Annonce
Fyn

Et år efter valget: Her er dommen over Bramsen, Hønge og de andre røde

To af disse fire fynske politikere får fem ud af seks stjerner.
Det er et år siden, at fynboerne stemte 15 politikere i Folketinget.
Annonce

I samarbejde med avisen Danmarks politiske redaktør Thomas Funding vurderer vi, hvordan politikerne har klaret sig. Seks stjerner er topkarakter.

Trine Bramsen (S). Foto: Sugi Thiru
Annonce

Trine Bramsen (S) fem stjerner

Forsvarsministeren er havnet i et milefelt med en række møgsager om svindel, nepotisme og sexkrænkende adfærd i forsvaret. Men indtil videre har hun klaret det godt og får derfor topkarakter med fem ud af seks stjerner. Hun har formået at gå i clinch med kulturen i forsvaret og ikke ladet sig styre af systemet. Det er andre ministre knækket på, og hun kan få det virkeligt svært, hvis systemet for alvor begynder at modarbejde hende. Hun er en arbejdshest og er fortsat meget synlig på Fyn.

Bramsen egne ord om sit år: Det har været et hæsblæsende år, hvor jeg er blevet 20 år ældre. Som regering har vi sat en markant ny retning i dansk politik, og jeg har også selv lagt vægt på at sætte en politisk retning for forsvaret. Jeg har haft et skærpet fokus på veteraner, Arktis og hele styringen af forsvaret med de møgsager, der har været. Men det er også blevet til møder med Trump, Dronning Elizabeth og Macron.

Annonce

Dan Jørgensen (S) fem stjerner

Fem små stjerner til manden, der som klimaminister har sat sig på en af de to vigtigste ministerposter efter statsministeren (den anden finansminister). Han kan blive en superstjerne i dansk politik, men den endelige dom kan først udstikkes, når vi kender resultatet af de kommende års klimapolitik. Coronakrisen har ikke gjort vejen lettere, og Dan Jørgensen er ikke den mest synlige politiker på Fyn.

Jørgensen egne ord om sit år: Jeg har fået mit drømmejob. Svend Auken var min mentor og det at overtage hans gamle ministerium er et fantastisk privilegium. Vi har vedtaget verdens formentlig mest ambitiøse klimalov, og vi er igen blevet et foregangsland. Der har været masser af spændende og hårde forhandlinger om loven, og vi er midt i forhandlingerne om, hvordan den skal føres ud i livet. Samtidig er det en kæmpe udfordring at være i regering midt i en historisk krise på grund af corona-epidemien.

Dan Jørgensen (S). Foto: Michael Bager
Annonce

Karsten Hønge (SF) fire stjerner

Hønge får fire små stjerner på trods af, at han kom skamskudt ud af valgkampen og blev beskyldt for vælgerbedrag, at han afstod sin plads i Europa-Parlamentet. Han har imidlertid formået at bevare sin centrale placering i toppen af partiet, hvor han er politisk ordfører. Han er kendt for sin bramfrie facon, men har formået at følge partiets mere afdæmpede og samarbejdende linje overfor regeringen.

Hønges egne ord om sit år: Det har været en forrygende periode. Der er en verden til forskel på at være et lille oppositionsparti til nu at have 15 mandater og være meget tæt på regeringen og indflydelsen. Det er utroligt givende. Politisk har det været en stor sejr for mig, at vi har taget store skridt til bekæmpelse af social dumping med flere penge til opsøgende arbejde fra Arbejdstilsynet, politi og skat. Og vi har fået reguleret forholdene ved transport af gods på landevejene.

Karsten Hønge ( SF). Foto: Michael Bager
Annonce

Jan Johansen (S) tre stjerner

Rebellen Jan Johansen har i lang tid været ude i kulden i Socialdemokratiet, men blev efter valget kulturordfører. Det viser noget om, at kulturen ikke har højprioritet i regeringen. Men det meget uventede ordførerskab er en fin platform at profilere sig på for den tidligere tillidsmand på Lindø, der rammer klokkerent ind hos sine kernevælgere, når han taler finkulturen midt imod. Han skal dog passe på, da der også er et lag i partiet, der har en anden tilgang til kulturlivet.

