Annonce
Erhverv

Erhvervsklumme: Fyn har ikke mere højere ledighed end resten af landet

Mange store byggeprojekter, her Nyt OUH, har været med til at sikre så god beskæftigelse på Fyn, at ledigheden nu ikke mere er højere end i resten af landet, påpeger dagens klummeskribent. Foto: Michael Bager

På tirsdag skal de fynske vælgere til stemmeurnerne for at vælge nye medlemmer til kommunalbestyrelserne og regionsrådet i Syddanmark. Uanset hvilken af kandidaterne, man vælger at sætte sig kryds ud for, kan fynboerne i år gå til valg med bevidstheden om, at det på den økonomiske front går særdeles godt lige nu.

Den bedste måde at illustrerer det på er ved at kigge på udviklingen i arbejdsløsheden. Lige siden jeg begyndte at følge udviklingen i den fynske arbejdsløshed tilbage omkring år 2000,  har Fyn ligget over landsgennemsnittet. Et par ofte brugte forklaringer på, hvorfor Fyn traditionelt har haft en højere ledighed end landsgennemsnittet, er et relativt lavere uddannelsesniveau, en højere gennemsnitsalder og en erhvervsstruktur med mange industriarbejdspladser.

I efterdønningerne fra coronakrisen er der imidlertid sket en bemærkelsesværdig udvikling. Siden midten af foråret er arbejdsløsheden på Fyn nemlig faldet så meget, at den nu stort set er på niveau med landsgennemsnittet.

Annonce
Sådan har ledigheden på Fyn (mørkeblå graf) set ud i forhold til resten af landet (lyseblå) gennem de seneste 14 år. For første gang i over ti år er ledigheden på Fyn nu på samme, lave niveau som i resten af landet. Grafik: Nordea og Leif Nørmark

Men den allerbedste nyhed er, at forskellen ikke er blevet udlignet, fordi ledigheden på landsplan er steget. Tværtimod er det sket, fordi den fynske ledighed siden maj sidste år er styrtdykket. I den periode er den fynske ledighed næsten blevet halveret, så der aktuelt er under 8.000 fuldtidsledige personer på Fyn, svarende til en ledighedsprocent på kun 3,4 %. Kun i 2008, lige op til finanskrisen, har der været så få ledige fynboer.

Der er flere forklaringer på, hvorfor arbejdsløsheden er faldet så kraftigt på Fyn. Den væsentligste er uden tvivl den generelle fremgang, der har været i dansk økonomi. Det har betydet, at både beskæftigelsen og det samlede velstandsniveau er på det højeste niveau nogensinde.

Det er en klar påmindelse om, hvor stærkt dansk økonomi er kommet ud af krisen – både sammenlignet med tidligere kriser og set i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med. Når Fyn så har klaret sig ekstra godt efter coronakrisen, skyldes det bl.a., at vi på Fyn har flere beskæftigede inden for bygge- og anlægssektoren. Den branche har oplevet stor fremgang i beskæftigelsen efter coronakrisen. Derudover er der også relativt mange fynboer ansat i den offentlige sektor, hvor beskæftigelsen også er steget.

Den store fremgang i beskæftigelsen og den hastigt faldende ledighed er ubetinget en glædelig udvikling. Men fordi udviklingen er gået så stærkt, er der lige nu historisk mange virksomheder, der melder om mangel på arbejdskraft. Det kan både ses på antallet af ledige stillinger, der aldrig har været højere. Og det kan ses ved, at f.eks. næsten halvdelen af de danske virksomheder inden for bygge- og anlægssektoren angiver, at de kunne øge produktionen, hvis de havde den ønske arbejdskraft.

Den udbredte mangel på arbejdskraft falder sammen med, at der kommer stadig flere personer med et udenlandsk statsborgerskab ind på det danske arbejdsmarked. Det vidner om et meget højt aktivitetsniveau i mange danske virksomheder.

Det er imidlertid ikke kun i Danmark, at virksomhederne mangler arbejdskraft. Det ses også i mange andre lande som eksempelvis Norge, Sverige og Tyskland. For danske virksomheder betyder det, at konkurrencen om at trække udlændinge til landet er blevet betydeligt hårdere. Det er med til at lægge et opadgående pres lønningerne, som i den kommende tid formentlig kommer til at stige hurtigere, end vi har set i mange år.

Nordeas chefanalytiker Jan Størup Nielsen påpeger, at ledigheden på Fyn ikke har været lavere siden 2008 - lige før finanskrisen. Til gengæld betyder den øgede økonomiske aktivitet, at vi ser frem mod stigende renter. Foto: Nils Svalebøg

Også i USA er der lige nu stor mangel på arbejdskraft og risiko for overophedning af økonomien. Det fik i sidste uge centralbanken til at annoncere, at den nu vil gå i gang med at neddrosle det store opkøbsprogram, der har medvirket til at holde renterne nede under coronakrisen.

Den beslutning er med stor sandsynlighed første skridt mod en renteforhøjelse i midten af næste år. For mig at se er det et væsentligt signal om, at vi ser frem mod stigende renter. Hvor meget, de skal højere op, afhænger helt af, hvor hårdt den stigende inflation bider sig fast i økonomierne. Med den kraftige fremgang på arbejdsmarkederne tyder meget dog på, at vi må indstille os på et højere renteniveau, end vi har set de seneste år.

Blå bog

Jan Størup Nielsen er 47 år og bor i Munkebo.

Chefanalytiker i Nordea.

Baggrund: Har tidligere arbejdet som cheføkonom i Fionia Bank og undervist i 10 år som ekstern lektor i økonomi ved SDU.

Uddannet i 2001 som cand.oecon fra SDU.


Annonce
OB For abonnenter

Det bliver jul igen i OB, men der mangler stadig store hårde pakker, som får alle til at smile bredt over højtiden

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

92-årige Marie vil gerne have tredje vaccine-stik: - Det er en jungle at finde ud af, hvordan man får hjælp

Nordfyn For abonnenter

Fra frisør til politiker på fuld tid: - Nogle spurgte, om det ikke var dumt

Assens

Bilister kører stadig igennem vej, der er lukket: - Bilen har nok fået nogle skrammer, fordi standeren er lagt helt ned

OB

Sportschef Michael Hemmingsen om det kommende transfervindue: Vi vil forstærke os på specifikke positioner

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Assens

Helnæs Kirke er ved at falde sammen og har været lukket i et år: Må holde gudstjeneste i forsamlingshuset

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Faaborg-Midtfyn

Palle Profet ramte plet: Sådan kunne han som den eneste forudse det nye byråd

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

OB

Bashkim Kadrii fik endnu engang ikke sendt bolden i kassen: - Det er lidt noget lort, men det må jeg arbejde på

Annonce