Annonce
Erhverv

Erhvervsklumme: Sådan begrænser du din skat og styrker din pension

De sidste procent, der betales i skat, kan ofte betales til ens egen pension i stedet, påpeger dagens klummeskribent, som giver flere eksempler. Arkivfoto: Michael Bager

Benjamin Franklin sagde engang de bevingede ord om, at intet i livet er sikkert undtagen døden og skatter. Men hvis du sætter dig ind i mulighederne, kan du trods alt gøre en del selv for at optimere din skattebillet – og dermed din privatøkonomi.

Personskatter er den største indtægtspost på finansloven og udgør ca. 350 mia. kroner, heraf udgør omtrent 16 mia. kroner topskat. Hvis vi valgte at prioritere det, var det en overskuelig opgave at fjerne topskatten.

I det danske samfund har det typisk været den gængse opfattelse, at det er sundest, at formue bliver skabt ved arbejde, mens passiv formueskabelse i egenskab af aktier, obligationer, ejendomme etc. derfor bliver relativt hårdt beskattet i forhold til – med undtagelse af private boliger.

Annonce

På den måde kan topskatten virke lidt besynderlig, fordi man beskatter noget, man egentlig gerne vil have mere af, nemlig arbejde.

Paradokset er især udtalt gennem forskerordningen. Forskere og højtlønnede medarbejdere, som virksomhederne rekrutterer i udlandet, kan under visse betingelser vælge at betale en bruttoskat på 27 pct. plus arbejdsmarkedsbidrag svarende til i alt 32,84 pct. af lønnen i syv år.

Danske medarbejdere betaler i sammenligning ca. 37 pct. i skat op til 544.800 kroner og yderligere 15 pct. af det, der overstiger. Der er så retfærdigvis ingen fradrag under forskerordningen, men det udligner langtfra den store forskel.

Klummeskribent Tonny Vest. Foto: Michael Bager

Så to ligeværdige medarbejdere i en virksomhed bliver vidt forskelligt beskattet og har stort set samme adgang til universelle, skattefinansierede velfærdsydelser. Det kan virke noget specielt, men vi er nødt til det, ellers kan vi ikke tiltrække dygtige medarbejdere med stærke kompetencer udefra.

Dansk Industri lavede for noget tid siden en undersøgelse af højtuddannede danskere, der vælger at tage deres viden med til udlandet. Undersøgelsen viste, at over 60 pct. gjorde det på grund af de høje danske marginalskatter, og forskerordningen bekræfter, at det er nødvendigt at give rabat i det danske skattesystem, som er verdens højeste blandt OECD-lande.

Hvad kan du så gøre ved det? Er du lønmodtager og betaler topskat, så bør du overveje at indskyde det overskydende på en ratepension og/eller garanterede livrenter for senere at få ordningerne udbetalt i bundskatten.

Det, du indskyder på pensionsordninger, nedbringer din personlige indkomst, da vi i Danmark har valgt at skattebegunstige udskudt forbrug, og det er reelt det, du gør ved at spare op til pension.

Først fylder du på ratepension, hvor du for 2022 må indskyde 59.200 kroner, og er det ikke tilstrækkeligt, fylder du yderligere op på garanterede livrenter, da begge ordninger giver fradrag i den personlige indkomst. Du kan således spare op, så dine pensionsordninger lige holder sig under topskattegrænsen, når de skal udbetales.

I praksis betyder det, at du i hele træskolængder skal spare et sted mellem 6 og 8 mio. kroner op, så er der ca. 20 års udbetaling lige under topskatten afhængigt af, hvilken forrentning man lægger ind i regnestykket.

Er du erhvervsdrivende og driver virksomheden i selskabsform, og er der overskud til det, så giver du dig selv en løn op til topskatten. Mange erhvervsdrivende får stadigvæk ikke optimeret deres skat. Driver man virksomhed og sælger driftsselskabet fra og dermed udskyder skatten via holding, så kan man ikke bare fortsætte med at hæve en løn fra holdingselskabet.

