Annonce
Klumme

Erhvervsklumme: Vær ikke blåøjet, når Amazon kommer bragende

Ingen over, ingen ved siden af Amazon, som får adgang til stort set alle oplysninger om dig, hvis de handler på deres platform. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo
Annonce

Igennem den seneste tid har avisen sat fokus på Amazon, og hvad det potentielt betyder, at de rykker tættere og tættere på Danmark.

Denne klumme skal ikke handle om Amazons måde at behandle sine medarbejdere på, eller om hvor meget eller hvor lidt Amazon betaler i skat. Klummen skal heller ikke handle om stifteren Jeff Bezos, som nu er verdens rigeste person. Det kan man læse om mange andre steder.

Men i udgangspunktet er det vel en positiv ting, at vi forbrugere får adgang til én webshop, hvor man kan handle stort set ALT. Til de billigste priser og med en leveringsservice, der matcher de bedste.

Sådan vil Amazon i hvert fald gerne have, at vi ser dem: En fremsynet, fleksibel og konkurrencedygtig salgsplatform, hvor vi kan sidde hjemme og handle alt, hvad vi lige mangler. Og sådan er det sikkert startet, dengang Amazon bare var en online boghandel tilbage i 90’erne. Men sådan er det ikke mere. Langtfra.

Hvis man er en smule til sølvpapirshatte, så vil resten af denne klumme passe fint ind.

For Amazon er ikke længere ”bare” en stor og avanceret webshop. Amazon er godt på vej til at blive en skræmmende stor magtfaktor, som, hvis vi ikke passer på, kan styre vores liv og tilværelse på måder, som vi kun har set i science fiction-film. Længst fremme er man i USA på nuværende tidspunkt, men det kommer også til os før eller siden. Webshoppen er bare første skridt.

Hvis man er en loyal Amazon-kunde og ønsker en række fordele, er man medlem i deres ”kundeklub”, Amazon Prime. For 13 dollars (cirka 80 kroner) om måneden får man adgang til gratis levering, gode tilbud, tv-streaming (Amazon Prime TV, der investerer lige så meget i egetproduceret indhold som Netflix), musik-streaming (Amazon Music) og bog-streaming (f.eks. Kindle).

Prisen for et medlemskab af Amazon Prime virker ikke høj, når man ser på, hvad der følger med. Men prisen er andet og meget mere end penge. Sammen med de 13 dollars overlader man stort set al viden om indholdet i sit liv til Amazon – viden, som de kan bruge/misbruge og evt. sælge videre til andre virksomheder.

I den yderste konsekvens taler vi om al viden om, hvad du køber af produkter og serviceydelser, viden om, hvad du leder efter af produkter og serviceydelser, viden om din kost, dit helbred og dit medicinforbrug,  viden om dine medievaner (hvilke film ser du, hvilke bøger/magasiner og aviser læser du, og hvilke emner leder du efter på sidstnævnte).

Kort sagt: Dit og alle andre Prime-kunders liv omsat til ufattelige mængder af data, som Amazon kan omsætte til - magt.

Vi kan lige prøve at pille påstanden lidt fra hinanden:

Viden om, hvad du køber og leder efter af produkter og serviceydelser giver vist sig selv, med den tilføjelse, at blandt Prime-kunder har Amazon overhalet Google som foretrukken søgemaskine. Og med den tilføjelse, at Amazon er på vej med f.eks. egen forsikring, som man kan købe – sammen med tøj, tv-apparater og alt det andet – hvis Amazon siger o.k.

Viden om din kost: Amazon Fresh er en online pendant til f.eks. Nemlig.com, og er bl.a. baseret på Amazons køb af Whole Foods, en amerikansk butikskæde med fødevarer.

Viden om dit helbred: Hvis du f.eks. anskaffer et Amazon Halo-armbånd, så monitorerer det online din kropsbygning/vægt, motion, søvn og sågar stemmeanalyse (f.eks. dynamik og ophidselse). Det tilføjes dog, at oplysningerne er hemmelige, hvis du ønsker det, men Amazon har dem.

Desuden er Amazon på vej med ydelser indenfor tele-medicin, dvs. online kontakt til behandlere m.m. – i første omgang beregnet til eget personale i Seattle, men det er bare en test før udrulning.

Viden om dit medicinforbrug: Amazon er allerede inde i online apotek, inkl. receptpligtig medicin.

Viden om dine medievaner: Giver også sig selv jf. Prime-fordele.

Hvis du vil, kan Amazon også lytte med derhjemme og svare på spørgsmål, både af generel karakter og specifikt vedr. tilbud på varer samt videreformidle bestillinger til shoppen. Mekanikken hedder ”Alexa”, og hvad Alexa ellers lytter sig til - og lagrer - sætter vist kun fantasien grænser for. Nu fås Alexa i øvrigt også som briller, så Alexa kan lytte med og give svar, når du er på farten.


Amazon er godt på vej til at blive en skræmmende stor magtfaktor, som, hvis vi ikke passer på, kan styre vores liv og tilværelse på måder, som vi kun har set i science fiction-film.


Alt dette udløser et behov for en gigantisk lagringskapacitet af data, men det er intet problem: Amazon er via AWS allerede en af verdens største udbydere af webhosting, som man dels bruger selv, dels udbyder til andre med behov for datalager – hvis de altså har mod på at lade Amazon ”beskytte” deres data og adgang til nettet.

”Parler”, et stærkt højreorienteret socialt netværk, som netop brugte AWS, er uden varsel smidt ud og må nok lukke i kølvandet på sidste uges storm på Kongressen i USA. Godt for det, men perspektivet er ubehageligt.

Er du tryg ved de udsigter? Er du tryg ved Amazon? Jeg bryder mig ikke om det.

Løsningen: Amazon skal tvinges til opsplitning i selvstændige selskaber og enheder, hvor imellem viden og data ikke kan/«må deles, og hvor indtjening og cashflow fra en velindtjenende enhed ikke kan anvendes til at skabe en dominerende position for andre enheder, som det sker i dag i stor stil. Amazon har billig adgang til enorm kapital, som kan sættes ind, hvor det tjener forretningen bedst. Derfor er Amazon så svære at konkurrere med.

Der er allerede juridiske sonderinger i gang i USA med udgangspunkt i ”Sherman Antitrust Act” for netop at kræve en opsplitning i stil med Standard Oli i 1911 og AT&T i 1985. Og det haster.

Blå bog

Ole Bang Nielsen, 61 år og bor i Odense.

Partner i Lucas & Partnere, Virksomhedsmæglere.

Bestyrelsesformand i Titech Electric A/S og Smartkidz Aps.

Bestyrelsesmedlem i HCA Airport.

Frivillig i Early Warning-programmet.

Har beklædt en række topposter i fynsk erhvervsliv gennem årene, senest som adm. direktør i Odense Sport & Event A/S.

Uddannelse: HD (A).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Smittetallene i Vollsmose stiger igen i dag: Moské lukker og vil hjælpe med at bekæmpe corona

Debat

Debat: Batteri-drevne tog er fremtiden

Odense

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Annonce