Annonce
Fyn

Et år efter valget: Her er dommen over Lilleholt, Mercado og de andre blå

Tre af disse fire fynske politikere i blå lejr får en hård bedømmelse.
Annonce

Det er i dag et år siden, at fynboerne stemte 15 politikere i Folketinget. I samarbejde med avisen Danmarks politiske redaktør Thomas Funding vurderer vi, hvordan politikerne har klaret sig. I dag de syv valgte fra blå blok.Seks stjerner er topkarakter.

Mai Mercado (K) fire stjerner

Mai Mercado. Foto: Michael Bager

Mai Mercado (K) - fire stjerner

Den tidligere børne- og socialminister får fire ud af seks stjerner, fordi hun har fået den vigtige post som gruppeformand i partiet. Det viser, at hun fortsat har ambitioner og er helt i front i partiet sammen med Mette Abildgaard og Rasmus Jarlov. Samtidig er hun undervisningsordfører og har dermed en vigtig platform at kunne markere konservativ værdipolitik på. Under coronakrisen har hun kæmpet efterskolernes sag og argumenteret for tilbagebetaling af penge til forældre, der ikke har modtaget pasning.

Mercados egne ord om sit år: Jeg har haft travlt som gruppeformand for en fordoblet folketingsgruppe og som undervisningsordfører. Det er et vigtig og værdipræget område med hele debatten om, hvordan vores folkeskole skal udvikle sig. Karaktersystemet, de nationale test, fagligheden og hele dannelsesdiskussionen med blandt andet revitalisering af kristendomundervisningen. Og så har jeg brugt mange kræfter på at holde hånden under bryllupsturismen, der er så vigtig for Ærø.

Erling Bonnesen (V) tre stjerner

Erling Bonnesen (V. Foto: Michael Bager

Den solide præstation af manden, der aldrig bliver minister, men formår at få det maksimale ud af sine kort. Han blev lidt overraskende valgt til gruppesekretær og er med ved bordet, når de centrale spillere i partiets gruppeledelse mødes. Bonnesen er myreflittig og kan som fødevareordfører og landbrugsordfører ramme sine kernevælgere på landet. Og så er det lykkedes ham trods sine 65 år allerede at få Svendborg-Langeland kredsen til igen at opstille ham som kandidat til næste valg.

Bonnesen egne ord om sit år: Det har været en meget travlt, da jeg har mange poster. Ved siden af mine ordførerskaber og udvalgsposter er jeg også gruppesekretær og tingssekretær. Af politiske ting vil jeg fremhæve, at det er lykkedes i finansloven at få fastholdt puljen til hurtigere bredbåndsforbindelser og færre mobilhuller. Det er også en kamp, jeg har ført i udvalget for landdistrikter og øer.

Lars Chr. Lilleholt to stjerner

Lars Chr. Lilleholt. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Den tidligere energi- og klimaminister må nøjes med to stjerner, fordi han er gået fra at have adgang til magtens indercirkel som minister og mangeårig ven til Løkke, som han støttede til det sidste. Løkkes fald er også Lilleholts fald, og han fik efter valget ingen ordførerpost at markere sig på, men blev formand for Erhvervsudvalget og har siden fået den lille post som turismeordfører. Men han er en dreven politiker med en god kontakt til det fynske erhvervsliv og skal nu til at arbejde sig op i partiet igen.

Lilleholts egne ord om sit år: Det har været en meget stor omvæltning af gå fra minister til menig, men jeg glæder mig over at have mere tid til at være på Fyn og prioritere fynske sager som f.eks. gartneriernes vilkår under coronakrisen.

Jane Heitmann (V)to stjerner

Jane Heitmann (V). Foto: Michael Bager

Jane Heitmann havde et dårligt valg og var gledet ud af Folketinget, hvis den fynske V-gruppe ikke var vokset fra tre til fire. Hun kom i et dårligt lys i dele af baglandet, da hun før valget anonymt stillede spørgsmål om politikernes pengeforbrug i regionerne. Efter valget blev hun vraget som sundhedsordfører og fik som trøstpræmie formandsposten i Sundhedsudvalget. Desuden har hun den mindre post som ældreordfører og ladet Venstre som eneste parti stå uden for forlig om penge til at bryde de ældres isolation under coronakrisen. Uambitiøst kaldte hun aftalen.

Heitmann om sit år: Det har været et turbulent, uforudsigeligt og helt vildt år med formandsskifte i partiet og corona-nedlukning. Som formand for Sundhedsudvalget har jeg oplevet et vildt arbejdspres, da vi blandt andet har hastebehandlet hele lovgivningen om at lukke landet ned. Med den anden hånd har jeg skullet have fokus på fynske sager og glæder mig over, at vi fik reddet center for selvmordsforskning fra lukning (SDU). Privat har jeg sagt ja til min major (blev gift fredag, red.).

Marlene Ambo-Rasmussen (V) to stjerner

Marlene Ambo-Rasmussen (V). Arkivfoto: Nils Svalebøg

Den 34-årige debutant overraskede, da hun blev valgt til Folketinget, og hun kunne også have fået tre stjerner, da hun ved fordelingen af ordførerposter fik det maksimale udbytte og blev familieordfører. Et område, hun brænder for. Men skal hun genvælges, bliver hun nødt til at vise, at hun for alvor kan løfte en dagsorden. Det mangler hun at bevise.

Ambo-Rasmussen om sit år: Det har været fuldstændig fantastisk. Det er svært at beskrive med ord, og jeg må nogle gange knibe mig i armen over, at min drøm er gået i opfyldelse, og jeg har fået lov til at være familie- og trivselsordfører. Jeg kender området fra Odense Byråd og er selv småbørnsmor.

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) to stjerner

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF). Foto: Michael Bager

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) - to stjerner

Det har bare været et skidt år for DF'erne, og Thulesen Dahl navnet har ikke længere den samme magi som tidligere. Det rammer også Jens Henrik Thulesen Dahl, der også lider under at fremstå som en teknokrat mere end en politisk værdikriger. Han er igen sit partis driftssikre forsknings- og uddannelsesordfører og som noget nyt kommunalordfører og kunne have spillet en central rolle i forhandlingerne om en udligningsreform, men DF blev kørt ud på et sidespor.

Thulesen egne ord om sit år: Det har været en frustrerende periode med en meget stillestående regering uden initiativer. På mit område som ordfører for forskning og videregående uddannelser er de lovede forhandlinger endnu ikke gået i gang, og jeg presser på for at få en evaluering af læreruddannelsen og en ny bevillingsstruktur for universiteterne. Jeg troede også, at jeg skulle ind i et tæt forhandlingsforløb om udligningsreformen, men den er reelt skruet sammen af Venstre og Socialdemokratiet.

Alex Ahrendtsen/Pernille Bendixen (DF) ingen bedømmelse

Alex Ahrendtsen og Pernille Bendixen dagen efter valget. Foto: Michael Bager

Det giver ikke mening af bedømme Alex Ahrendtsens indsats, da han i december blev sygemeldt med stress og siden har været erstattet af Pernille Bendixen. Hendes uventede comeback i Folketinget er på lånt tid, da hun har meddelt, at hun ikke vil stille op til næste folketingsvalg, og DF på Fyn står med en kæmpeudfordring, hvis Alex Ahrendtsen som det værdipolitiske stærkeste fynske kort har mistet lysten til politik. Det ved vi intet om endnu.

Bendixen om sit halve år: Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle være kulturordfører (overtaget efter Alex Ahrendtsen), men det har været sjovt, lærerigt og spændende, men jeg vil ikke stille op til næste valg af hensyn til mit privatliv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce