Annonce
Sydfyn

Esben og Thomas har nørdet 100 års borgmesterhistorie

Museumsinspektør Esben Hedegaard og Thomas Mathiasen er har nørdet i 100 års borgmesterhistorie. Her står de i byrådssalen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Hvem har bestemt i Svendborg igennem de sidste 100 år? Museumschef Esben Hedegaard og Thomas Mathiasen kigger her tilbage på 100 års borgmesterhistorie, hvor Svendborg er gået fra at være en by, som blev ledet af rige købmandsfamilier, til at være en livlig havneby, hvor byrådet blev ledet fra et værtshus.

Svendborg: Om et lille halvt års tid skal svendborgenserne til stemmeurnerne for at vælge nyt byråd og borgmester.

Byens nuværende borgmester, Bo Hansen (S), genopstiller, og ser man på borgmesterstyret igennem de sidste 100 år - som hovedsageligt har været socialdemokratisk - kan man godt foranlediges til at tro, at han får fire år mere.

Og så alligevel ikke. For intet er sikkert, før valgnatten er omme, hvilket historien også har vist gang på gang.

Annonce

I 1933 vandt de borgerlige for eksempel et overbevisende flertal, men to Venstrefolk nægtede at pege på Einar Halberg (K) som borgmester, og derfor tilfaldt borgmesterposten i stedet Carl Tønnesen, som for øvrigt blev Svendborgs første socialdemokratiske borgmester.

På rådhusgangen hænger portrætterne af flere af borgmestrene. Esben Hedegaard og Thomas Mathiasen beundrer maleriet af Jørgen Henningsen (S), som var borgmester i 1998-2005. Foto: Katrine Becher Damkjær

Overraskende blev valget også i 2005, hvor alle forventede, at borgmesterkæden skulle overdrages fra Jørgen Henningsen (S) til socialdemokratiets spidskandidat Flemming Madsen. Men Venstres Lars Erik Hornemann viste sig at blive valgets helt store joker, da han rendte med næsten 8000 personlige stemmer. Bonden fra Ellerup - som havde været borgmester i Gudme Kommune - kunne derfor sætte sig for bordenden i de næste fire år.

Esben Hedegaard, museumschef for Svendborg Museum, har studeret Svendborgs borgmesterhistorie igennem de sidste 100 år sammen Thomas Mathiasen, som ved meget om lokalpolitik i Svendborg og som er tilknyttet museet. Deres arbejde skal munde ud i et foredrag på Svendborg Bibliotek, som skal afholdes i løbet af efteråret.

Mændene var bekymrede for kvindernes krydser

Men lad os kigge på, hvordan det hele begyndte.

I 1919 blev det indført - sammen med retsplejeloven - at borgmestrene skulle vælges af byrådet, der jo var folkevalgt. Før blev byfogederne, som borgmestrene dengang hed, udpeget af kongen. Den første folkevalgte borgmester i Svendborg blev Johannes Lacoppidan-Petersen (K), som var advokat i byen.

Klokken, som borgmesteren bruger under byrådsmøderne, er en gave fra Sørup-Sankt Jørgens Sogn. Den blev skænket til Svendborg Kommune i 1933. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Dengang bestod byrådet af kun cirka halvt år mange medlemmer som i dag, og kommunen var afgrænset til bykernen. Der var altså fortsat lokalt styrede sogneråd i for eksempel Sørup-Sankt Jørgens Sogn og Skårup Sogn, forklarer Esben Hedegaard.

Borgmestre igennem 100 år

  • Johannes Lacoppidan-Petersen (K), borgmester 1921-1933. Vestre Skole indvies, Dronningemaen anlægges, amtsudstilling i Christiansminde.
  • Carl Tønnesen (S), borgmester 1933-1938. Den runde lystbådehavn anlægges, Svendborg Bibliotek på Viebæltet bygges, Svendborgs første socialdemokratiske borgmester.
  • Ferdinand Jensen (S), borgmester 1938-1950 og igen 1954-1957. Nyt rådhus på Ramsherred, Høje Bøge Stadion anlægges, byens første almene boligbyggeri bygges.
  • Einar Halberg (K), borgmester 1950-1954. Tinghusgade anlægges, står for Svendborgs 700 års købstadsjubilæum, navigationsskolen i ny bygning på Graaesvej.
  • Svend Aage Andersen (S), borgmester 1957-1978. Svendborgsundbroen bygges, teknisk skole flytter til Porthusvej, gadegennembrud muliggør en cityring.
  • Viggo Schultz (S), borgmester 1978-1984. Maersk Training Centre, udvikler de maritime uddannelser, kommunen køber søfartssamlingen i Troense.
  • Holger Rasmussen (S), borgmester 1984-1998. Ring Nord anlægges, landsstævne i Svendborg, rensningsanlægget ved Skaarupsund.
  • Jørgen Henningsen (S), borgmester 1998-2005. Naturama åbner, kommunesammenlægningen, Svendborg fejrer 750 år.
  • Lars Erik Hornemann (V), borgmester 2005-2009 og igen 2014-2018. Cittaslow, Tankefuldprojektet, årets idrætskommune.
  • Curt Sørensen (S), borgmester 2010-2014. Ny skolestruktur indføres, opførelse af den nye SG-Hal, udviklingsplanen for Svendborg Havn.

Som årene gik blev byrådet udvidet - først til 17 medlemmer, så til 21 medlemmer (1970) og ved seneste kommunalreform til 29 medlemmer.

- I 1800-tallet blev Svendborg styret af 12 store købmandsfamilier. De giftede sig med hinanden, så de kunne holde deres formuer for sig selv. Baagøe giftede sig med Riber og så fremdeles. De gamle familier havde repræsentanter siddende i byrådet, og de havde derfor stor indflydelse på kommunens ledelse. Det var det rene Korsbæk, forklarer Esben Hedegaard.

Senere kom fagbevægelsen til, Svendborg blev rød og købmandsfamilierne fik mindre magt.

I 1909 skulle kvinderne stemme for første gang til et kommunalvalg, og det gjorde mændene nervøse.

- Dagen før det rigtige valg, blev der afholdt et prøvevalg i Borgerforeningen. Mændene var simpelthen nødt til at se valgresultatet på forhånd, for de vidste, at kvinderne højst sandsynligt ville stemme mere socialistisk end dem selv. Hvad resultatet fra prøvevalget blev, berettes der intet om i de historiske kilder, forklarer Esben Hedegaard.

Bormgesternørderne er enige om, at Svend Aaage Andersen (borgmester i 1957-1978) er portrætteret som en mafioso. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ingen kvinde har dog nået toppen i svendborgensisk politik endnu.

- Til gengæld havde byrådet en kvindelig byrådssekretær fra 1927 til 1931. Hun hed Gudrun Poulsen og var uddannet cand.polit. Hun har været en del af kommunaldirektørens sekretariat, og hun har uden tvivl været dygtig. Ellers havde hun ikke haft den post, forklarer Esben Hedegaard.

I dag har kommunen en enkelt kvindelig direktør. Det er Rikke Berg, som er direktør for Miljø og Teknik. Hvornår Svendborg får sin første kvindelige borgmester, kan kun fremtiden vise. Men hvis det står til Venstre, sker det i november, hvor Mette Kristensen (V) går efter borgmesterposten.

Annonce
Annonce
Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

Annonce