Annonce
Fyn

Erhvervsklumme: Jeg, en ikke-krænket boomer

Han ser lidt bekymret ud, dagens klummeskribent Ole Bang Nielsen, men når ret skal være ret, så er det et arkivbillede og altså ikke, fordi nogen har sagt "OK, boomer" til ham. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Hvad er en boomer? Begrebet dukkede vel først op for alvor i forbindelse med en debat i New Zealands parlament i november 2019, hvor 25-årige Chlöe Swarbrick svarede et ældre medlems utidige afbrydelse med ”OK, boomer”.

De sociale medier viderebragte ordvekslingen, og den blev lynhurtigt overordentlig populær, og udtrykket bruges nu i flæng, når den yngre generation ønsker at udtrykke frustration eller manglende forståelse for den ældre generations holdninger og beslutninger.

En boomer er pr. definition et medlem af ”babyboom-generationen”, dvs. de er født i perioden 1946 – 1964. Efter 2. verdenskrig steg fødselsraterne i de vestlige lande voldsomt, og boomer-generationen har siden været ganske dominerende, ikke bare rent antalsmæssigt, men så sandelig også politisk/holdningsmæssigt og ikke mindst økonomisk.

De – eller vi – tager med stor selvfølgelighed æren for ungdomsoprøret i 60’erne og dermed opgøret med autoriteterne, ophøret af Den Kolde Krig i 90’erne, og en uhørt teknologisk udvikling og en voldsom stigning i den generelle velstand og velfærd.

Vi opfandt ”marketing”, dvs. vi lærte at gennemanalysere forbrugernes ønsker og behov, og vi har så ganske afgjort lært at tilfredsstille disse behov – og meget mere til. På godt og ondt.

Fordi vi boomere er mange, og fordi vi sidder solidt på flæsket, mærkes en stigende frustration blandt vores børn, dvs. de såkaldte ”millennials” og ”generation Z” (født efter 1981).

De mener, at vi måske nok har drevet udviklingen fremad, og at de selv har fået ganske megen glæde af det, men også med en lang række forkerte beslutninger til følge, som vi ikke rigtig vil tage ansvaret for, og som vi tager for let på.

For eksempel problemer med klimaet, med ulighed og en hel masse andet. Problemer, som de nu kommer til at slås med i mange år fremover, og som sikkert vil koste dem dyrt.

Cand. scient. pol. Mads Høyer Hansen siger det således:

"Med "OK boomer" menes der: Ja, den er god med dig. Du tager fejl og lytter ikke, og jeg orker ikke for 117. gang at forklare dig, hvordan verden ser ud i dag. OK Boomer er en hurtig, ironisk og ikke mindst effektiv måde at sige, at her har vi så igen et menneske, der er ude af trit med tiden og har forældede holdninger”.

Og hvad skal man så mene om det? Skal jeg som boomer blive krænket over de yngre generationers manglende respekt? Det er jo så moderne at føle sig krænket nu om stunder.

Nej, hvorfor dog? Jeg ser i virkeligheden intet nyt i de yngre generationers hovedrystende og lidt nedladende holdning til os, der er blevet en lille smule gråhårede. Var vi ikke selv fuldstændig lige sådan?

Hvis jeg husker ret, og jeg er ikke ældre, end jeg stadig mener at kunne huske det meste, så havde vi det præcis på samme måde med generationerne før os. Vi bebrejdede – og med rette, synes vi den dag i dag – vores forældre og bedsteforældre for verdenskrige, atomtrussel, forurening, og hvad ved jeg. Vi forudså verdens undergang. I vores iver efter at påtale og kritisere, så vi stort på, at de faktisk skabte fundamentet for det samfund, vi heldigvis lever i i dag.


Med "OK, boomer" menes der: Ja, den er god med dig. Du tager fejl og lytter ikke, og jeg orker ikke for 117. gang at forklare dig, hvordan verden ser ud i dag.


Har vi så formået at løse alle de problemer, generationerne før os efterlod? Næ, vel ikke i fuldt omfang, og det er nok også korrekt, at vi med ønsket om at sikre os en bedre tilværelse har fået skabt andre problemer, som ganske rigtigt nu skal løses af de næste i rækken.

Og ligesom vi, så vil de sikkert også løse nogle problemer, skabe nogle andre, og blive bebrejdet af deres børn og børnebørn. Måske en letkøbt og nogle vil sige naiv konklusion, men i praksis næppe helt ved siden af.

Så herfra bare en opfordring til de næste generationer, om at skubbe, trække og drive os ældre i en positiv retning, hvad den så end måtte være. Vi er lidt magelige og tilbagelænede, og vi er som udgangspunkt lidt skeptiske, men inderst inde ved vi godt, at det eneste sikre i denne verden er, at forandringer vil komme. Med stadigt stigende hastighed. Så hav lidt forståelse for, at vi til tider kan have svært ved at følge med, og vis så bare en anelse respekt for, at vi trods alt har skabt en solid platform, som I kan kritisere og operere videre ud fra.

Men..

Hvis jeg nu lover at smide de tømte rødvinsflasker i glascontaineren og sortere mit husholdningsaffald i alle de (alt for) mange dele, I måtte ønske, og hvis jeg lover at cykle mere og bruge bilen mindre, så skal I til gengæld glemme alt om at overbevise mig om, at jeg ikke må læse Lille Sorte Sambo for mine børnebørn.

I må heller ikke bebrejde mig, at jeg synes, at det er noget grotesk pjat, at en Eskimo-is ikke længere må hedde Eskimo. Og jeg skal nok positivt gøre mig de ihærdigste anstrengelser for huske at kalde en flødebolle for en flødebolle, og ikke en negerbolle.

Men jeg nægter at falde på knæ og bede om forladelse, hvis det smutter en gang imellem. Om ikke af anden grund, så fordi jeg har svært ved at komme op igen.

Og undlad venligst at kommentere denne klumme med et ”OK, boomer”. Tak.

Blå bog

Ole Bang Nielsen, 61 år og bor i Odense. Partner i Lucas & Partnere, Virksomhedsmæglere.
Bestyrelsesformand i Titech Electric A/S og Smartkidz Aps. Bestyrelsesmedlem i HCA Airport.
Frivillig i Early Warning-programmet. Har beklædt en række topposter i fynsk erhvervsliv gennem årene, senest som adm. direktør i Odense Sport & Event A/S.
Uddannelse: HD (A).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce