Annonce
Fyn

Erhvervsklumme: Få en fremtidsfuldmagt, inden "de usynlige" flytter ind

En fremtidsfuldmagt er en rigtig god ide at få bragt i orden, mens tid, mener dagens klummeskribent. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce

En god ven fortalte mig en gang, at det starter med, at "de usynlige" flytter ind. De går og flytter rundt på vores ting, så vi ikke kan huske, hvor vi har lagt dem.

Her vil enkelte allerede blive urolige, da deres ægtefæller mener, at det har stået på hele livet. Jeg mener selvfølgelig, at der skal mere til end bare at være distræt. Vi taler om, at hukommelsen rent faktisk er under nedbrydning.

I forhold til at træffe beslutninger om sin egen økonomi er de kognitive evner som evnen til at huske og bearbejde detaljer temmelig vitale. Rent emotionelt er det ganske belastende at se sine kære miste overblikket, og for familien er det ofte komplekst at håndtere.

Når ens kære får udfordringer med at huske vores navne og kunne genkende os, så kan vi godt blive kede af det, og det kan de såmænd også, da de godt kan mærke, at det går den gale vej.

Derfor mener jeg, at der er alle mulige gode grunde til at oprette en fremtidsfuldmagt, mens man er fysisk og psykisk frisk og selv er i stand til at beslutte, hvem man har tillid til.

På den måde er du sikret, hvis du skulle blive ramt af ulykke eller sygdom, der gør dig ude af stand til selv at træffe beslutninger om dine økonomiske og personlige forhold.

I de seneste tre år har det været muligt at oprette en fremtidsfuldmagt således, at du selv kan udpege, hvem der skal tage over, hvis du i fremtiden bliver ramt af en ulykke eller bliver syg i et omfang, hvor du mister evnen til at tage vare på dine egne økonomiske og personlige forhold.

Vil du gerne være så godt stillet som muligt i den situation, kan du allerede på forhånd give en anden person fuldmagt til at tage vare på dine økonomiske og personlige forhold.

Økonomiske forhold handler om adgangen til at betale regninger, omlægge lån og ansøge om offentlige ydelser, mens personlige forhold dækker over adgangen til at søge om offentlig hjælp, klage over afgørelser og aktindsigt i patientjournaler. Det er vigtige ting og ikke mindst, hvis man ikke selv er i stand til at tage vare på dem.

Det er derfor en rigtig god ide at oprette en fremtidsfuldmagt, fordi du i så fald kan lægge råderetten over dit liv og dine penge i hænderne på en person, som du nærer stor tillid til. Og det er relativt let at få ordnet i praksis.

En fremtidsfuldmagt har den fordel, at den registreres her og nu, mens du er ved dine fulde fem og først sættes i kraft, hvis du bliver så svækket, at du ikke kan tage vare på dine egne økonomiske og personlige forhold. Den træder først i kraft i det tilfælde, at du på et tidspunkt ikke længere er i stand til det.

Du vil samtidig gøre livet lettere for dine pårørende i og med, at du selv har truffet beslutningen om, hvem der skal hjælpe dig i den svære situation. Du kan godt indsætte flere fuldmagtshavere end en, og du kan vælge, om fuldmagtshaverne både skal varetage personlige og økonomiske forhold - eller kun en af delene.

Da du på tidspunktet for oprettelsen af fremtidsfuldmagten skal være i stand til at handle fornuftsmæssigt, er du sikret, at dine interesser varetages efter dine egne ønsker.

Dermed undgår du – i hvert fald på papiret – splid i familien, da du selv har valgt, hvem du overdrager fuldmagten til, og dine pårørende slipper for en potentielt svær diskussion om, hvem der er den rette.

Opretter du ikke en fremtidsfuldmagt, er det Familieretshuset (tidligere kendt som Statsforvaltningen), der vælger, hvem der skal være din fuldmagtshaver, hvis du går hen og bliver dement eller ikke kan tage vare på dig selv.

Med en fremtidsfuldmagt bestemmer du selv, og det hjælper både dig og dine pårørende, idet Familieretshusets afgørelser ofte tager tid, og i den mellemliggende tid vil dine personlige og økonomiske forhold være låst fast. Du hjælper med andre ord dem, der skal hjælpe dig.

Når dine pårørende ikke behøver afvente Familieretshusets accept, kan de straks sælge eller købe en ny bolig til dig og få adgang til dine personlige forhold, når det kræves.

En fremtidsfuldmagt er digital og skal underskrives med NemID, og når den først er aktiveret, kan læger, apoteker og domstolene se den, og på den måde kan den eller de fuldmagtshavere, du har valgt, disponere på dine vegne i overensstemmelse med, hvad der er bedst for dig.

Er din økonomi mere kompliceret og driver du f.eks. virksomhed, bør du overveje den fulde juridiske rådgivning. Inden du går til din advokat, er det en god ide at have tænkt over, hvem du vælger som fuldmagtshaver.

Vælger du flere, skal du tage stilling til, om de skal være sideordnede, eller om de skal rangordnes – og om de skal træffe beslutningerne sammen eller hver for sig på hver sit område.

Man skal kun give fuldmagt til personer, man stoler fuldt og fast på også i fremtiden, så det skal altså være en, man er tryg ved at give både personlige informationer til, og som man tør give adgang til sine penge.

Det kan godt kræve nogle svære overvejelser, men når man har færdiggjort disse, er det en klar anbefaling at få oprettet en fremtidsfuldmagt. Det er en god beslutning og rettidig omhu i sin egentlige betydning.


Da du på tidspunktet for oprettelsen af fremtidsfuldmagten skal være i stand til at handle fornuftsmæssigt, er du sikret, at dine interesser varetages efter dine egne ønsker.


Blå bog

Tonny Vest er 52 år, bor i hus i Næsby, gift med Mette og har to voksne børn.

Baggrund: Bankuddannet, exam. erhvervsassurandør, HD i finansiering og master IT.

2005-2009, porteføljemanager i Fionia Bank.

2009-2014, selvstændig lean konsulent og tilknyttet et par konsulenthuse.

2014-2019, kapitalforvalter og forretningsudvikler i Lån & Spar Bank.

2019-, senior formuerådgiver i Formuepleje A/S med fokus på Fyn.

Har stillet op til byrådsvalg i Odense to gange for Liberal Alliance uden at blive valgt. Ikke politisk aktiv mere.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald: Alexander Vedernikov var et beskedent og privat menneske, men når han besteg podiet foran orkestret, gav han sig fuldt ud

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce