Annonce
Kultur

Erindringer fortalt af fire ben og en bordplade

Aksel Hundslevs nye bog, "Er du snart færdig? Jeg skal dække bord", er udkommet på Byens Forlag. Foto: Byens Forlag
Journalisten, foredragsholderen og forfatteren Aksel Hundslev har skrevet en fiks lille bog om hændelser i en østfynsk landsby.
Annonce

Aksel Hundslev, født1937 på Hundslev Toftegård i Rynkeby Sogn ved Kerteminde, har et spisebord, som siden 1903 stod på fødegården, og nu står i Aksel Hundslev og hustrus hjem.

Nu har den tidligere journalistiske chef på forskellige medier set tænksomt på spisebordet og skrevet en lille fiks bog om, hvad dette møbel har lagt bordplade til igennem tiderne.

Og det er bestemt ikke småting.

Nævnt i flæng: En fødsel, en lårbensoperation, en husmandsforening og en hesteavlsforening blev stiftet, verdens første (?) børnedyrskue tilrettelagt, optælling af tusindvis af kroner fra en pigtrådskoncert, julegrisens parterede dele blev dynget op, julens kager formet, tøj syet, der blev skrevet breve, svinestamtavler sorteret, husmoderens gode hjemmebryggede øl højtideligt prøvesmagt, der blev spillet kort og meget andet.

Ja, og så blev alle måltider naturligvis indtaget her. I 1940'erne og 1950'erne var folkeholdet stort i landbruget.

Annonce

Poetiske evner i arv

Alle disse begivenheder på og anvendelser af spisebordet benytter Aksel Hundslev til at fortælle om livet i landsbyen, som det udfoldede sig dengang. Det sker med humor og gode iagttagelser om forskellen på dengang og nu.


... julegrisens parterede dele blev dynget op, julens kager formet, tøj syet, der blev skrevet breve, svinestamtavler sorteret, husmoderens gode hjemmebryggede øl højtideligt prøvesmagt ...

Fra anmeldelsen


Og så får vi sørme også smagsprøver på Hundslevs poetiske evner, som han nok har arvet fra moderen, der skrev flere gode lejlighedssange - ved spisebordet.

I 2018 udgav Aksel Hundslev den omfangsrige erindringsbog "Under Kastanje træet - 1940'ernes farvel til bondesamfundet", som blev modtaget med begejstring af såvel læsere som anmeldere. Bogen om spisebordet kan ses om en toer og indeholder lidt genbrug.

Aksel Hundslev: "Er du snart færdig? Jeg skal dække bord". 140 sider, illustreret, 229,00 kr. Byens Forlag.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

'De mest utålmodige mennesker nord for Alperne' har store planer: Vil bygge landsby omkring historisk ejendom

Odense

Ikke alle får samme service: Frisklavet ældremad på udvalgte plejecentre i Odense er i fare

Annonce