Der er ikke nogen decideret virksomhedsdrift længere, der berettiger en løn, og derfor kan man alene tage udbytte ud, og er der behov for at tage udbytte ud over 57.200 kr. per person og 114.400 kr. for et ægtepar, så er den effektive skat oppe i niveauet 54-55 pct., da man først har betalt selskabsskat på 22 pct. og derefter 42 pct. af aktieindkomsten, som udbytter bliver kategoriseret som.

Havde man tidligere sparet mere op til pension via driftsselskabet, så kunne man have fået udbetalt ordningerne i bundskatten på 33-34 pct. En markant forskel.

Er du erhvervsdrivende og driver virksomheden efter virksomhedsskatteordningen, giver man sig selv en løn op til topskatten, og resten af overskuddet betales der en acontoskat på 22 pct. af, og det registreres som opsparet overskud.

Når man ophører med virksomhedsdrift, kommer det opsparede overskud til beskatning året efter afståelse og kan let havne i topskatten. Her er der mulighed for at indskyde op til 30 pct. af overskuddet før skat, og det kan således indskydes på ratepension og garanterede livrenter.

Er der et stadigvæk et opsparet overskud tilbage, så er man nødsaget til at anskaffe sig en udlejningsejendom, således at der stadigvæk er en slags virksomhedsdrift, der sikrer, at virksomhedsordningen kan fortsætte. Man bør som minimum bruge 30 pct. ordningen indtil opsparingen er af en størrelse, hvor man kan få den udbetalt over en årrække lige under topskattegrænsen som nævnt ovenfor.

Aldersopsparingen er den eneste pensionsordning, hvor der ikke er nogle skattemæssige påvirkninger på ind- og udbetalingerne. Ordningen opstod, da Thorning-regeringen manglede noget finansiering på finansloven og lokkede med konvertering af kapitalpension til aldersopsparing mod en afgift på 37,3 pct. i modsætning til den normale 40 pct. afgift ved ophør.

Fordelen ved aldersopsparingen i dag er alene, at afkastet beskattes lempeligere, nemlig 15,3 pct. Her må du indskyde 5.500 kr. og helt op til 54.200 kr., hvis du har 5 år eller mindre til folkepensionsalderen.

Ovenstående giver et ret tydeligt indtryk af, at vi har et temmelig kompliceret skattesystem hertillands. Om ikke andet sikrer det i hvert fald fast arbejde til dem, der sidder og opfinder disse regler for ikke at nævne dem, der skal administrere det i centraladministrationen.

Men hvis du bruger den fornødne tid til at sætte dig ind i mulighederne, kan mange af dem faktisk vise sig relevante for dig, og der vil for mange være en god portion penge at hente.

Aldersopsparingen er den eneste pensionsordning, hvor der ikke er nogle skattemæssige påvirkninger på ind- og udbetalingerne.

Blå bog

Tonny Vest er 54 år, bor i hus i Næsby, og har to voksne børn.

Baggrund: Bankuddannet, exam. erhvervsassurandør, HD i finansiering og master IT.

2005-2009: Porteføljemanager i Fionia Bank.

2009-2014: Selvstændig lean konsulent og tilknyttet et par konsulenthuse.

2014-2019: Kapitalforvalter og forretningsudvikler i Lån & Spar Bank.

2019- senior formuerådgiver i Formuepleje A/S med fokus på Fyn.

Har stillet op til byrådsvalg i Odense to gange for Liberal Alliance uden at blive valgt. Ikke politisk aktiv mere.

Annonce

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning, inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sort røg fra skorstenen: Fynsværket skal droppe kul, men sidste år blev der skovlet ekstra meget kul i ovnen

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Fyn

Chefredaktøren anbefaler: Fem varme historier i en kold tid

Kerteminde

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Navne For abonnenter

Dødsfald: Trompeten har lydt for sidste gang: Peter var både til Carl Nielsen og det populære

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Faaborg-Midtfyn

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

GOG

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til udlandet til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

Erhverv For abonnenter

Buschauffører vil have fordøren lukket og kontanterne ud:  - Bliver vi lagt ned, bliver trafikken i Odense også lagt ned

Middelfart

International handelsvirksomhed får nej til at fjerne bevaringsværdig skorsten: Den skal i stedet renoveres med hjælp fra fonde

Annonce