x
Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Ugens store sejr for klimakampen

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Man kommer ikke udenom, at al snakken om bæredygtighed og klimaforandringer hænger nogle mennesker langt ud af halsen. Der er stadig en kritisk skare, der betvivler, at vi mennesker har nogen som helst indflydelse på stigende havtemperaturer, storme, tørke og andre ekstreme vejrfænomener.

Men der bliver færre af dem. I denne uge sendte en af Jordens mest ombejlede pengemænd et klart budskab til erhvervsfolk, investorer og skeptikere: Klimaforandringer betyder, at vi står på kanten af et fundamentalt skift i finansverdenen.

Manden er amerikaneren Larry Fink, der står i spidsen for verdens klart største kapitalforvalter, Blackrock. Det siges om Blackrock, at det er verdens mest magtfulde virksomhed, som du aldrig har hørt om. Selskabet investerer formuen for millioner af pensionskunder, blandt andet danske Danica Pension. Vi taler om en pengetank på omkring 47.000 milliarder kroner, som Larry Fink og hans folk skal placere i de helt rigtige investeringer.

Larry Fink er ikke altid først med det nyeste. Til gengæld er han dygtig til at sætte dagsordenen for, hvad erhvervsledere over hele verden diskuterer i bestyrelseslokaler og på direktionsgangen. Det sker, når han årligt udsender en nytårshilsen til et enormt publikum, der især er optaget af at få penge til at yngle.

For selv om han politisk er en erklæret støtte af Demokraterne i USA, slår han fast: Hans interesse er at forvalte andre folks penge. Ikke at bedrive politik.

Alligevel er han nået til den konklusion, at det store fokus på klimaforandringer sætter helt nye spilleregler her på kloden. Han skriver, at med over 40 års erfaring fra finanssektoren har han oplevet en række kriser og udfordringer med inflation, it-boblen omkring år 2000, finanskrisen og flere andre.

På den lange bane var det alle sammen kriser, der var kortvarige. ”Det er anderledes med klimaforandringer. Om så kun en brøkdel af de forventede forandringer kommer, vil der være tale om en langt mere strukturel og langsigtet krise,” skriver han.

Udmeldingen fra rigmanden Larry Fink virker måske en smule fjern, hvis man sidder i Danmark og ikke jonglerer med milliardbeløb. Men Blackrock har sine fangarme ude i alle afkroge af verden, og derfor kan Finks nytårsbrev få store konsekvenser - også for os.

Blackrock-topchefens analyse er nemlig, at den store opmærksomhed om klimaet har skabt en masse usikkerhed. Herhjemme kender vi de 30-årige realkreditlån, der er rygraden i den måde, vi finansierer vores huse på. Hvad sker der, hvis långiveren ikke længere kan overskue, om et hus bliver ramt af oversvømmelser og dermed bliver værdiløst inden for en 30-årig periode, spørger Larry Fink.

Eller hvordan kan man lave prognoser for økonomisk vækst, hvis man skal indregne, at udviklingslandene ikke kan producere fødevarer, fordi ekstrem hede slår afgrøderne ihjel? Han tilføjer, at den slags spørgsmål er det absolut vigtigste emne, som Blackrock bliver spurgt om af investorer over hele verden lige nu.

Selv tager Blackrock konsekvensen og udfaser sine investeringer i virksomheder, der tilhører fortiden med stor afhængighed af fossile brændsler, og som ikke kan give en fornuftig forklaring på, hvordan man vil tilslutte sig en bæredygtig dagsorden. Den slags skal Blackrocks mange chefer fremover måles på.

Og klimaskeptikerne ... hvis man har fået nok af den 17-årige svenske klimaforkæmper Greta Thunberg, kan man få klar besked hos Larry Fink. Uanset om man tror på menneskeskabte klimaforandringer eller ej.

Klimaforandringer betyder, at vi står på kanten af et fundamentalt skift i finansverdenen.

Larry Fink står i spidsen for Blackrock, verdens mest magtfulde virksomhed, som du - måske - aldrig har hørt om. Han ser, at det store fokus på klimaforandringer sætter helt nye spilleregler her på kloden. Arkivfoto: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce