Annonce
Odense

Et flertal holder fast: Borgerne må vente med at blive spurgt om fjernvarmesalg

Hvornår skal odenseanerne være med i debatten om et salg af Fjernvarme Fyn? Det diskuterede byrådet onsdag. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Byrådet er enige om én ting: Odenseanerne skal høres, inden der siges ja eller nej til at sælge Fjernvarme Fyn. Men hvornår den borgerinvolvering skal ske, er politikerne fortsat splittede om.

Er det nu, odenseanerne skal være med i diskussionen om fordele og ulemper ved at sælge det kommunale forsyningsselskab Fjernvarme Fyn? Eller skal det vente, til stadsdirektøren har forhandlet sig frem til et eventuelt købstilbud fra Energi Fyn, som, det politisk er besluttet, er eneste mulige køber?

De spørgsmål er byrådspartierne langt fra enige om svarene på, og på initiativ af Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet blev det diskuteret på onsdagens byrådsmøde.

- Jeg har aldrig politisk beskæftiget mig med et tema, der har så vanvittig stor interesse hos odenseanerne som det eventuelle fjernvarmesalg, understregede Tommy Hummelmose (K) og brugte blandt andet det som afsæt for, at borgerne allerede nu skal involveres langt mere i salgsprocessen.

- Der er ingen af os, der er eksperter i fjernvarmesalg, og vi har brug for alle de input, vi kan få. Og det er altså borgernes selskab.

Samtidig fremhævede han og partifællen Kristian Guldfeldt de nye oplysninger om, at flere interesserede købere har henvendt sig til Odense Kommune, og at den viden - som beskrevet i Fyens Stiftstidende onsdag - kun kom frem, fordi Konservative havde hørt rygter og spurgte til det på rådhuset.

- Uden en offentlig debat får vi ikke det her ordentligt belyst, påpegede Guldfeldt.

Sænk skuldrene

Men et byrådsflertal med Socialdemokratiet i front holdt fast i, at der er brug for langt mere viden, før det giver mening at holde borgermøder og have offentlige debatter.

- Vi skal have et konkret købstilbud, før vi kan have en demokratisk samtale med borgerne. Det skal ske på et oplyst grundlag, så det ikke bare bliver en snak om mavefornemmelser, sagde Cæcilie Crawley, der er socialdemokraternes politiske ordfører.

Og så mindede hun samtidig om den politiske aftale om kun af afsøge mulighederne for et salg til Energi Fyn, og hvordan det for Socialdemokratiet er afgørende, at en eventuel køber er et lokalt og forbrugerejet selskab.

- Og dem findes der mig bekendt ikke andre af end Energi Fyn, konstaterede hun.

Hos Enhedslisten, der er kritiske over for salgstankerne, gjorde argumenterne ingen forskel.

- Det må da have en værdi for os alle sammen at vide, hvad borgerne mener, og om der er en legitimitet i at gå videre med forhandlingerne, sagde Søren Freiesleben.

Tommy Hummelmose undrede sig over, hvorfor borgmesteren "så hårdnakket holder fast i det principielle i stedet for at sænke skuldrene og få en snak med odenseanerne".

- Et oplyst grundlag er jo ikke en færdig og skræddersyet salgsaftale. Det er ikke ensbetydende med, at det er det bedste, man kan opnå, pointerede han.

Annonce

Tid og plads til debat

Et politisk flertal udenom Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Enhedslisten besluttede imidlertid, at den offentlige debat skal foregå på den vis, som et enigt Økonomiudvalg - inklusiv Konservative - vedtog for få uger siden:

- Den demokratiske, åbne, offentlige og oplyste debat vedrørende et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn skal have den nødvendige tid og plads, hvorfor den vil finde sted, når der foreligger en sikker viden om rammer, vilkår og fremtid i form af et eventuelt købstilbud fra Energi Fyn, og inden byrådet træffer en beslutning om et eventuelt salg.

Det var på samme møde, at Økonomiudvalget gav stadsdirektøren bemyndigelse til at gå ind i de egentlige forhandlinger med Energi Fyn.

De politiske krav til salget er blandt andet, at varmepriserne så vidt muligt holdes i ro, og at den grønne omstilling skal fastholdes.

Forventningen er, at et salg kan indbringe Odense Kommune et "væsentligt, trecifret millionbeløb", og de penge tænkes brugt på at renovere skoler og bygge daginstitutioner og ældreboliger til det stigende antal børn og ældre.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Letbanens åbning vaklede i ugerne før valget: Comsa havde meldt ud, at tidsplanen ikke holdt

Assens For abonnenter

Der er i 2021 søsat planer, der kan skabe over 200 nye boliger i området: - Det er lidt vanvittigt

Erhverv

Pakkerne hober sig op: Kom nu og hent dem

Nordfyn For abonnenter

Udvalgsformand om kæmpe udvidelse: - Landbruget har altså bare en særstatus i den slags sager

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Kerteminde For abonnenter

Mystisk støj kan være skadelig: Nu skal brummende lyd undersøges

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Kerteminde

Øv, øv, øv: Søren var i god tro, men vinduer er ulovlige og skal skiftes

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Livsstil

Prisvindende kok taler af erfaring: - Alle kan lære at spise østers

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Erhverv

Claus klar til at sætte sin jord under vand for at redde klimaet: Men vi skal jo lige være enige om prisen først

Annonce