Annonce
Odense

Erik har markeret befrielsen gennem 24 år: - Det er trist, hvis vi må aflyse

I 1995 stiftede Erik Hansen sammen med flere andre en komite, der skulle fortsætte med at markere årsdagen for befrielsen. Det skete i protest mod, at det officielle Danmark mente, man skullle stoppe ved 50-året. Nu frygter han at skulle aflyse markeringen her ved mindesmærket i Ansgar Anlæg den 4. maj om aftenen, hvor man også plejer af høre befrielsesbudskabet fra BBC. Arkivfoto: Mads Hansen
Markeringen af 75-året for befrielsen den 4. maj om aftenen skulle have været kronen på værket for Erik Hansen, der med Komiteen for mindehøjtideligheden 4. maj gennem 24 år har skabt en tradition for at markere en dag, som det officielle Danmark ellers ikke ville markere efter 50-året. Lige nu ved han ikke, hvor stor den markering bliver.

Flere andre aktører har valgt at aflyse deres markeringer af besættelsen og befrielsen i begyndelsen af april på grund af frygt for corona-virus. Hvilke tanker gør du dig om markeringen af befrielsen i Ansgar Anlæg, der jo plejer at trække en del mennesker til?

- Vi kan ikke kæmpe imod det, der sker. Lige nu kører vi videre som planlagt. Jeg har bestilt flagallé, og vi skal helt sikkert markere dagen. Men om vi kan markere den som planlagt, eller det bliver på en anden måde, det ved jeg ikke endnu.

Kan der blive tale om helt at aflyse markeringen?

- Jeg håber på, at vi kan lave en eller anden form for markering. Det er hjerteblod for mig, at vi siger tak til alle dem, der ofrede så meget under krigen. Om det så kun bliver med en flagallé, det må vi se. Det kan også være, at vi kan ændre på nogle ting, så vi kan gennemføre dele af programmet.

Hvad kunne det være for eksempel?

- En del foregår jo udendørs, og måske kan vi ved at holde afstand stadig markere dagen i en mindre gruppe. Vi plejer også at have en mindegudstjeneste, og den kunne man måske rykke udenfor. Men det er noget, jeg skal snakke med biskoppen om, når vi kommer lidt tættere på.

Hvad vil det betyde for dig, hvis I ikke kan lave den markering, der er lagt op til. Det er jo på sin hvis også et jubilæum for komiteen, fordi det nu er 25 år siden, I besluttede jer for at skabe denne tradition?

- Det gør mig da trist til mode, at det måske ikke er muligt at gennemføre markeringen, som den indtil videre er planlagt. Det er et psykisk pres. Men jeg er optimist af natur, så jeg håber på, at tingene måske har ændret sig, når vi når frem mod 4. maj. Også fordi jeg ved, at det er noget, der betyder meget for mange mennesker. Også de frihedskæmpere vi har haft med hvert år og for de udenlandske gæster, vi plejer at have med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce