x
Annonce
Odense

Et budgetforlig uden champagne: Nu kommer fyringerne

Underskrifterne på budgetforliget blev ledsaget af smil. Men der var ingen champagne på bordet, for med omprioriteringerne venter nu en fyringsrunde. Foto: Erik Thomsen
Budgetforliget deler millioner ud til nye initiativer, men kommunale medarbejdere og kulturlivet betaler en stor del af prisen. Derfor var der ingen champagne ved underskrivelsen.

Selv om brede smil fyldte ansigterne hos de politikere, der torsdag aften sad omkring bordet og placerede hver deres underskrift på budgetforligsteksten, så var der ingen champagnebobler at skåle i og fejre med.

Og det var der en god grund til, påpegede borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

- Vi tager ikke champagne frem, for omprioriteringen til velfærd er en drastisk beslutning, og vi kommer til at sige farvel til dygtige medarbejdere, der har gjort en forskel, og til aktiviteter i byen, vi godt kan lide, erkendte han.

Mere end 200 millioner kroner bliver med budgetforliget rykket fra især den kommunale administration og kulturlivet til børnehaver og plejecentre til det stigende antal børn og ældre. Frem mod 2030 giver den stigning behov for op mod 600 årlige millioner kroner ekstra til velfærd og 1100 flere medarbejdere, og det er den udgift, partierne nu tager de første skridt til at finansiere.

- Af de 14 budgetforlig, jeg har været med til, er det her uden tvivl det største, når vi ser på, hvad der bliver rykket rundt, sagde Rahbæk Juel.

Annonce

Det sker der nu

  • Det indgåede budgetforlig skal endeligt og formelt godkendes på byrådsmødet 30. oktober.
  • Dagen efter - torsdag den 31. oktober - vil langt størstedelen af de kommunale fyringer, som forligets omprioriteringer på 200 millioner til velfærd fører med sig, finde sted.
  • Alene de 60 millioner, der skal spares på administrationen, resulterer i cirka 100 nedlagte stillinger.

Kun få tilbagekøb

Selv om der med økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening fulgte millioner netop til de demografiske udfordringer, trak partierne bag Odenses budgetforlig kun ganske få af de varslede besparelser og omprioriteringer tilbage: Det gælder i alt 5,6 millioner kroner, der for eksempel alligevel ikke slukker gadelyset, som ikke forlænger sagsbehandlingstiden på lokalplaner og ikke forringer alkoholbehandlingen.

Tilbage står fortsat omdiskuterede besparelser på populære arrangementer, som partierne imidlertid er klar til at investere penge i at hjælpe over i nye hænder.

- Selv om vi skærer ned på den kommunale involvering, er det forligspartiernes ambition, at private aktører og frivillige foreninger kan overtage og videreførere for eksempel torsdagskoncerterne, sankthansbålet på Engen og H.C. Andersen Julemarkedet, fremgår det af forliget.

Desuden er det besluttet, at Odense Blomsterfestival bliver del af HCA Festivals, ligesom forliget lover en såkaldt overgangsordning for et ellers lukningstruet HCA Marathon.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce