Annonce
Erhverv

Erhvervsliv: Danmark har spændt ben for sig selv med hjælpepakker

Jakob Brandt, direktør for SMV Danmark, foreslår at forenkle hjælpepakkerne med en løsning, hvor virksomheder, der har et omsætningsfald på mindst 30 procent, er omfattet. Pr-foto
Danmark har næstflest corona-hjælpepakker i EU, og det skyldes en forkert strategi, mener de små virksomheders organisation, SMV Danmark. Fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) fastholder, at man har forsøgt at favne så mange som muligt af dem, der havde brug for hjælp.
Annonce

Hjælp: En ordning for sæsonafhængige selvstændige. En for freelancere. En for freelancere, der både har A- og B-indkomst. Foruden ordninger for lønkompensation, faste omkostninger, faste omkostninger for tvangslukkede og mange, mange flere.

De danske coronahjælpepakker er frem for alt talrige, og i hele EU er det kun Italien, der har flere støtteordninger end Danmark.

- Vi har spændt ben for os selv med en strategi, hvor vi har skabt så mange ordninger, at vi kommer på højde med de bureaukratiske europamestre i Italien, siger Jakob Brandt, der er direktør i SMV Danmark.

Så meget er udbetalt

Staten har under coronakrisen udbetalt 27 milliarder kroner fordelt på følgende hjælpepakker:

  • Lønkompensation: 12,8 milliarder kroner
  • Faste omkostninger: 7,7 milliarder kroner
  • Selvstændige: 6,0 milliarder kroner
  • Arrangørordningen: 217 millioner kroner
  • Freelancere med B-indkomst: 92 millioner kroner
  • Freelancere med A og B-indkomst: 10 millioner kroner
  • Sæsonafhængige selvstændige mv.: 9 millioner kroner

Erhvervsorganisationen varetager interesserne for landets små og mellemstore virksomheder, og de er for længst faret vild i de 32 støtteordninger, som Danmark indtil nu har fået behandlet i EU. Italien er oppe på 34.

- Hverken embedsmænd eller virksomheder kan gennemskue og håndtere det virvar. Den rigtige strategi havde været at fortsætte med de brede ordninger, man brugte sidste forår, siger Jakob Brandt.

Annonce

Stemningsskifte

Efter de skrappe nedlukninger, der begyndte i marts 2020, fulgte de første hjælpepakker, der har fået ros for at holde hånden under tusindvis af arbejdspladser og holdt liv i masser af virksomheder. Men hen over sommeren skiftede stemningen, forklarer fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) i et skriftligt svar til Avisen Danmark:

- Økonomiske vismænd advarede om, at de generelle hjælpepakker på langt sigt ville kunne gøre skade på dansk økonomi. Derfor gik regeringen sammen med et bredt flertal i stedet over til at målrette kompensationsordningerne til virksomheder, der var ramt af restriktioner, skriver Dan Jørgensen.


Samfundsøkonomisk er det for dyrt at tænke, at der ikke må være virksomheder, som vi måske holder i live et år for længe.

Jakob Brandt, direktør, SMV Danmark


Han tilføjer, at der også skal tages hensyn til at passe på danskernes skattekroner.

Annonce

Corona på pause

Ifølge Jakob Brandt kom advarslen mod de generelle hjælpepakker ud fra en præmis om, at Danmark skulle genstartes efter at være kommet nogenlunde godt igennem coronakrisen.

- Den præmis har vist sig at være forkert. Det var ikke en genstart, vi stod i, men et midlertidigt pausescenarie. Derfor har vi valgt en forkert strategi, når man går efter de meget snævre og målrettede støtteordninger, siger han.

Dan Jørgensen mener, at de målrettede ordninger løbende er tilpasset og forbedret, så flere er blevet omfattet, og at det blandt andet er sket efter ønske fra erhvervsorganisationerne.

- Så jeg synes, det er udtryk for, at vi i Danmark har forsøgt at favne så mange af dem, der havde brug for hjælp, som overhovedet muligt, lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen (S), der for tiden er vikar for den sygdomsramte erhvervsminister Simon Kollerup.

Annonce

Enkel løsning

Hos SMV Danmark foreslår Jakob Brandt, at man skærer antallet af hjælpepakker og indfører en enkel løsning, hvor virksomheder, der har omsætningsfald på mindst 30 procent, er omfattet.

- Frygten har været, at man så støtter virksomheder, der var i krise i forvejen. Men et fald i omsætningen på 30 procent er altså ret voldsomt. Samfundsøkonomisk er det for dyrt at tænke, at der ikke må være virksomheder, vi måske holder i live et år for længe. Det er jo mange veldrevne virksomheder og gode job, vi så vinker farvel til.

Dan Jørgensen fastholder, at EU stiller krav om dokumentation, når man udbetaler statsstøtte, og at den danske regering er opsat på at forhindre svindel med hjælpepakker.

- Men jeg er meget opmærksom på, at processen med ansøgningerne om kompensation kan være svær. Derfor har regeringen sammen med et bredt flertal i Folketingets partier for nylig sat 85 millioner kroner af til blandt andet at forenkle dokumentationskrav, skriver han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Fyn

33.000 indkaldt på en gang: Kronisk syge fynboer kan få første Covid-19 vaccine stik i marts eller først i april

Annonce