Er det nu, odenseanerne skal være med i diskussionen om fordele og ulemper ved at sælge det kommunale forsyningsselskab Fjernvarme Fyn? Eller skal det vente, til stadsdirektøren har forhandlet sig frem til et eventuelt købstilbud fra Energi Fyn, som, det politisk er besluttet, er eneste mulige køber?
De spørgsmål er byrådspartierne langt fra enige om svarene på, og på initiativ af Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet blev det diskuteret på onsdagens byrådsmøde.
- Jeg har aldrig politisk beskæftiget mig med et tema, der har så vanvittig stor interesse hos odenseanerne som det eventuelle fjernvarmesalg, understregede Tommy Hummelmose (K) og brugte blandt andet det som afsæt for, at borgerne allerede nu skal involveres langt mere i salgsprocessen.
- Der er ingen af os, der er eksperter i fjernvarmesalg, og vi har brug for alle de input, vi kan få. Og det er altså borgernes selskab.
Samtidig fremhævede han og partifællen Kristian Guldfeldt de nye oplysninger om, at flere interesserede købere har henvendt sig til Odense Kommune, og at den viden - som beskrevet i Fyens Stiftstidende onsdag - kun kom frem, fordi Konservative havde hørt rygter og spurgte til det på rådhuset.
- Uden en offentlig debat får vi ikke det her ordentligt belyst, påpegede Guldfeldt.
Sænk skuldrene
Men et byrådsflertal med Socialdemokratiet i front holdt fast i, at der er brug for langt mere viden, før det giver mening at holde borgermøder og have offentlige debatter.
- Vi skal have et konkret købstilbud, før vi kan have en demokratisk samtale med borgerne. Det skal ske på et oplyst grundlag, så det ikke bare bliver en snak om mavefornemmelser, sagde Cæcilie Crawley, der er socialdemokraternes politiske ordfører.
Og så mindede hun samtidig om den politiske aftale om kun af afsøge mulighederne for et salg til Energi Fyn, og hvordan det for Socialdemokratiet er afgørende, at en eventuel køber er et lokalt og forbrugerejet selskab.
- Og dem findes der mig bekendt ikke andre af end Energi Fyn, konstaterede hun.
Hos Enhedslisten, der er kritiske over for salgstankerne, gjorde argumenterne ingen forskel.
- Det må da have en værdi for os alle sammen at vide, hvad borgerne mener, og om der er en legitimitet i at gå videre med forhandlingerne, sagde Søren Freiesleben.
Tommy Hummelmose undrede sig over, hvorfor borgmesteren "så hårdnakket holder fast i det principielle i stedet for at sænke skuldrene og få en snak med odenseanerne".
- Et oplyst grundlag er jo ikke en færdig og skræddersyet salgsaftale. Det er ikke ensbetydende med, at det er det bedste, man kan opnå, pointerede han.