Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Topchefer kræver bæredygtighed skrevet ind i regeringsprogram

Jens Bertelsen, erhvervsredaktør, avisen Danmark.

Erhvervslivet har ikke mange skud i bøssen, når der skal sættes en politisk dagsorden. Valgkampen frem mod det kommende folketingsvalg handler allerede om alt andet end virksomhedernes vilkår.

Hvad vælger topcheferne så at tale om, når de forsøger at få ørenlyd?

FN’s verdensmål, naturligvis.

I en påskekronik i Jyllands-Posten stimler de øverste chefer i landets store virksomheder sammen om et klart budskab, der rækker ud til en kommende statsminister uanset partifarve.

Ledelserne i Vestas, Ørsted, Grundfos, Danfoss, Arla, Danish Crown og en snes andre kendte virksomheder og organisationer opfordrer valgets vinder til at skrue højt op for ambitionerne, når der skal skrives et regeringsgrundlag.

Det er det uforpligtende papir, der formulerer regeringspartiernes ambitioner for den nye valgperiode.

FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling skal således ”skrives ind som en central del af det næste regeringsgrundlag”, mener topcheferne.

FN-verdensmålene fra 2015 er usædvanlige, fordi 193 lande forpligtede sig til at nå nogle ret ambitiøse mål for bæredygtighed frem mod 2030. Udover at beskytte miljø og klima handler verdensmålene blandt andet om at afskaffe sult og fattigdom og mindske ulighed i verden.

Topcheferne beskriver, hvordan både virksomheder og organisationer har taget verdensmålene til sig. Det er tydeligt, at mange danske virksomheder har været pionerer inden for klimavenlig teknologi, og en global opmærksomhed på netop den dagsorden skaber nu masser af momentum for dansk eksport.

Ved en konference i februar om FN’s verdensmål, der blev holdt på Christiansborg, fremlagde Dansk Industri (DI) friske tal fra en undersøgelse blandt DI’s medlemmer. Den viste, at 63 procent af medlemmerne kender til FN’s verdensmål - det er dobbelt så mange som for to år siden.

Samtidig svarede ni ud af 10, at de i forskellig grad har fokus på at forfølge nye forretningsmuligheder, der forbedrer virksomhedens sociale eller miljømæssige indvirkninger på samfundet.

Det er selvfølgelig et populært synspunkt at komme med i disse tider, hvor såvel vælgere som politikere er reelt optaget af især klimaforandringerne, men det er ikke hele forklaringen.

Sagt på en anden måde: Det er nemt at nikke ja til de gode intentioner bag FN’s verdensmål. Men for dansk erhvervsliv bliver det virkelig interessant, hvis man kan øge eksporten og skabe arbejdspladser på at omfavne de problemer, som verdensmålene skal løse.

Topcheferne i kronikken savner, at politikerne påtager sig et ansvar for at bidrage til en bæredygtig udvikling. Det kunne ske ved at skubbe de offentlige indkøb på 300 milliarder kroner om året i en mere bæredygtig retning, for det vil understøtte dansk erhvervslivs konkurrenceevne i forhold til verdensmålene.

Og der er sikkert meget at hente. Danmarks Statistik offentliggjorde for nylig en overraskende statistik om det offentliges indkøb af elbiler. Den viste, at staten i de seneste to år har købt én (1) bil, der kører på elektricitet.

Lederne i de store virksomheder har vel en pointe, hvis det tal er repræsentativt for statens indkøb af bæredygtige løsninger.

Nu må vi se, hvordan topchefernes budskab - foreløbig hengemt i en kronik i en påskeavis - klarer sig i en stadigt barskere valgkamp.

For dansk erhvervsliv bliver det virkelig interessant, hvis man kan øge eksporten og skabe arbejdspladser på at omfavne de problemer, verdensmålene skal løse.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Politikere kræver handling fra minister og kommunen i Marco-sag: - Lad nu den familie flytte ind til deres barn

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Stor mystik om politiaktion: Har afspærret område i Odense

Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Odense

Politisk ballade om job-løfter får borgmester til at afbryde ferie: - Venstre ved udmærket, hvordan tingene forholder sig

Nordfyn For abonnenter

Charlotte har fået nok: - Jeg er overhovedet ikke sart, jeg er bare træt af gaderæs i Bogense

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Debat For abonnenter

Lokalredaktør: Måske vi bør skrive endnu mere om den nordfynske trafikkultur

Faaborg-Midtfyn

Borgmester vil ikke føre personalesager i avisen: Skolebestyrelse tilgiver fyringstruet fagchef

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Assens

Frivillige søreddere måtte rykke ud midt i fredagshygge og EM-kamp: - Det viser, at der har været et stort behov for os

Kerteminde For abonnenter

Flasker med tis og papir med bæ: Her efterlader udenlandske lastbilchauffører uhumsk affald

Navne

Mindeord: Søster blev kendt da hun satte millionær til at skrælle kartofler

Annonce