Johansen om sit år: Det bliver et år, jeg aldrig glemmer. Vi har i to måneder ikke fysisk mødtes i folketingsgruppen, og jeg fik lidt af en overraskelse, da jeg efter valget blev kulturordfører, men det har været en spændende ny verden for mig. Jeg har aldrig været så eftertragtet, fordi området er præget af en række ildsjæle, der udfører lobbyarbejde for hvert deres område af kulturlivet.

Jan Johansen (S). Foto: Michael Bager
Annonce

Bjørn Brandenborg (S) tre stjerner

Den socialdemokratiske debutant sniger sig op på tre stjerner, da han har stort fokus på at fremføre lokale sager, som han lovede, da Svendborg-kredsen for første gang i 19 år sendte en socialdemokrat til Borgen. Hvad han kan udrette her, er endnu for tidligt at sige noget om, men skal han opnå sine kollegers anerkendelse skal han i arbejdstøjet og passe på med ikke at ty til for mange floskler.

Brandenborg om sit år: Det har været en meget positiv oplevelse af komme i Folketinget, og jeg er stolt af, at partiet for første gang i mange år har en repræsentant fra mit område (Svendborg-Langeland). Det er enormt vigtigt for mig at kunne bære de lokale dagsordner ind på Christiansborg og være i sync med mit bagland. Den vigtigste aftale har været udligningsreformen, der skaber et mere retfærdigt Danmark.

Bjørn Brandenborg (S). Foto: Michael Bager
Annonce

Rasmus Helveg (R) tre stjerner

Helveg var klimaminister og næstformand i folketingsgruppen, da han røg ud af Folketinget ved valget i 2015, der også kostede Camilla Hersom partiets fynske mandat. Denne gang stillede Helveg så op på Fyn, slog Hersom og fik comeback i Folketinget, og for ham handler det nu om at befæste, at han er den fortsatte fynske radikale mand på Christiansborg. Herefter kan han arbejde sig op i partiet, hvor han er superloyal overfor Morten Østergaard.

Helveg om sit år: Jeg glæder mig over at have været med til at præge en god udligningsreform og den grønne dagsorden. Jeg er formand for Klima- og Energiudvalget og pisker sammen med mit parti på for at få en grøn genstart af økonomien efter corona-nedlukningen. På Fyn er jeg meget stolt over at have været med til at redde center for selvmordsforskning fra lukning (SDU).

Rasmus Helveg Petersen (R). Michael Bager
Annonce

Victoria Velasquez (EL) tre stjerner

Den fynskvalgte debutant har ikke slået igennem i den brede offentlighed, men hun er arbejdsom og grundig og står stærkt hos Enhedslistens medlemmer, der ved en vejledende urafstemning tidligere på året gav hende tredjeflest af alle stemmer ved valget af kandidater til Folketinget. Hun skal dog et trin op, hvis hun som sine fynske forgængere Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper skal helt i front for partiet. Foreløbig bruges kræfterne på at være erhvervs- og beskæftigelsesordfører.

Velasquez om sit år: Det har været et utroligt spændende år, og jeg var i ilden fra start og var partiets hovedforhandler, da vi lavede en aftale om at hjælpe nogle af de mest sårbare børn med et midlertidigt børnetilskud til personer på de laveste ydelser. Vi har sat ind mod kviklån, og jeg har som beskæftigelses- og erhvervsordfører været med til at forhandle ting i finansloven og de forskellige hjælpepakker under coronakrisen.

Victoria Velasquez (EL). Foto: Michael Bager

Julie Skovsby (S) to stjerner

Skovsby bliver aldrig et af de fremtrædende medlemmer af folketingsgruppen, og hun er heller ikke blevet hjulpet på vej med posten som kirkeordfører og formand for Kirkeudvalget. Et område, der er hende meget fremmed. Hendes andet ordførerområde psykiatrien brænder hun mere for, men det er svært at se hende bevæge sig op i det interne hierarki eller blive en stor fynsk stemmesluger. Ved valget blev hun valgt på det sidste fynske S-mandat.

Skovsby om sit år: Det har været et hektisk år på den gode måde. Jeg er som noget nyt formand for Kirkeudvalget og formand for paragraf 71-udvalget, der for Folketinget fører tilsyn med tvangsanbragte psykiatriske patienter og tvangsanbragte børn. Vi har været på seks besøg og har måttet udskyde to på grund af corona-nedlukningen. Som psykiatriordfører glæder jeg mig over, at vi har fået 600 mio. kr. til et løft af psykiatrien.

Julie Skovsby (S). Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce