Annonce
Odense

Et enigt Økonomiudvalg: 100 medarbejdere skal fyres i administrationen

Det bliver især i Borgmesterforvaltningen, der blandt har kontorer på rådhuset, at der skal fyres administrativt personale. Det mener Økonomiudvalget. Arkivfoto: Poul Madsen

Et enigt Økonomiudvalg vil spare 100 ansatte i Odense Kommunes administration væk for at sikre velfærdspenge til et stigende antal børn og ældre. Der skal findes yderligere 140 millioner, og så vil politikerne hente hjælp hos en endnu ikke nedsat velfærds-taskforce.

Annonce

Nu er det ikke længere blot et borgmesterforslag.

De fire rådmænd i Økonomiudvalget er enige i, at der skal skæres 100 medarbejdere ud af Odenses kommunale administration og på den vis sikres 60 millioner kroner - svarende til 10 procent af det administrative budget - til skoler, dagtilbud og pleje til det stærkt stigende antal børn og ældre i byen.

- Det er den hårde del. At vi skal sige farvel til så mange medarbejdere, der giver værdi. Men det er nødvendigt, så længe vi står med så stor en udfordring, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) om udsigten til, at der i 2028 vil mangle op mod en halv milliard kroner til velfærd.

De to forvaltninger med de mindste budgetter skal fyre flest: Borgmesterforvaltningen skal spare 20 millioner administrationskroner, By- og Kulturforvaltningen 16 millioner, mens de tre forvaltningerne for henholdvis børn og unge, ældre og handicappede og beskæftigelses og social-området skal skære hver otte millioner.

By- og kulturårdmand Jane Jegind (V) gik ind til onsdagens Økonomiudvalgsmøde med en vis skepsis og en advarsel mod popsmarte besparelser, men endte altså med at sige god for Rahbæk Juels forslag, der dog har fået en lidt længere tidshorisont.

- Nu går vi konstruktivt til opgaven for at sikre velfærden til børn og ældre, og så må vi trawle forvaltningens opgaver igennem og få konkrete forslag på bordet. Vi skal bare huske, at vi også løser velfærdsopgaver i By- og Kulturforvaltningen - for eksempel transporterer vi børn og ældre rundt, siger hun.

- Derfor er det også vigtigt for mig at få nogle ordentlige konsekvensberegninger af forslagene, inden vi træffer en beslutning.

Odense Kommunes samlede driftsbudget er næste år på 12,5 milliarder kroner. De penge fordeler sig på fem forvaltninger, og i parentes er angivet, hvor mange millioner der hvert sted skal spares på administration:Beskæftigelses- og Socialforvaltningen: 4,2 milliarder (8 millioner)Børn- og Ungeforvaltningen: 3,1 milliarder (8 millioner)Ældre- og Handicapforvaltningen: 2,2 milliarder (8 millioner)Borgmesterforvaltningen: 1,8 milliarder (20 milioner)By- og Kulturforvaltningen: 1,2 milliarder (16 millioner).Trækker man de nære velfærdsområder og udgifterne til de lovbestemte ydelser fra de godt 12 milliarder, er der et budgetrum på omkring tre milliarder kroner tilbage at finde det trecifrede millionbeløb i til velfærd.

Annonce

Stor usikkerhed

Hos Konservative står ældre- og handicaprådmand Søren Windell med en lidt blandet fornemmelse, erkender han.

- Det er lidt noget underligt noget, at vi tager penge ét sted for at give dem tilbage igen et andet sted. Men som Økonomiudvalg står vi sammen om at skaffe de nødvendige penge til udfordringen med det stigende antal ældre og børn. Også selv om det desværre giver stor usikkerhed hos kommunens administrative medarbejdere.

Frem mod sommerferien skal direktørerne i kommunens fem forvaltninger komme med mere detaljerede bud på, hvilke administrative områder der skal skæres i.

Rahbæk Juel vil fortsat ikke sige mere, end at han vil frede to grupper medarbejdere i administrationen: Dem, der arbejder med at at få ledige ud i job og dermed sikre skatteindtægter. Og dem, der arbejder i den nære velfærd - for eksempel med udsatte børn.

Resten er i spil.

Og direktørerne skal mere end finde 60 millioner og 100 sparede medarbejdere. Yderligere 140 millioner kroner vil Økonomiudvalgets medlemmer omprioritere i kommunens budget og rykke mod velfærden. Hvor de millioner kan skæres, skal direktørerne også inden sommerferien levere forslag til.

Kulturen, fritidsområdet og renovering af veje og bygninger har tidligere af både røde og blå politikere været nævnt som mulige steder at spare til fordel for velfærden.

Annonce

Taskforce på vej

Det bliver imidlertid ikke kun direktørerne og deres forvaltninger, der skal finde løsninger - og penge - til den voksende mængde børn og ældre i Odense.

Som ventet enedes Økonomiudvalget onsdag også om at sætte en ny velfærds-taskforce sammen. Bestående af endnu unavngivne eksperter skal taskforcen hjælpe politikerne med at kvalificere de tal og prognoser, kommunen har lagt frem, og samtidig give nye perspektiver på løsningerne. Det kan måske være bud, embedsfolk og politikere ikke selv tør lægge frem. Og mens direktørerne skal finde penge på den korte bane, bliver det taskforcens primære opgave at tænke lidt længere frem.

Nogen navne på mulige medlemmer vil Peter Rahbæk Juel endnu ikke give - de ventes at falde på plads i løbet af få uger - men han siger:

- Det skal være kyndige mænd og kvinder med god indsigt i velfærdsområder.

Heller ikke Jane Jegind vil afsløre de bud, hun har givet på oplagte taskforce-folk.

- Men de skal kende det kommunale maskinrum, så de kommer med realiserbare forslag, der ikke kræver 20 lovændringer på Christiansborg. Det kan være tidligere topembedsmænd og også forskere, foreslår hun.

Annonce

Ro på

Ligesom resultatet af direktørernes arbejde skal præsenteres for politikerøjne og -ører inden sommerferien, skal taskforcen også være klar til den tid.

Det skal således alt sammen danne del af grundlaget for de budgetforhandlinger, der efter planen falder på plads i september. Og hvor både fyringerne af de 100 administrative medarbejdere og de øvrige 140 millioner kroner til velfærd altså endeligt vil blive vedtaget.

- Det er en helt særlig udfordring, vi står over for, og derfor bliver det også et helt særligt budget, siger Peter Rahbæk Juel om de omfattende omprioriteringer i det cirka 12,5 milliarder store, kommunale budget.

- Men det gør også, at vi de kommende fire år får ro på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce