Annonce
Erhverv

Erhvervsklumme: Politikere har overhalet journalister og brugtvognsforhandlere nedenom - derfor er jeg ramt af politikerlede

Dagens klummeskribent har ikke meget til overs for Folketingets politikere, hverken regeringen, som statsminister Mette Frederiksen her præsenterer efter valget i 2019, eller oppositionen. Eller som han spørger: Hvilken opposition?  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Undersøgelse på undersøgelse viser, at tre erhverv bunder ud, når der vurderes på troværdighed: Journalister, politikere og brugtvognsforhandlere. Jeg ved ikke med dig, men jeg vil gerne gi’ en undskyldning – til journalister og brugtvognsforhandlere.

I de seneste par år har politikerne efter min mening overhalet nedenom. Jeg er nået dertil, at jeg ikke længere ser corona-pressemøder (budskabet bliver jo alligevel lækket på TV 2 eller Facebook god tid i forvejen), så jeg zapper konsekvent væk, når en politiker uanset partifarve dukker op i nyhederne.

Desuden er jeg begyndt at slette politikere blandt mine Facebook-, LinkedIn- og Twitter-kontakter. Jeg orker ikke at høre eller se på dem. Måske er jeg bare træt oven i hovedet efter fire år med Trump og et år med corona, men alligevel…

Annonce

Mit syn på politik i Danmark lige nu:

En statsminister, der centrerer al magt tæt omkring sig selv, og som arrogant afviser kritik af egen person.

Fagministre uden relevant baggrund, som ikke har fået lov af chefen til at mene noget selvstændigt om noget væsentligt.

Støttepartier, som med mellemrum puster sig op, men som konsekvent reduceres til en mellemting mellem gummistempel og dørmåtte.

Og på papiret en opposition… men hvilken opposition? En samling partier uden fælles mål og fælles projekt, som har mest travlt med at bekrige sig selv og hinanden til at udgøre et reelt alternativ.

Fælles for alle er, at de omgiver sig med en hær af kommunikationsfolk, spindoktorer og særlige rådgivere, som reducerer alt til en kommunikationsmæssig Maggi-terning, bare helt uden (god) smag.

Danmark har hidtil været kendetegnet ved et velfungerende, samarbejdende folkestyre, hvor den overordnede retning blev vedtaget i bred enighed, hvorfor regeringsskifter heller aldrig har rokket nævneværdigt ved helheden.

Men som Søren Pind formulerer det: ”Folket er ved at forlade folkestyret”. Grøfter graves dybere og dybere, og tonen bliver aldeles mere skinger fra alle sider. Tilbage er, hvad der mest af alt ligner et realityshow – en blanding af Robinson og Big Brother med politikerne som villige deltagere.

Alt for meget politik foregår i isolerede og selvtilstrækkelige cirkler, uden kontakt med den virkelige verden udenfor murene. Alt handler om taktik og spin. Om hvordan man får modparten til at se dum ud, og det er ikke svært!

Vi har de politikere, vi fortjener. Vi har selv valgt dem. Men derfor kan vi vel godt påtale, hvis vi synes, at de er på gale veje, og det synes jeg i høj grad, de er nu. Alle nævnt, ingen glemt.

Min ønskeseddel, hvis politikerne igen skal stige i min agtelse, kommer her:

Jeg ønsker mig politikere, der starter i Folketinget med en fornuftig ballast i form af en rimelig livs- og erhvervserfaring. Et langt mere repræsentativt udsnit af dagens Danmark, tak.

Jeg ønsker mig politikere, som ikke ser politik som en livslang karriere. Jeg indrømmer, at der er ikke mange ting, jeg er enig med Enhedslisten om, men deres rotationsprincip burde i en eller anden form gøres til lov. Mere fornyelse, om jeg må be’.

Og nu vi er i gang, så fjern statsministerens ret til egenhændigt at udskrive valg til Folketinget i utide. Det er den suverænt mest udemokratiske bestemmelse i det danske demokrati. Hvorfor skal én person kunne sætte demokratiet ud af kraft, bare fordi meningsmålingerne er gunstige? Vælgerne har sammensat et Folketing for fire år – vær venlig at respektere det.

Jeg ønsker mig politikere, der koncentrerer sig om de store politiske linjer, og overlader sagsbehandling og flueknepperi til dem, der er ansat til det.

Jeg ønsker mig politikere, som tør tage en reel politisk diskussion, som viser vilje til kompromis og ikke forfalder til forudsigelige floskler og urokkelige holdninger baseret på signalpolitik. Pragmatik og logik er blevet en mangelvare.

Dagens klummeskribent Ole Bang Nielsen er særdeles kritisk over de toneangivende politikere både fra højre og venstre side af det politiske spektrum. Og kunne godt ønske sig et rotationsprincip som Enhedslistens indført for alle partier - om muligt ved lov. Foto: Nils Svalebøg

Jeg ønsker mig politikere, der rent faktisk er i stand til at forklare og forsvare de stillede forslag og den førte politik, uden at det ender som varm luft, ansvarsfraskrivelser og omvendt bevisførelse.

Jeg ønsker mig politikere, som tør stille op og forsvare deres synspunkter, også overfor en kritisk presse.

Jeg ønsker mig politikere, der helt selv er i stand til at sætte mindst to ord efter hverandre og få noget meningsfuldt ud af det – uden hjælp fra spindoktorer og kommunikationseksperter.

Jeg ønsker mig politikere, der taler med mig og ikke ned til mig.

Jeg ønsker mig et opgør med partihoppere, uanset om de bliver løsgængere eller skifter til et andet parti. De er en hån mod vælgerne. Ønsker man ikke at fortsætte, hvor man er valgt, så er man velkommen til at overlade pladsen til den næste i rækken.

Blå bog

Ole Bang Nielsen, 62 år og bor i Odense.

Partner i Lucas & Partnere, Virksomhedsmæglere.

Bestyrelsesformand i Hansborg Holding ApS., Influx A/S, Titech Electric A/S og Smartkidz Aps.

Bestyrelsesmedlem i HCA Airport.

Frivillig i Early Warning-programmet.

Har beklædt en række topposter i fynsk erhvervsliv gennem årene, senest som adm. direktør i Odense Sport & Event A/S.

Uddannelse: HD (A).

Og ikke mindst…

Jeg ønsker mig politikere, der dropper de sociale medier, som deres væsentligste kommunikationsplatform. Det ville – Gud ske tak og lov - betyde farvel til strømmen af håbløse selfies af politikere, som alle har taget det samme kursus og her har lært at lægge ansigtet i de helt rigtige folder: Glad eller sur, alt efter indhold.

Det betyder så forhåbentlig også farvel til alle internet-troldene og ”kommentar-tosserne”, som myldrer frem med mere og mere ekstreme svar og modsvar, så snart en lejlighed byder sig.

Jeg ønsker mig blodtrykket tilbage på normalt niveau. Jeg ønsker mig et møgkedeligt og forudsigeligt folkestyre tilbage til folket.


Jeg indrømmer, at der er ikke mange ting, jeg er enig med Enhedslisten om, men deres rotationsprincip burde i en eller anden form gøres til lov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce