Annonce
Navne

Et følsomt talent

Den 33-årige Sonja Richter afbryder arbejdspause for at modtage hæderspris

Det har været et bevæget år med både succes og modgang for skuespiller Sonja Richter, som netop er tildelt Kronprinsparrets Kulturpris.

Hun har haft store roller på teater og tv og havde titelrollen i filmen "Cecilie". Og i juni fik hun ved tv-festivalen i Monte Carlo hædersprisen "Nymphe d'Or" for sin rolle som Tanja i serien "Forestillinger", der i foråret blev sendt på DR.

Det var de mange lyspunkter i Sonja Richters arbejdsliv.

Skyggesider har hun imidlertid også mødt i år. I foråret blev arbejdspresset ganske enkelt for voldsomt for den 33-årige skuespiller. Hun måtte således melde fra under prøverne på musicaludgaven af "Matador", hvor hun i opsætningen på Operaen var tildelt rollen som stuepigen Agnes.

- Jeg kunne ikke overskue mere. Måtte væk fra scenen og bare være mig selv helt alene, fortalte hun åbent og ærligt til Politiken en forårsdag i maj.

Siden har der været musestille om Sonja Richter. Lige indtil i weekenden, da Kronprinsparrets Kulturpris 2007 blev uddelt ved en gallafest i Operaen i København.

Glad, stolt og rørt kunne hun høre kronprins Frederik fortælle, hvorfor netop hun skal have den fornemme pris.

- Sonja Richter er teknisk dygtig, flittig og engageret. Hun fedter ikke med talentet, men investerer sig selv 100 procent hver gang. Og hun er et reflekterende menneske, der altid gør sig umage, både i forhold til kunsten og livet i det hele taget. Hun har en fantastisk evne til at komme ud over rampen eller trænge igennem lærredet og skærmen og nå os med en uforklarlig styrke, der åbner en kanal direkte ind i menneskets sind, lød de kongelige ord, inden den unge skuespiller modtog prisen og et bragende bifald.

Selv om det kun er otte år siden, Sonja Richter var færdiguddannet fra Skuespillerskolen ved Odense Teater, har hun med enorm flid håndteret en række store og krævende roller på både teater, filmlærred og tv-skærm.

Det fynske teaterpublikum vil huske hende som en rørende smuk og skrøbelig Ophelia i opsætningen af "Hamlet" i efteråret 1999, og hun har også været engageret på Odense Internationale Musikteater.

Ellers har hendes kalender været tæt booket med roller på bl.a. Det Kongelige Teater, Østre Gasværk Teater, Betty Nansen Teatret og Gladsaxe Teater. I vinter var hun i Oslo for at spille Hedda i Henrik Ibsens "Hedda Gabler."

Sin filmdebut fik hun i 2002 i Susanne Biers dogmefilm "Elsker dig for evigt". Hun havde rollen som Cecilie, og spillede sammen med bl.a. Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas. Det gav hende mod på at prøve kræfter med flere film, og Erik Clausen valgte hende til rollen som sygehjælperen Anna og mod- og medspiller til Frits Helmuth i "Villa Paranoia", ligesom hun var med i "Forbrydelser", som delvist blev indspillet i fængslet i Nyborg. I forbryder-komedien "Rembrandt" dannede hun par med Lars Brygman.

Sonja Richters seneste filmrolle var i Nikolaj Arcels spøgelsesgyser "Cecilie", som havde premiere tidligere i år. Her spiller hun den psykisk ustabile Cecilie, som mener at se syner og kunne opklare et 30 år gammelt mord.

Og mellem teatret og filmopgaverne har hun også kunnet presse tv-opgaver ind i kalenderen. Hun begyndte i drama-serien "Hotellet", hvor hun spillede Katrine i en række afsnit, og da Per Fly skulle lave dramaserien "Forestillinger" til DR-TV, faldt valget på Sonja Richter til at spille Tanja.

Det er oftest alvorlige, tunge, psykologiske roller, hvor virkeligheden bliver vendt på hovedet, som Sonja Richter investerer sit store talent i. Mange ligner et spejlbillede af hendes egen opvækst, som var alternativ. Hun er datter af en rektor og en lærer fra Esbjerg og voksede op i et kollektiv i en lille flække i Sønderjylland.

- I min familie var der en masse lidelse, som min mor og far havde fået fra deres forældre, og som de overførte til os. Jeg synes, man skal forsøge at tage ansvar for sin egen lidelse og ikke bare give den videre, har Sonja Richter sagt i et af sine få interviews, hvor hun ærligt vedgår, at hun for tiden har brug for en arbejdspause for at ommøblere sit indre.

Annonce

Skuespiller Sonja Richter.

Født den 4. januar 1974 i Esbjerg.

Opvokset i bl.a. Sønderjylland.

Student Århus Katedralskole 1992.

Skuespillerskolen ved Odense Teater 1995-99.

Engageret på Odense Teater i sæsonen 1999-2000.

Sidan da teaterroller i bl.a. København, Oslo og Odense Internationale Musikteater.

Har medvirket i en række film bl.a. "Elsker dig for evigt," "Rembrandt", "Villa Paranoia" og "Cecilie".

Udnævnt til Shooting Star ved Berlin festivalen 2004.

Bor i København.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Nordre Havnekaj var vurderet til op mod 51 millioner kroner: Kommunen fik ni millioner kroner

Annonce