Annonce
Odense

Et flertal holder fast: Borgerne må vente med at blive spurgt om fjernvarmesalg

Hvornår skal odenseanerne være med i debatten om et salg af Fjernvarme Fyn? Det diskuterede byrådet onsdag. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Byrådet er enige om én ting: Odenseanerne skal høres, inden der siges ja eller nej til at sælge Fjernvarme Fyn. Men hvornår den borgerinvolvering skal ske, er politikerne fortsat splittede om.

Er det nu, odenseanerne skal være med i diskussionen om fordele og ulemper ved at sælge det kommunale forsyningsselskab Fjernvarme Fyn? Eller skal det vente, til stadsdirektøren har forhandlet sig frem til et eventuelt købstilbud fra Energi Fyn, som, det politisk er besluttet, er eneste mulige køber?

De spørgsmål er byrådspartierne langt fra enige om svarene på, og på initiativ af Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet blev det diskuteret på onsdagens byrådsmøde.

- Jeg har aldrig politisk beskæftiget mig med et tema, der har så vanvittig stor interesse hos odenseanerne som det eventuelle fjernvarmesalg, understregede Tommy Hummelmose (K) og brugte blandt andet det som afsæt for, at borgerne allerede nu skal involveres langt mere i salgsprocessen.

- Der er ingen af os, der er eksperter i fjernvarmesalg, og vi har brug for alle de input, vi kan få. Og det er altså borgernes selskab.

Samtidig fremhævede han og partifællen Kristian Guldfeldt de nye oplysninger om, at flere interesserede købere har henvendt sig til Odense Kommune, og at den viden - som beskrevet i Fyens Stiftstidende onsdag - kun kom frem, fordi Konservative havde hørt rygter og spurgte til det på rådhuset.

- Uden en offentlig debat får vi ikke det her ordentligt belyst, påpegede Guldfeldt.

Sænk skuldrene

Men et byrådsflertal med Socialdemokratiet i front holdt fast i, at der er brug for langt mere viden, før det giver mening at holde borgermøder og have offentlige debatter.

- Vi skal have et konkret købstilbud, før vi kan have en demokratisk samtale med borgerne. Det skal ske på et oplyst grundlag, så det ikke bare bliver en snak om mavefornemmelser, sagde Cæcilie Crawley, der er socialdemokraternes politiske ordfører.

Og så mindede hun samtidig om den politiske aftale om kun af afsøge mulighederne for et salg til Energi Fyn, og hvordan det for Socialdemokratiet er afgørende, at en eventuel køber er et lokalt og forbrugerejet selskab.

- Og dem findes der mig bekendt ikke andre af end Energi Fyn, konstaterede hun.

Hos Enhedslisten, der er kritiske over for salgstankerne, gjorde argumenterne ingen forskel.

- Det må da have en værdi for os alle sammen at vide, hvad borgerne mener, og om der er en legitimitet i at gå videre med forhandlingerne, sagde Søren Freiesleben.

Tommy Hummelmose undrede sig over, hvorfor borgmesteren "så hårdnakket holder fast i det principielle i stedet for at sænke skuldrene og få en snak med odenseanerne".

- Et oplyst grundlag er jo ikke en færdig og skræddersyet salgsaftale. Det er ikke ensbetydende med, at det er det bedste, man kan opnå, pointerede han.

Annonce

Tid og plads til debat

Et politisk flertal udenom Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Enhedslisten besluttede imidlertid, at den offentlige debat skal foregå på den vis, som et enigt Økonomiudvalg - inklusiv Konservative - vedtog for få uger siden:

- Den demokratiske, åbne, offentlige og oplyste debat vedrørende et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn skal have den nødvendige tid og plads, hvorfor den vil finde sted, når der foreligger en sikker viden om rammer, vilkår og fremtid i form af et eventuelt købstilbud fra Energi Fyn, og inden byrådet træffer en beslutning om et eventuelt salg.

Det var på samme møde, at Økonomiudvalget gav stadsdirektøren bemyndigelse til at gå ind i de egentlige forhandlinger med Energi Fyn.

De politiske krav til salget er blandt andet, at varmepriserne så vidt muligt holdes i ro, og at den grønne omstilling skal fastholdes.

Forventningen er, at et salg kan indbringe Odense Kommune et "væsentligt, trecifret millionbeløb", og de penge tænkes brugt på at renovere skoler og bygge daginstitutioner og ældreboliger til det stigende antal børn og ældre.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Trods klart bevis afviste politiet at finde Bolettes flugtbilist: Nu siger de undskyld og kigger på sagen igen

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Syvårig dreng forbrændt nær børnehave: Teknikere arbejder på at finde årsagen

Navne For abonnenter

Bent og Ingelise sagde farvel til livet samme dag - Bent var i mange år manden bag Blumøllers udvikling

Kultur

Populær kromand i medvind ved festspil: - Jeg har sagt, at selvfølgelig sælger vi da 2000 madbilletter, og jeg har næsten altid ret

Kultur

Rosenfestival: 10 ting du skal vide for at blive klar til årets største begivenhed i Bogense

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Middelfart

Igen i Fjelsted: Kom til Folk Festival fredag

Kerteminde

Fyns Politi om tyvs forsøg på at stjæle bil: - Det tror jeg ikke, vi har set i nyere tid

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

CNN vil finde Danmarks dna i Odense: Vært skal spille med i H.C. Andersen Paraden

Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Faaborg-Midtfyn

Nu må forældre se døende søn i halvanden time ugentligt: Kæmper fortsat for at være tæt på lille Marco

Annonce