Annonce
Erhverv

Erhvervsklumme: Enhver erhvervsleder skal have styr på affald, klima, vand - og en hel masse mere

Klima, affald, CO2, vand, bæredygtighed og en masse mere - alt det skal enhver erhvervsleder have fuld fokus på i det nye år, mener dagens klummeskribent, Camilla Haustrup Hermansen. Og hun erkender, at der er rigtigt meget at holde styr på. Foto: Peter Leth-Larsen

Alt, du ser, er designet, uanset om det opfattes som design eller ej. Vi er omgivet af fysiske produkter, ting og sager og services, som er med til at give os, hvad vi har brug for eller drømmer om. Tingene er skabt for at imødese vores behov som forbrugere. Men det er kun en side af historien. Der er også en anden.

Med fare for at ødelægge den gode stemning er der nemlig stor risiko for, at størstedelen af de ting, du kan se lige nu, ender i affaldsbunken eller bliver brændt af, når der ikke længere er behov for dem. Det kan være bordet, lampen, din iPad eller tøjet, du har på lige nu.

I en verden med begrænsede ressourcer er udvinding af råstoffer og det støt stigende materiale- og ressourceforbrug til forbrugsgoder, boliger, infrastruktur og meget mere, en brændende platform, som alle producenter og virksomheder står på i dag. Velkommen til 2022.

Annonce

Den tid er for længst forbi, hvor et anerkendt brand, en mærkevareproducent eller detailvirksomhed kan nøjes med at designe et nyt produkt alene med fokus på funktionalitet og æstetik, sætte det i produktion og markedsføre og samtidig lukke øjnene for, hvad der rent faktisk sker med produktet og materialerne, der er anvendt, efter brug. I hvert fald hvis brandet, producenten eller butikken fortsat ønsker at drive forretning om 5, 10, 15 eller 20 år. Omstillingen fra lineær til cirkulær økonomi er sammen med ambitiøse og reelle klimahandlinger en af vores tids allerstørste ledelsesmæssige udfordringer.

Klima og bæredygtighed bør stå øverst på erhverv erhvervsleders dagsorden her i det nye år, mener dagens klummeksribent, Camilla Haustrup Hermansen. Foto: Sugi Thiru

I dag skal alle ting, alle fysiske produkter, designes ud fra cirkulære og regenerative principper med henblik på at forebygge og minimere affald og fastholde værdien i materialer og produkter i ressourcesystemerne i så lang tid som overhovedet muligt. Op mod halvdelen af verdens CO2-udledninger stammer fra produktion og forbrug af materialer. Samtidig står vi midt i en global affaldskrise, som blandt andet er forårsaget af verdensbefolkningens stigende efterspørgsel på forbrugsgoder og mangel på systemer, der kan tage hånd om affaldet.

Samtidig blev det ikke overraskende belyst i den seneste CEO Sustainability rapport fra FN’s Global Compact-Accenture, at udfordringerne i forsyningskæderne som konsekvens af klimaforandringerne er en af tidens allerstørste forretningsmæssige risici. Det har godt halvdelen af de 1230 adspurgte CEO's fra 113 lande og 21 industrier givet udtryk for. Det er alvorligt.

De seneste år har eftertrykkeligt vist os, hvad der venter i form af ekstreme vejrforhold, hedebølger, skovbrande, tørke, oversvømmelser, mangel på rent vand og afgrøder, tab af biodiversitet og irreversible forandringer i verdens økosystemer, hvis ikke vi kollektivt forstår alvoren i klimaforandringerne og handler på denne viden.

I virksomhederne skal vi se den grønne omstilling som en nødvendig og radikal innovationsagenda, der kræver vores fulde opmærksomhed.

Flere og flere virksomheder har fokus på at forankre arbejdet med bæredygtighed, klima, cirkulær økonomi, affald, ressourcer og vand i deres forretningsstrategier. Et stigende antal af dem får også deres klimaambitioner valideret gennem Science-Based Target-initiativet (SBTi), der er vokset ud af et partnerskab mellem fondene WWF Verdensnaturfonden, Carbon Disclosure Project (CDP), FN’s Global Compact og World Resources Institute (WRI).

Virksomhederne deler deres klimamål og -planer, og så vurderer partnerorganisationen, hvorvidt ambitionerne rent faktisk understøtter målet om at holde verdens temperaturstigninger nede, virksomhederne får feedback, korrigerer om nødvendigt deres planer, og til slut bliver de blåstemplet i forhold til den store klimaopgave. I november havde over 1000 virksomheder fra 60 lande fået valideret deres klimaplaner. Science-Based Target-initiativet ser ud til bare at vokse og vokse.

Arbejdet med at reducere klimapåvirkningen af virksomhedens direkte aktiviteter, også kaldet scope 1 og 2, er langt fra enkelt. Det ved jeg fra Plus Pack, hvor vi har fokus på energieffektiviseringer og omlægning til vedvarende energi i vores fabrikker. Det kræver en langsigtet og fokuseret indsats, løbende måling, opfølgning og betydelige investeringer.

Alligevel oplever langt de fleste, at det især er svært at levere klimareduktioner i virksomhedens indirekte aktiviteter, også kaldet scope 3. Det er her, at eksempelvis de positive klimaeffekter af affaldsreduktioner, cirkulært produktdesign og cirkulære materialer, grønne vareindkøb, transport og distribution skal identificeres og dokumenteres. Det stiller store krav om tættere samarbejde og nye partnerskaber både op og ned i de traditionelle værdikæder, dvs. med kunder og leverandører, men også konkurrenter, lovgivere, investorer m.fl.

Målsætningen for alle parter skal være at levere de absolutte og reelle klimaeffekter. Ellers batter indsatsen ikke noget i forhold til den globale klimaudfordring. De relative klimareduktioner, energieffektiviseringerne, må og kan således ikke stå alene. De er centrale i virksomheden og skal prioriteres, men der skal mange flere initiativer i spil. Det er en kompleks dagsorden for enhver virksomhed, fordi den favner både miljømæssige, sociale og økonomiske dimensioner. Men der ingen vej udenom.

Så kære leder, se dig nu godt omkring, både til højre og venstre, op og ned i værdikæden og ud i verden, og allerhelst sammen med din bestyrelse og medarbejdere. Har I fået integreret bæredygtighedsarbejdet i jeres forretningsstrategi og på tværs af organisationen og fundet en måde at rapportere på fremdriften? Har I sikret investeringer til at gøre jeres klimastrategier til virkelighed og ved du, om jeres klimaindsatser gør en reel forskel for verden?

Må 2022 blive året, hvor cirkulær økonomi, affald, vand og ja, ressourcer, kommer lige så højt op på ledelsens dagsorden som klima og CO2. Ikke kun som fine hensigtserklæringer, men som konkrete indsatser, der vil komme os alle til gavn i mange år frem.

Op mod halvdelen af verdens CO2-udledninger stammer fra produktion og forbrug af materialer.

Blå bog

Camilla Haustrup Hermansen, 47 år, er fjerde generation i familien Haustrup, der grundlagde Haustrups Fabriker i Odense.

I dag ejer og driver familien Plus Pack, der er en emballage-virksomhed med cirka 220 ansatte.

Medejer og bestyrelsesmedlem i Plus Pack, hvor hun også er ansat med ansvar for forretningsudvikling og innovation.

Formand for regeringens klimapartnerskab på affald, vand og cirkulær økonomi.

Medlem af regeringens Grønt Erhvervsforum.

Formand for bestyrelsen i Dansk Design Center og medlem af bestyrelsen i Innovationsfonden.

Annonce
Odense For abonnenter

Motorsportsklub bag ulovlig bane beder om flere skattekroner: Fund af flagermus og andre dyrearter udløser stor ekstraregning

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Kim gik ind i en valgplakat: Nu kræver han erstatning for sine ødelagte briller - Han skal ikke true mig til at betale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Middelfart

500 kilo er forsvundet op i den blå luft: Har du set Bjarnes kvie?

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed gennem 36 år skifter ejere: Der bliver brug for flere hænder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Sport For abonnenter

Forbud mod "Go West", trælår og virvar - Mie Højlund og de orange må droppe turen til Ringkøbing

Assens For abonnenter

Padelhallens hemmelige investorer står frem: Det er en kunst at få lokalplanen til at gå op i en højere helhed

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Faaborg-Midtfyn

Rystet lokofører rømmede tog: Kniv og slagvåben fundet efter slagsmål i tog

GOG For abonnenter

GOG-profil tilbage efter korsbåndsskade: Vil kæmpe for plads på landsholdet

Navne

Joachim har en skitse over, hvordan man sprænger Lillebæltsbroerne i luften: Nu fylder han 100 år

Annonce