Annonce
Erhverv

Erhvervsklumme: Fyn halter efter med uddannelser: Har du talt med en lærling i dag?

Mads Bau Jacobsen er i lære på reparationsværftet Fayard og færdig om et år. Men for få unge fynboer gør som Mads og tager en uddannelse. Det skal der laves om på, mener dagens klummeskribent, som ønsker, at alle unge får en uddannelse efter grundskolens 9. og 10. klasse. Foto. Birgitte Carol Heiberg

Jeg begynder for alvor at tro på, at der er lys for enden af tunnelen. Coronaen har sat sine spor på os alle, men dag for dag lysner det, flere og flere bliver vaccineret, skolerne åbner, restauranter, cafeer, biografer, teatre inviterer inden for. Vi kan alle begynde at mødes uden for boblerne.

Vi fynboer kan hurtigt blive enige om, at Fyn er fantastisk, der er er et helt særlig fynsk sindelag, og at ”fynsk er det sprog englene taler om søndagen”. Vi bor ca. en halv million på Fyn og øerne. I mit liv som uddannelsesmenneske og politiker har uddannelse og beskæftigelse altid været den centrale fortælling, alt andet kredsede om.

Men på Fyn har vi mellem alt det gode desværre også nogle vedvarende skavanker på både uddannelsesniveau og beskæftigelse. Forudsætningen for et godt og meningsfuldt liv og arbejdsliv i fremtiden er en god uddannelse. Tallene taler for sig selv, de, der er uddannede, har bedre sundhed, lever længere, er mere stabilt tilknyttet arbejdsmarkedet osv. – og det første skridt ad den vej er en ungdomsuddannelse.

Annonce

I øjeblikket har blot 77,4 pct. af unge fynboer mellem 25 og 29 år en ungdomsuddannelse. Altså knap 1/4 fra grundskolen har ingen uddannelse 10-15 år efter, de gik ud af grundskolen. Alt for mange mister alt for meget ved at have et for lavt uddannelsesniveau. Her er ”lavt” forstået som ingen uddannelse ud over 9./10. klasse i grundskolen.

Vi skal have modet til at sætte et langt højere mål for Fyns fremtid. I tallene gemmer sig væsentlige kommunale forskelle i det fynske. Fra 72,1 pct. på Langeland til hæderlige 87,9 pct. i Odense. Den fynske hovedby er dog bagefter byer som Aalborg, Århus og København. Tilbage står vi med en region, der på dette parameter er at betragte som et decideret yderområde. I store dele af Jylland ser billedet anderledes positivt ud.

Om få måneder venter formodentligt et OL i Japan. Tænk hvis Fyn skulle deltage i OL med disciplinen ”unge med en ungdomsuddannelse”? Som det ser ud nu, ville vi ikke være i nærheden af en medalje. Så, hvad nu hvis der rent faktisk var et OL i unge med ungdomsuddannelse, hvordan ville en fynsk strategi så se ud, hvis vi skulle blive ”guldkandidater”?

Vi ville træne, bruge nyeste viden, gå sammen med eksperter, træne med andre, planlægge og forbedre. Jeg drømmer om, at vi på Fyn sætter os en helt klar vision– Fyn skal have guld i denne disciplin. Det er afgørende for fremtidens fynske arbejdsmarked. Og ikke bare det fynske arbejdsmarked. Det handler om, at fynske unge skal have muligheder for at dygtiggøre sig og bidrage med deres viden og talent – på Fyn, i Danmark, i Europa og globalt.

Vi skal være ambitiøse, også på den enkeltes vegne. Der må ikke sidde 6-7 elever i samtlige fynske grundskoleklasser, som ingen uddannelse tager. Vi har nogle fantastiske uddannelsestilbud på tværs af øen, og der er et tilbud og en uddannelse for alle. Uden undtagelser.

Det er uforståeligt, at vi i vores moderne samfund accepterer, at alt for mange ikke har eller kun har meget lidt uddannelse. Jeg mener, der skal fokus på overgangen mellem skoler og uddannelse, og at den erfaring og uddannelse, man har, altid kan bruges til mere eller anden uddannelse.

Der er allerede gode initiativer i gang, og skole og uddannelse er et evigt højpolitisk emne. Der blev sat politisk bål og brand i folkeskolereformen, da man igennem målinger så at ca. 18 pct. af en folkeskoleklasse var for dårlige til dansk og matematik. Men hvad vi stiller vi op med, at vi på landsplan har omkring 20 pct. af en grundskoleårgang, der slet ikke kommer videre fra grundskolen?

Hvad skal der til for at lykkes? Vi har en af verdens dyreste grundskoler, vi skal forlange noget mere af hinanden – det må være et krav eller som minimum en stærk vision, at ALLE unge tager en ungdomsuddannelse.

Opgaven er forankret på flere planer, men vi kan gøre meget regionalt og kommunalt. I Odense er kommunen, Dansk Industri Fyn, Dansk Byggeri Fyn, Fagbevægelsens Hovedorganisation Fyn, Tietgen, Kold College, Syddansk Erhvervsskole og Erhvervsskolernes Elevorganisation og ungdomsuddannelserne gået sammen om ”lærepladsalliancen”.

Men hvad med resten af Fyn og øer? De fynske borgmestre har netværk, hvor jeg forestiller mig, at både arbejdsmarkedets parter samt en række ungdomsuddannelser kan bidrage til fælles løsninger. Der er snart kommunalvalg, og jeg håber, at både partier og enkelte politikere vil påtage sig dette som en mærkesag.

Infrastruktur er vigtig, og der kæmpes synligt for etablering af mere asfalt på kryds og tværs af Fyn. Jeg håber, at der er politiske strømninger også på uddannelsesområdet. Vi skal have uddannet fremtidens borgere på Fyn – et driftigt Fyn, hvor vi løser den kalkulerede mangel på faglært arbejdskraft, hele regionen kigger ind i. Nogen skal bruge, bygge og bo omkring de veje og broer, vi har visioner om.

Blå bog

61 år og bor i Svendborg.

Direktør for uddannelsesinstitutionen Tietgen i Odense siden august 2016.

Baggrund: Uddannet kontorassistent, lærer og cand.pæd.

Underviser, konsulent og leder af Videncenter for Frie skoler.

Medlem af Kerteminde Byråd i knap 11 år.

Medlem af Folketinget 2011-2015.

Formand for SF i knap halvandet år i 2012-2014, hvor hun i en periode først var erhvervs- og vækstminister og senere børne-, social- og integrationsminister. I 2017 meldte hun sig ud af SF.

Vi fra uddannelsessektoren stiller gerne op til møde og netværk med de fynske borgmestre både før og efter et valg. Vejen frem er tværgående samarbejder som seneste med Odense kommunes fælles aftale om sikkerhed for lærepladser i Odense. Et bredt samarbejde mellem alle de tænkelige parter omkring læreplads-området. Foren de stærke kræfter, erfaringer og projekter, som allerede findes på tværs af Fyn. Et klart opdrag for alle parter til at bringe tallet af unge uden uddannelse kraftigt ned. Det skylder vi fremtidens Fyn.


Det er uforståeligt, at vi i vores moderne samfund accepterer, at alt for mange ikke har eller kun har meget lidt uddannelse.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nu får bilisterne en ny smutvej gennem Odense: S og DF skød forslag om bilfri plads ned

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Speedway

Endelig publikum til speedway i Fjelsted igen: Men festen blev spoleret af store tekniske problemer og et sløjt fynsk hjemmehold

Odense

Se video: Sankthans og D-A-D rykkede ind på havnen

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Odense

Søren gav penge til de små i lokalsamfundet: - Tusind tak - det betyder virkelig noget

Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Odense For abonnenter

Kommentar: S og DFs nej til at lukke for smutvej i Odense er helt sort i en tid, hvor politikerne skal tænke grønt

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Nyborg For abonnenter

Jubel i Frørup: Byråd vil holde hånden under de små skoler

Annonce