Annonce
Erhverv

Erhvervsklumme: Erhvervslivet er kampklar - men med udeståender

Finansminister Nicolai Wammen, i midten, skatteminister Morten Bødskov, t.v.., erhvervsminister Simon Kollerup, yderst t.h., og kulturminister Joy Mogensen, i forgrunden, på et af de mange pressemøder om hjælp til erhvervslivet. Ofte er ordningerne ikke ordentligt gennemarbejdet, inden de bliver vedtaget, mener dagens klummeskribent. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Begrebet ”kampklar – med udeståender” stammer fra forsvarsminister Trine Bramsen (S), da hun skulle forsøge at spinne sig udenom den kendsgerning, at Danmark ikke har en kampklar brigade i 2024, selvom det er, hvad vi har lovet partnerne i Nato. Det er dybest set noget vrøvl. I militæret er man enten kampklar eller ikke kampklar – der er ikke rigtig noget midt i mellem. Det viser bare (igen), at Trine Bramsen er fejlcastet som forsvarsminister.

Men det er faktisk slet ikke det, denne klumme skal handle om.

Dansk erhvervsliv er kampklar, men med udeståender.

Annonce

Danmark åbner så småt op igen, og Corona-restriktionerne forsvinder en efter en. Nogen vil gerne have, at det går hurtigere, men vi bevæger os dog. Vaccineringen skrider også frem og virker. Også her ser nogen gerne, at det kunne gå hurtigere, men også her er der dog fremskridt.

Dansk erhvervsliv er på vej op i gear. Nogle virksomheder har ikke været ramt, men rigtig mange har døjet med følgerne af pandemien, og mange gør det stadig. Alligevel vil jeg gerne påstå, at danske virksomheder er kampklar. Vi er klar til at genvinde tabt terræn og endda erobre nye områder. For at blive i den militære jargon, så har nogle virksomheder kæmpet og vundet slag hele tiden, mens de fleste andre nu er på vej op af skyttegravene og ud af bunkerne for at kaste sig ind i kampen.

Men der er udeståender! Og nogle af dem rammer hårdt!

Forklar mig, hvorfor der stadig ikke er afregnet støtte til festivaler og f.eks. Zirkus Nemo for sommersæsonen 2020?

Forklar mig, hvorfor den såkaldte arrangørordning, som blev vedtaget i marts, og som skulle være sikkerhedsnet under de store sommerarrangementer, festivaler, koncerter m.m. - og ikke mindst underleverandører til disse - stadig ikke var udmøntet af Kulturministeriet og Erhvervsministeriet to måneder senere, hvorefter alt blev aflyst uden mulighed for den kompensation, som skulle følge af netop arrangørordningen?

Forklar mig, hvorfor det skal tage to-tre år, før der er afregnet med minkavlerne?

Forklar mig, hvorfor f.eks. forpagteren af restauranten i Kerteminde Sejlklub skal være nødt til at smide håndklædet i ringen, fordi han stadig ikke har modtaget sin støtte?

Og der er mange eksempler af samme skuffe.

Forklar mig, hvordan man skal kunne drive virksomhed på de betingelser?

Nogle mener, at virksomhederne skal være taknemmelige for den hjælp, (nogle af dem) trods alt har fået. Men jeg minder om, at det første, regeringen gjorde i forbindelse med nedlukningen i marts sidste år, var at fjerne den paragraf i den tidligere epidemilov, der sikrede virksomheder fuld erstatning i forbindelse med netop den slags nedlukninger – det ville simpelt hen blive for dyrt.

Klummeskribent Ole Bang Nielsen mener, politikerne for ofte vedtager noget, der ikke er ordentligt gennemarbejdet. Foto: Nils Svalebøg

Ja, det var en 100 år gammel lov og måske tænkt i en anden sammenhæng dengang, men en lov ikke desto mindre. Jeg mener, at på den måde kan man med lige så god ret hævde, at forudsætningerne har ændret sig væsentligt for rigtig mange love, som er ældre end bare 5-10 år, hvis man har brug for det i en argumentation.

Og tjek lige argumentet: Det ville blive ubetaleligt dyrt. Hermed siger man direkte, at en stor del af regningen skal bæres af virksomhederne. Dermed lyder argumentet om, at ”regeringen har ønsket at holde hånden under danske arbejdspladser og virksomheder” noget hult. Og når så udbetaling af støtte og erstatning oveni købet er forsinket, så er det decideret livstruende for rigtig mange virksomheder.

Hvorfor ender det sådan?

En forklaring kunne være, at regeringen ikke har så meget indsigt i og fokus på vilkårene for navnlig små og mellemstore virksomheder. Og det koster. Det koster muligheder for vækst. Det koster potentielt ejerne deres opsparing og livsværk. Og det koster arbejdspladser.

En anden forklaring kunne være, at tingene simpelt hen går for hurtigt for politikerne, så deres beslutninger ikke når at blive screenet for fejl, mangler og praktisk brugbarhed, inden de kommunikeres ud.

Politologen Sigge Winther Nielsen har skrevet bogen ”Entreprenørstaten”, hvor han bl.a. med udsagn fra embedsmænd, politikere og tidligere ministre kortlægger, hvordan mange væsentlige, politiske beslutninger træffes i al hast og mere af hensyn til signalværdien end den praktiske og gennemførbare effekt.


En forklaring kunne være, at tingene simpelt hen går for hurtigt for politikerne, så deres beslutninger ikke når at blive screenet for fejl, mangler og praktisk brugbarhed, inden de kommunikeres ud.


Som en tidligere minister og nuværende folketingsmedlem indrømmer: ”Vi politikere har vedtaget utrolig meget lovgivning, som ikke er administrerbar, og man forholder sig ikke til det som politiker. Du får forsider og breaking news på noget, når det bliver vedtaget i Folketinget, eller når et fiffigt forslag sælges til en journalist. Så kommer der måske noget senere, hvis der er en skandale, eller hvis Rigsrevisionen interesserer sig for det. Men det sker sjældent, og der er oftest ikke meget fokus på, hvordan det fungerer ude i virkeligheden, efter at beslutningen er vedtaget!

Det forklarer jo en del. Om corona-roderi og meget andet.

Kære politikere. Få nu ryddet op i minefeltet. Få fjernet de forhindringer, der forsinker udbetalinger af støtte. Skab nogle mere langsigtede betingelser, så alt ikke skal handle om ”dramatiske” natteforhandlinger og kortsigtede løsninger.

Med ordene fra afdøde major K.B. Klausen fra hedengangne Fynske Livregiment:

”Se så at få fingeren ud af prutkanalen - og kom i gang!”

Blå bog

Ole Bang Nielsen, 62 år og bor i Odense.

Partner i Lucas & Partnere, Virksomhedsmæglere.

Bestyrelsesformand i Hansborg Holding ApS., Influx A/S, Titech Electric A/S og Smartkidz Aps.

Bestyrelsesmedlem i HCA Airport.

Frivillig i Early Warning-programmet.

Har beklædt en række topposter i fynsk erhvervsliv gennem årene, senest som adm. direktør i Odense Sport & Event A/S.

Uddannelse: HD (A).

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce