Annonce
Læserbrev

Erhvervsuddannelser med blind kønsvinkel

Synspunkt: På den ene side har vi et arbejdsmarked, der allerede nu er plaget af en massiv mangel på dygtig, faglært arbejdskraft. På den anden side har vi erhvervsuddannelser, der mangler ligestilling på elevsiden. Det er et problem, vi bør løse, da faglærte kvinder kunne hjælpe vores virksomheder godt videre.

Mens vi på en række andre områder i samfundet er nået langt med ligestillingen, så har erhvervsuddannelser desværre en blind vinkel, når det gælder balancen mellem kønnene. I visse fag er kun 20 procent af eleverne kvinder. Det er et strukturproblem, vi med fordel kunne løse, da manglen på faglært arbejdskraft på både kort og mellemlangt sigt bliver et problem for os alle. Den svækker nemlig vores konkurrencekraft.

Det er både en undersøgelse fra Dansk Byggeri og en rapport fra Undervisningsministeriet, der bekræfter problemet: Der er for få kvinder, der griber sav, murerske og rørtang, når de skal vælge uddannelse.

Løsningen er, at vi får flere aktører på banen, der alle kan bidrage til at ændre billedet og desuden bringe os tættere på at opfylde FN’s verdensmål nr. 5 omkring ligestilling mellem kønnene – i dette tilfælde på uddannelsesområdet: Aktørerne er samfundet, der skal arbejde endnu hårdere på det lange, seje træk med at genskabe respekten for godt håndværk og dygtige, faglærte håndværkere.

Det er politikerne, der hurtigst muligt skal køre grønthøsterne i garagen og tilføre uddannelsesområdet nye midler, så vi kan genoprette noget af den skade, der er skabt gennem flere års omprioriteringsbidrag. Det er uddannelsesinstitutionerne selv, der skal tilbyde spændende uddannelser i attraktive studiemiljøer, hvor der er lige god plads til – og respekt for – både kvindelige og mandlige studerende.

Det er også virksomheder og arbejdsgivere, der skal sikre både faciliteter og omgangstone, hvor der med store bogstaver står skrevet ”ligestilling” – eller måske bare gensidig respekt, uanset om du er kvinde eller mand. For i sidste ende bør det slet ikke handle om ”hun” eller ”han”, men først og fremmest om det gode håndværk, som virksomhederne står og mangler.

Det er desuden vigtigt, at vi sikrer en stærk brobygning og tættere kontakt mellem vores folkeskoler og erhvervsskoler, så vores yngste skoleelever allerede tidligt kan få smag for håndens arbejde. Det er her, i de forholdsvis tidlige skoleår, at frøene til et opgør med uddannelsessnobberi og skæv kønsfordeling på vores erhvervsuddannelser skal sås.

For hvis det lykkes at få frøene i jorden og følge godt op, når frøene kommer op og blomstrer frem mod de unges uddannelsesvalg, så er det ikke kun de danske virksomheder, der høster frugten af forarbejdet. Det er også samfundet som helhed. Derfor er der god grund til at stille skarpt på ligestilling på vores erhvervsuddannelser – og sammen gøre noget ved problemet med den blinde kønsvinkel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Fyens Stiftstidende bombesprængt

1995 Stadig flere berusede cyklister kommer til skade ved eneulykker om natten og i weekenderne. Læge Lars Binderup Larsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital oplyser, at cyklisterne især får skader på tænder og ansigt, da de på grund af deres påvirkede tilstand ofte ikke er i stand til at værge for sig med hænderne. Flere af kvæstelserne er så dybe, at de efterlader skræmmende ar. I Ugeskrift for Læger offentliggør Ulykkes Analyse Gruppen chokerende tal på tilskadekomne cyklister, der er påvirket af spiritus. 18 procent af de behandlede på skadestuen angav selv, at de var påvirkede. Det er især mandlige cyklister mellem 26 og 29 år, der kommer til skade i på cykel ved solouheld. 1970 Den fynske byggematador Jens P. Koch fik i aftes startet sit nye parti, Folkekapitalistisk Parti, ved et møde på Industripalæet i Odense. Det har foreløbig et kommunalpolitisk sigte, idet man vil opstille en kandidatliste til byrådsvalget. Det er sandsynligt, at det bliver med Jens P. Koch som spidskandidat. Det nye parti fik en bevæget start. Man måtte hurtigt opgive at holde mødet i Industripalæets festsal, og i stedet indbyde dem, der meldte sig ind i partiet, til en stiftende generalforsamling med gratis kaffebord i den mindre sal. Her kom bølgerne også til at gå højt. Man fik dog valgt et forretningsudvalg, som allerede i eftermiddag mødes privat hos Jens P. Koch for at udforme et partiprogram. 1945 I nat vækkedes hele Odense af en række meget kraftige eksplosioner. Den første hørtes ved 01-tiden, og i det følgende kvarter fulgte ca. 15 eksplosioner. Der er anrettet meget store ødelæggelser i byens tre hovedgader: Nørregade, Vestergade og Kongensgade. På Fisketorvet blev Fyns Tidendes bygning ud mod Nørregade ødelagt ved tre eksplosioner. Det lykkedes portvagten at få kaldt trykkeripersonalet ud af den brændende bygning. I Vestergade har en bombe ødelagt Fyens Stiftstidendes redaktion og ekspedition. Desuden gik det ud over nr. 48, hvor forsikringsselskabet Hånd i Hånd har til huse, og der er ligeledes sket store skader på St. Knuds ejendom på hjørnet af Vestergade og Mageløs.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Odense

Yderligere to weekender med vejlukning - mandag begynder skinnearbejde i kryds

Annonce