøstien fra den vestlige del af Odense nu skal fortsætte under Åløkke Allé og helt ind til havnen og Byens Bro. Det er imidlertid et kompliceret anlægsarbejde, og derfor er der brug for de yderligere to millioner til uforudsete udgifter.
  3. Byrådet enedes om at sige ja til både lokalplan og kommuneplantillæg, der gør det muligt at bygge 10.500 kvadratmeter boliger i en forlængelse af boligområdet Christians Park på Roesskovsvej i Bolbro. Kvadratmeterne skal fordeles i fire nye boligblokke i to til fire etager og med plads til 140 lejligheder i varierende størrelse.
  4. Byrådet satte navne på de personer, der i en ny periode frem mod juni 2022 skal have Odense Kommunes pladser i skatteankenævnet og vurderingsankenævnet. I Skatteankenævn Østfyn skal Helle Nielsen (S), Casper Christiansen (V), Niklas Turan Kandemir (S) og Axel Skytthe (SF) sidde, mens Michael Lind Olsen (S), Niels Erik Søndergaard (DF) og Kent Madsen tager plads i Vurderingsankenævn Fyn.

Et Odense-forspring

Men Venstre og Konservative holdt fast.

- Vi har en særlig persongruppe, der er særligt udfordret, og vi vil gerne give Odense et forspring og skole de ikke-vestlige indvandrere til at komme ud på arbejdsmarkedet, understregede Mark Grossmann (V).

Det samme gjorde Tommy Hummelmose fra Det Konservative Folkeparti.

- Der er en pris for, at alle skal have en chance for at komme ud og få job. Der er en milionpris. Vi har dog ikke haft tiden til at regne på gevinsten, for sådan en er der også. Både økonomisk og menneskeligt. Og vi er villige til at sætte os ned og finde pengene.

Annonce

En diskriminerende vej

Ifølge Beskæftigelses- og Socialforvaltningen er der i Odense knap 1800 ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp eller integrationsydelse, som kan blive omfattet af aktiveringsforslaget.

Tager man en mindre gruppe på 500 personer, vil udgifterne ligge på omkring 10 millioner kroner.

I et notat gør forvaltningen samtidig opmærksom på, at forslaget kan have et juridisk problem, fordi det kan blive betragtet som forskelsbehandling at skærpe kravene til en bestemt gruppe mennesker, som er udpeget på grund af deres herkomst.

Og præcis den del af Venstre og Konservatives forslag gjorde, at flere byrådspartier stemte imod. Blandt andet Radikale Venstre.

- Det er diskriminerende og en helt forkert vej at bevæge sig ned ad, sagde Susanne Crawley Larsen.

Også Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti afviste forslaget. Men et flertal bestående af Venstre, Konservative, Socialdemokratiet og SF stemte for en såkaldt resolutionstekst fra borgmesteren.

Den tekst pålægger Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i første omgang at afdække mulighederne, de norske erfaringer og såvel de juridiske som økonomiske forhold i forbindelse med den foreslåede aktivering.

Først derefter skal der politisk siges ja eller nej til at sætte det i værk.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter 16 måneders ventetid: Klage afvist – grønt lys til luksusboliger på havnen

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Assens

Det værste år nogensinde for legendarisk byfest: Fik underskud på 250.000 kroner

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Nyborg

Ny butikskæde i gamle lokaler: Else og Bent Erik stod klar i silende regn

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Nordfyn For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Nordfyn

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Odense

Helt centralt i Odense: 91 nye ungdomsboliger er klar til udlejning med indflytning 1. juni

Odense For abonnenter

Mystiske bilag for mere end en halv million: Bestyrelsesmedlemmer fra kolonihaveforening anmeldt for svindel

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Annonce