Annonce
Erhverv

Erhvervsklumme: Læg en plan - for ingen kender sin familie, før man har arvet

"Man ikke kender sin familie, før man har arvet", konstaterer denne uges klummeskribent. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix)

Som finansiel rådgiver er døden et emne, som man må omgås balanceret, da vores kunder reagerer forskelligt på det. Helt grundlæggende er der ikke noget i vores liv, der er indrettet på det endelige, og stort set alt, hvad vi foretager os, er i tanke og handling rettet mod, at vi er der i morgen. Det er dog en god ide at forberede sig på, hvordan du overdrager stafetten.

Forældre- og børn relationer kan ofte være følelsesmæssigt komplekse. Årsagerne kan være mange, og vi er jo bare mennesker, og i store træk ligner vi hinanden alle sammen. De samme konflikter går igen igennem generationer.

Hvis jeg ser mig om i min egen store familie, så er alle problemstillingerne repræsenteret, og så er det nok også i dine. Jeg husker sågar selv en tidlig episode i mit liv, hvor jeg spurgte min mor, hvorfor mine bedsteforældre bedre kunne lide min søster end mig. Jeg var ikke ret gammel, men måtte have kunnet mærke det. Det handlede min mor på, men deres følelser kunne hun jo ikke ændre.

Annonce

Der findes faktisk empiri omkring de følelsesmæssige relationer, der udspiller sig i familien. En undersøgelse fra YouGov fra 2018 blotlagde, at hver fjerde dansker havde brudt med et eller flere familiemedlemmer. En hyppig årsag til at kappe forbindelsen er, at den, der kapper forbindelsen, mangler anerkendelse og kærlighed fra dem, de afskærer.

En anden undersøgelse fra Oakland University i 2015 afslørede, at næsten en fjerdedel af 18-65-årige beskrev deres forhold til søskende som præget af ligegyldighed, og 16 procent beskrev relationen som direkte fjendtlig.

(ARKIV) "Man ikke kender sin familie, før man har arvet", konstaterer denne uges klummeskribent. (Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix)


Med hensyn til mødrene, som fra naturen er biologisk tættere forbundet med barnet, viser en undersøgelse fra Cornel University, at godt to tredjedele af mødre, når man går dem på klingen, har et yndlingsbarn i flokken. Psykologen Asger Neumann har udtalt, at emnet ofte kommer op i terapiforløb.

Med ovennævnte in mente hersker der en vis logik i udtrykket, at man ikke kender sin familie, før man har arvet. De udsatte opgør i familierne, forfordelinger, forsmåelse og oplevet manglende kærlighed og anerkendelse bryder ud i lys lue. Det er ikke nødvendigvis formuens størrelse, der er kilde til konflikterne, det er mere frisættelsen af emotionerne, når man tager afsked med generationen før.

Virksomhedsejere er oftest meget bevidste om, hvad der skal ske med deres livsværk, og ofte dem, der er længst fremme i overvejelserne om, hvorvidt et af børnene er egnet eller interesseret i at drive virksomheden videre. De involverer typisk relevante rådgivere tidligere i forløbet. Men det sker faktisk også, at der ikke er en plan, og så er grundlaget for familiekonflikter endnu større. Så er man oppe i årene, og der endnu ikke er en plan, så er det en god ide at få det på plads.

Jeg har i en tidligere klumme argumenteret for brugen af fremtidsfuldmagter, som kan være en indflyvning til at tage stilling til, hvad der skel ske med vores jordiske gods, når vi ikke længere er her.

Vil man forebygge og undgå den type problemer, er det en rigtig god idé at sørge for at få styr på sine arveforhold gennem et testamente og i den forbindelse tage en drøftelse med sine nærmeste om det. Kombinationen af åben dialog og et skriftligt testamente kan spare arvingerne for en masse konflikter, når arven skal deles.

Knap halvdelen af os, der har indgået ægteskab, bliver skilt, og her er der også en række forhold at være opmærksom på. Hvis du dør før din samlever, kommer han/hun ikke til at arve dig, hvis det ikke er nedskrevet i et testamente.

Uden testamente er det reglerne i arveloven, som bestemmer, hvem der arver efter dig – og det gør samlevere ikke efter loven. Det kan få store konsekvenser for din samlever, der muligvis må flytte fra jeres fælles bolig og ikke kan opretholde den levestandard, I har været vant til.

I forbindelse med dødsfald kan din ægtefælle blive nødt til at vælge uskiftet bo af økonomiske årsager. Det betyder, at man får råderet over den efterladte formue, og skulle man med tiden af kærlighed finde på at gifte sig med en anden, kan man ikke gøre det uden at skifte. I og med at man overtager hele fællesformuen, vil den efterladte også overtage eventuelle gældsforpligtelser.

Såfremt du ikke har ægtefælle eller nære slægtninge, vil staten automatisk arve dig. Nære slægtninge er forældre, søskende, halvsøskende, bedsteforældre og deres børn. Staten arver et sted mellem 75 og 100 mio. kr. om året. Hvis du ikke er interesseret i det, er det nødvendigt, at du opretter et testamente. Her har du mulighed for at betænke velgørende formål eller personer, som betyder noget særligt for dig. Derfor er det en god ide at få overblik over din situation.

Som formuerådgiver er det naturligt at starte dialogen om arv og testamente. Det sker i praksis ved at stille de centrale spørgsmål. ”Dine, mine og vores børn” er ofte et samtalepunkt, men også i traditionelle familiemønstre, for dem der har holdt ud og stadigvæk holder af.

Vi kan typisk give kunder et overblik over reglerne ud fra, hvordan situationen ser ud nu, og så kan kunderne tage stilling, om det skal være anderledes og er bedre klædt på til at tage dialogen, når der skal skrives testamente med advokaten.

I den forbindelse er det vitalt at forholde sig til pensionsordninger og forsikringer, som ikke er reguleret af arveloven, men udbetales udenom boet. Her er der også væsentlige værdier i spil, som det kan være fornuftigt at tage proaktivt stilling til.


Der er en vis logik i udtrykket, at man ikke kender sin familie, før man har arvet. De udsatte opgør i familierne, forfordelinger, forsmåelse og oplevet manglende kærlighed og anerkendelse bryder ud i lys lue.


Blå bog

Tonny Vest er 54 år, bor i hus i Næsby, og har to voksne børn.

Baggrund: Bankuddannet, exam. erhvervsassurandør, HD i finansiering og master IT.

2005-2009: Porteføljemanager i Fionia Bank.

2009-2014: Selvstændig lean konsulent og tilknyttet et par konsulenthuse.

2014-2019: Kapitalforvalter og forretningsudvikler i Lån & Spar Bank.

2019- senior formuerådgiver i Formuepleje A/S med fokus på Fyn.

Har stillet op til byrådsvalg i Odense to gange for Liberal Alliance uden at blive valgt. Ikke politisk aktiv mere.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Kerteminde

Fynsk vinspecialist i stor omstilling: Ansatte tre chauffører og ’omfavnede internettet’ - resultatet kom bag på dem

Odense

Bolbro og skole bliver beriget: Ny hal, multibane, bedre legepladser og meget mere

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Navne

Fynske dødsfald

Sydfyn

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

Kirkegården er vild med vilje: Her bliver græsset kun slået én gang om året

Fyn For abonnenter

Corona er en god forretning: Carelink har fået knap en halv milliard i betaling for kviktest i Syddanmark

Erhverv

Trods slagsmål med NCC om TBT Tower: 600 lejemål giver Togt et stort overskud

Annonce