Annonce
forside

Eske Willerslev beæret over Ørstedprisen

Eske Willerslev modtog Ørstedprisen 2016. Til højre for ham på billedet ser man Charlotte Ørsted, der overrakte prisen.

Ørstedprisen, der onsdag formiddag blev uddelt på Ørstedpavillonen, gik i år til DNA-forskeren, nogle ville nok også fremhæve "eventyreren," Eske Willerslev. I hans kommende forskning vil han blandt andet benytte DNA-materiale fra 5000 år gamle langelandske skeletter. Projektet går ud på at forsøge at belyse, hvordan folkevandringerne til Europa foregik efter seneste istid

Annonce

Rudkøbing: Det var sandsynligvis en blanding af kendiseffekten, selve emnet om den menneskelige udvandring fra Afrika og professor Eske Willerslevs evne til at formidle sin forskning som det rene eventyr, der medførte, at Ørstedspavillonen var stuvende fuldt onsdag formiddag. Her var der ikke en siddeplads ledig, og allerede en halv time inden overrækkelsen sad folk på pladserne, så ingen andre skulle komme og hugge dem.

Professor Eske Willerslev er et navn, som mange i Danmark er blevet bekendt med.

Udover sin banebrydende forskning sammen med andre forskere, er han en exceptionelt god formidler og har stort set alle i sin hånd, når han fortæller, med et ordentligt drys selvironi og humor, om sin forskningskarriere, der begyndte i 1990 på en lang rejse og overlevelsestur i det nordlige Sibirien, i det der stadig i nogle måneder var det gamle Sovjetunionen.

Han modtog Ørstedprisen på grund af tre ting, som H.C. Ørsted-komiteen har lagt vægt på.

Selve Eske Willerslevs banebrydende forskning, hans evne til at formidle dette til den brede offentlighed samt Eske Willerslevs optagethed af grænsefladerne mellem videnskaben og det åndelige.

- Jeg er meget meget beæret over at modtage prisen og de fine ord, lød det fra hovedpersonen selv i et ordentligt smil, da han modtog H.C, Ørstedprisen 2016 af H.C. Ørsteds tip-tip-tipoldebarn Charlotte Ørsted, der havde taget turen til Langeland fra København for at uddele prisen.

Med i prisen følger 10.000 kroner samt et kunstværk af Sabine Majus kaldet "Sommerfugl."

Sabine Majus fortalte, at hun har set videoer på internettet af Eske Willerslev og hørt radioprogrammer med ham for at fange noget essentielt om ham.

Sommerfuglen var en blanding af blå og brun-rød og det var der en helt særlig mening med.

De blå farver skulle ligne is, altså Eske Willerslevs rejser til Nordsibirien, og de brun-røde farver er et symbol på Afrika og Australien, som professorens forskning har kredset om i forbindelse med menneskevandringerne under og efter istiden.

- Samtidig skal det blå symbolisere det forgangne, og de varme farver skal symbolisere det levende, da hans forskning handler om det levende, men tager udgangspunkt i det forgangne, lød det fra Sabine Majus.

- Jeg har ikke så meget forstand på kunst, men jeg synes, den er meget flot. Jeg er glad for, at du har tænkt på mig, da du lavede den, og at det dermed er en meget personlig gave. Jeg er også beæret over, at der er så mange, der er dukket op. Jeg havde en idé om, at det ville være sådan et lille lukket selskab. Men det er rigtig dejligt, så mange tak for det, sagde Eske Willerslev.

Borgmester Bjarne Nielsen (V) var også i hopla under overrækkelsen af prisen, da han indledte som toastmaster.

- Eske Willerslevs forskning på nuværende tidspunkt tager blandt andet udgangspunkt i langelandske skeletter (to 5000 år gamle skeletter fra den såkaldte Lohals-grav red.). Og der kan jeg kun sige, at jeg er glad for, at det er den type skeletter og ikke andre. For hvis man graver nok er der for eksempel rigeligt af skeletter fra dengang de tre kommuner blev lagt sammen til Langeland Kommune i 2007. Jeg har ikke noget ønske om, at de skal komme ud af skabene, lød det til høj latter blandt publikum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce