Annonce
Erhverv

Erhvervsklumme: Grøn er det nye sort, men nogle investeringer er ikke så grønne endda

Kaptalforvaltere må kigge dybt i diverse EU-forordninger for at kunne definere, om de nu også forvalter kundernes penge i bæredygtige investeringer. Og det er stadig afkastet, der dikterer retningen, understreger dagens klummeskribent, som repræsenterer kapitalforvalteren Formuepleje. Foto: Annelene Petersen/Ritzau Scanpix

Med vedtagelsen af FN’s program for bæredygtig udvikling og klimaaftaler i Paris og senest Glasgow er der udstukket nye ambitiøse mål for verden. FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som rækker længere end klimapåvirkningen af forbruget af klodens ressourcer, kom til i 2015 og har siden været et pejlemærke.

Selve definitionen af bæredygtighed er formelt nok bedst kendt oprindeligt ved Brundtland-rapporten fra 1987. Efter noget træghed i erkendelsen af udfordringerne i en længere årrække er begrebet ved at blive udviklet, forstået, anerkendt, integreret og implementeret i vores måde at tænke produktion og forbrug af ressourcer på.

Tal slår som bekendt hårdere end prosa, og transformationen fra politiske visioner til måling af effekt har en lang rejse foran sig. Det betyder også, at vi som kapitalforvaltere gerne vil deklarere vore investeringer retvisende, hvis vi ellers kan få de rigtige data, og at de vel at mærke findes.

Annonce

For Formueplejes vedkommende betyder det, at vi har tilpasset og trimmet vore løsninger til investorerne. Vi har tidligt været i gang med processen og med en ny lovgivning på vej, øges kravet til sammenhængen mellem det, man siger, og det, man gør.

Det er lidt teknisk, så jeg skal prøve at holde det enkelt: EU har vedtaget to centrale forordninger, som endnu ikke er fuldt implementeret, men er i færd med at blive det.

En såkaldt disclosure-forordning, som har til sigte at opstille nærmere oplysningskrav til helt eller delvist bæredygtige investeringer. Hertil kommerr taksonomi-forordningen, som har til formål at etablere et klassificeringssystem for, hvilke økonomiske aktiviteter der kan anses for at være klima- og miljømæssigt bæredygtige.

Helt konkret tilpasser vi vores investeringer efter de tre artikler, der opstiller principperne: Artikel 6 er fonde, der ikke i sig selv har bæredygtighed som mål eller karakteristika. Artikel 8, der er delvist bæredygtige fonde, og hvor bæredygtighedskriteriet er integreret. Artikel 9 er de fuldt bæredygtige fonde, hvor bæredygtig investering er målsætningen og selve udgangspunkt. Denne proces er vi ikke alene om, men vil regulere alle vores kolleger indenfor kapitalforvaltning.

Det kommer til at stille øgede krav til den måde, vi rådgiver kunderne på, og det er ikke længere nok at pakke fondene ind i positive plusord og glitret papir. Der kommer til at ske en validering af, at deklaration og virkelighed hænger sammen.

Branchemediet FinansWatch bragte i oktober en artikel, hvor man kiggede nærmere på indholdet af de 15 danske Artikel 9-fonde, der kan kaldes mørkegrønne efter de nye EU-regler om bæredygtig investering.

De 15 fonde fik en nærmere gennemlysning, og analysen viste, at de mørkegrønne fonde ikke er så mørkegrønne endda, når det kommer til stykket. Når man holder principperne op imod indholdet, kunne man konstatere, at de fleste har mindre end halvdelen af kapitalen investeret i aktiviteter, som lever op til taksonomien.

Senior formuerådgiver i Formuepleje, Tonny Vest, påpeger, at det ikke er alle grønne fonde, der investerer helt så grønt, som de måske giver det udseende af. Foto: Michael Bager

Kun tre fonde havde mere end 80 pct. af kapitalen investeret i aktiviteter, der ligger indenfor de udstukne rammer. Jeg kan ikke lade være at nævne - med fare for at blive beskyldt for at hælde for meget "ananas i egen juice" - at Formuepleje Better World Environmental Leaders kom ud som topscorer, idet 94,2 pct. af fondens investeringer ligger i selskaber, hvor omsætningen er eksponeret mod reel bæredygtighed.

Men at noget er en Artikel 9-fond betyder ikke, at Artikel 6- og Artikel 8-fonde så kan oversættes til at være uansvarlige eller ikke-bæredygtige investeringer. Eksempelvis Artikel 6-fonde kan sagtens kategoriseres som ansvarlige, og der bliver foretaget en såkaldt ESG-screening. E står for environment (miljø), S for social (typisk medarbejderforhold) og G for government (ledelsesmæssige forhold). Det er alt sammen temaer, der vurderes på, inden der bliver investeret i en given aktie.

På samme vis gælder det de lysegrønne Artikel 8-fonde, hvor der investeres i selskaber, hvor en mindre del af omsætningen er reelt bæredygtig, men hvor det pågældende selskab positionerer sig til en bæredygtig transformation.

Artikel 9 er så det sidste trin på bæredygtighedskurven, hvor der i fonde, der kan leve op til de strammeste principper, investeres i selskaber, der gør en reel forskel – altså selskaber der bidrager til den grønne omstilling.

Uanset hvilken artikel, vores fonde reguleres efter, giver vi aldrig køb på, at bundlinjen også skal være økonomisk bæredygtig. Som kapitalforvalter er vores kerneydelse afkastet af den kapital, vi bliver betroet.

Når man holder principperne op imod indholdet, kunne man konstatere, at de fleste har mindre end halvdelen af kapitalen investeret i aktiviteter, som lever op til taksonomien.


Blå bog

Tonny Vest er 54 år, bor i hus i Næsby, og har to voksne børn.

Baggrund: Bankuddannet, exam. erhvervsassurandør, HD i finansiering og master IT.

2005-2009: Porteføljemanager i Fionia Bank.

2009-2014: Selvstændig lean konsulent og tilknyttet et par konsulenthuse.

2014-2019: Kapitalforvalter og forretningsudvikler i Lån & Spar Bank.

2019- senior formuerådgiver i Formuepleje A/S med fokus på Fyn.

Har stillet op til byrådsvalg i Odense to gange for Liberal Alliance uden at blive valgt. Ikke politisk aktiv mere.


Annonce
OB For abonnenter

Det bliver jul igen i OB, men der mangler stadig store hårde pakker, som får alle til at smile bredt over højtiden

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

92-årige Marie vil gerne have tredje vaccine-stik: - Det er en jungle at finde ud af, hvordan man får hjælp

Nordfyn For abonnenter

Fra frisør til politiker på fuld tid: - Nogle spurgte, om det ikke var dumt

Assens

Bilister kører stadig igennem vej, der er lukket: - Bilen har nok fået nogle skrammer, fordi standeren er lagt helt ned

OB

Sportschef Michael Hemmingsen om det kommende transfervindue: Vi vil forstærke os på specifikke positioner

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Assens

Helnæs Kirke er ved at falde sammen og har været lukket i et år: Må holde gudstjeneste i forsamlingshuset

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Faaborg-Midtfyn

Palle Profet ramte plet: Sådan kunne han som den eneste forudse det nye byråd

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

OB

Bashkim Kadrii fik endnu engang ikke sendt bolden i kassen: - Det er lidt noget lort, men det må jeg arbejde på

Annonce