Annonce
Læserbrev

Erhvervsuddannelser med blind kønsvinkel

Synspunkt: På den ene side har vi et arbejdsmarked, der allerede nu er plaget af en massiv mangel på dygtig, faglært arbejdskraft. På den anden side har vi erhvervsuddannelser, der mangler ligestilling på elevsiden. Det er et problem, vi bør løse, da faglærte kvinder kunne hjælpe vores virksomheder godt videre.

Mens vi på en række andre områder i samfundet er nået langt med ligestillingen, så har erhvervsuddannelser desværre en blind vinkel, når det gælder balancen mellem kønnene. I visse fag er kun 20 procent af eleverne kvinder. Det er et strukturproblem, vi med fordel kunne løse, da manglen på faglært arbejdskraft på både kort og mellemlangt sigt bliver et problem for os alle. Den svækker nemlig vores konkurrencekraft.

Det er både en undersøgelse fra Dansk Byggeri og en rapport fra Undervisningsministeriet, der bekræfter problemet: Der er for få kvinder, der griber sav, murerske og rørtang, når de skal vælge uddannelse.

Løsningen er, at vi får flere aktører på banen, der alle kan bidrage til at ændre billedet og desuden bringe os tættere på at opfylde FN’s verdensmål nr. 5 omkring ligestilling mellem kønnene – i dette tilfælde på uddannelsesområdet: Aktørerne er samfundet, der skal arbejde endnu hårdere på det lange, seje træk med at genskabe respekten for godt håndværk og dygtige, faglærte håndværkere.

Det er politikerne, der hurtigst muligt skal køre grønthøsterne i garagen og tilføre uddannelsesområdet nye midler, så vi kan genoprette noget af den skade, der er skabt gennem flere års omprioriteringsbidrag. Det er uddannelsesinstitutionerne selv, der skal tilbyde spændende uddannelser i attraktive studiemiljøer, hvor der er lige god plads til – og respekt for – både kvindelige og mandlige studerende.

Det er også virksomheder og arbejdsgivere, der skal sikre både faciliteter og omgangstone, hvor der med store bogstaver står skrevet ”ligestilling” – eller måske bare gensidig respekt, uanset om du er kvinde eller mand. For i sidste ende bør det slet ikke handle om ”hun” eller ”han”, men først og fremmest om det gode håndværk, som virksomhederne står og mangler.

Det er desuden vigtigt, at vi sikrer en stærk brobygning og tættere kontakt mellem vores folkeskoler og erhvervsskoler, så vores yngste skoleelever allerede tidligt kan få smag for håndens arbejde. Det er her, i de forholdsvis tidlige skoleår, at frøene til et opgør med uddannelsessnobberi og skæv kønsfordeling på vores erhvervsuddannelser skal sås.

For hvis det lykkes at få frøene i jorden og følge godt op, når frøene kommer op og blomstrer frem mod de unges uddannelsesvalg, så er det ikke kun de danske virksomheder, der høster frugten af forarbejdet. Det er også samfundet som helhed. Derfor er der god grund til at stille skarpt på ligestilling på vores erhvervsuddannelser – og sammen gøre noget ved problemet med den blinde kønsvinkel.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Assens

Stjal stole og lamper

Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Annonce