Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Er din kommune klar, hvis du får brug for det?

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Jublende borgmestre og erhvervschefer, kage på rådhuset og store pralende skilte ved indfaldsvejene.

Offentliggørelsen af Dansk Industris årlige måling af erhvervsklimaet er svær at overse ude i de kommuner, der ligger lunt i undersøgelsen - eller i det mindste har taget nogle vederkvægende skridt op ad ranglisten.

Anderledes ser det ud i de kommuner, der notorisk får dårlige placeringer. Københavns Kommune ligner en katastrofe i den henseende, som hovedstaden ligger der med sin 89. plads ud af 93 kommuner, der indgår i undersøgelsen.

Men der er også mange andre kommuner, der har et forklaringsproblem, for DI-undersøgelsen, der fik god plads her i avisen i tirsdags, bliver åbenlyst taget alvorligt ude på borgmesterkontorerne.

Noget tyder da også på, at der er andre end politikere, der nærlæser undersøgelsens resultater. Det samme gør man ude i virksomhederne, der løbende skal overveje, om de bor det rette sted.

Dansk Industri har sammen med tænketanken Kraka gravet dybt i tidligere års undersøgelser af erhvervsklimaet, og konklusionen er klar: Tilfredsheden med kommunen er ikke ligegyldig. Hvorfor skal man tåle at bo i en kommune, der har langsom sagsbehandling, ikke prioriterer infrastrukturen eller bare er svær at komme i kontakt med?

Tallene viser, at de utilfredse virksomheder i højere grad flytter kommune end de tilfredse. Dermed har det også negative økonomiske konsekvenser for en kommune, hvis den skaber ringe vilkår for virksomhederne. Omvendt har det en positiv effekt på antallet af job og dermed skatteindtægter i kommunen, hvis man skaber en god service og gode økonomiske, administrative og praktiske forhold for virksomhederne.

Lobbyisterne i DI og Kraka-tænketanken er også nået frem til, at virksomhedernes tilfredshed med kommunen hovedsageligt er afhængig af indikatorer inden for to kategorier: Det målbare og ja, lad os bare kalde det de ”bløde” emner.

Til de målbare hører skatter, uddannelse, arbejdskraft og sagsbehandling, som man kan lave statistikker på. Blandt de hårde fakta er det ifølge undersøgelsen især skatter, grundskyld og dækningsafgift, som har stor effekt, hvis kommunerne vil have virksomhederne til at stemme en kommune højere op på ranglisten i den årlige erhvervsklimamåling.

Som eksempel kan det måles, at en reduktion i grundskylden på syv promillepoint er forbundet med en stigning i tilfredsheden på godt fire procent. Det svarer til, at en gennemsnitlig kommune i 2016 ville rykke fra en midterplacering og direkte ind i top-20, når det gælder spørgsmålet om virksomhedernes overordnede tilfredshed med erhvervsklimaet. En sænkning af den forhadte dækningsafgift er ifølge regnemaskinerne forbundet med en næsten lige så stor ændring i tilfredsheden.

Og så er der de mere bløde faktorer som dialog med kommunen, kommunikation fra kommunen og den politiske prioritering af erhvervslivet.

Man kan nemlig også blive populær på at være tilgængelig og give virksomhederne indtryk af, at de bliver hørt og ikke er til ulejlighed. I vinderkommunen Ikast-Brande har man den holdning, at ingen virksomhedsleder skal ringe forgæves, selv om han eller hun ikke lige får fat i den rigtige medarbejder i første hug.

I yderste tilfælde kan man bare ringe til borgmesteren Ib Lauritsen (V). For som han sagde her i avisen i tirsdags:

- Hvis man render i noget, så er der ikke langt til mit telefonnummer.

Annonce

Tallene viser, at de utilfredse virksomheder i højere grad flytter kommune end de tilfredse. Dermed har det også negative økonomiske konsekvenser for en kommune, hvis den skaber ringe vilkår for virksomhederne.

Ikast-Brande Kommune vandt for niende gang titlen som årets erhvervskommune, og hurtigt blev skilte som dette rejst i kommunen. Pr-foto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce