Annonce
Erhverv

Erhvervsklumme: Der skal meget mere fart på indsamling og sortering af plast

Der skal meget mere gang i sorteringen af plastaffald, før Danmark kommer i mål med en genanvendelse på 50 pct. i 2025, som er målet. På billedet synes miljøminister Lea Wermelin (S) også bekymret over tingenes tilstand under et besøg hos en jysk virksomhed, der håndterer en stor del af danskernes plastaffald. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der går ikke en dag, hvor jeg ikke står med et stykke emballageplast i hånden derhjemme og vil smide det ud. Det kan være plast fra en agurk, posen fra gulerødderne, et låg fra leverpostejbakken, en tom soyaflaske uden pant eller en sæbedunk.

I min familie samler vi al emballageplast i en klar (selvfølgelig!) plastpose, og så lægger vi vejen forbi den lokale genbrugsstation, når posen er fyldt op. Det er cirka hver anden uge, og jeg bliver fortsat forundret over, hvor meget det egentlig fylder. Det synes af meget mere end mængden af papir og pap, metal og glas, som vi nu kan sortere i vores egne affaldsspande. To spørgsmål presser sig på hver gang: Er det overhovedet indsatsen værd? Bliver plasten faktisk genanvendt?

Svaret er: Det ser sort ud. Kun 14 procent af den brugte plastemballage blev reelt genanvendt i 2018. Danmark står ikke til at kunne indfri EU-målsætningen om 50 procent genanvendelse af emballageplast i 2025. Samtidig er vi et af de lande i verden, der brænder mest affald af. Rimer det på grønt foregangsland? Det synes jeg ikke. Men jeg forstår det heller ikke.

Annonce

I 2020 fik Danmark en klimaplan, der skulle skabe en grøn affaldssektor. En af de politiske målsætninger med planen var, at alle danskere skulle kunne sortere affald på samme måde, uanset hvor i landet, man bor. Det sker bare ikke. To år efter ender alt for meget plast fortsat som CO2 i forbrændingsanslæg. Hvorfor? Fordi affaldssorteringen kun er rullet ud i 14 af landets 98 kommuner, som det fremgår af en ny kortlægning fra Miljøministeriet.

Camilla Haustrup Hermansen er medejer og direktør i Odense-virksomheden Plus Pack, som producerer cirkulær plastemballage og har store ambitioner og visioner om at udbrede kendskabet til genanvendelse af plast. Foto: Sugi Thiru

Når det kan lade sig gøre, er det fordi, at 88 ud af de 98 har søgt Miljøministeriet om dispensation, og med den har de kunnet udsætte strømliningen af affaldssorteringen. Alene på plastaffald mangler hver femte kommune en indsamlingsordning. Kun to ud af tre kommuner står, ifølge Miljøstyrelsens kortlægning, til at være i mål i 2023. Så er der reelt gået to et halvt, siden der blev indgået en bred politisk aftale om strømliningen. Og vi spilder fortsat vigtige og begrænsede ressourcer.

Jeg forstår godt, at borgere, som gerne vil kildesortere korrekt, er frustrerede. Jeg forstår også godt frustrationen hos de virksomheder, der har kastet sig ind i kampen for at sikre mere genanvendelse af bl.a. plast, og som reelt efterspørger genanvendt plast som input til produktionen af nye produkter.

Det siger sig selv, at en cirkulær plastøkonomi kun er cirkulær og fungerer, hvis alle led gør, hvad de skal. I dag udgør den mangelfulde sortering i flere kommuner desværre et svagt led i indsatsen for at sikre en højere grad af genanvendelse og dermed en væsentlig forlængelse af plastens levetid.

I min egen virksomhed, Plus Pack, har vi sat alle sejl ind på at sikre, at emballage designes i former, farver og materialer, som er lette at genanvende. Vi omlægger gamle produkter til nye, cirkulære materialer, som vi ved kan spores med eksisterende sorteringsteknologi og dermed lettere kan blive genanvendt. Vi minimerer brug af plast alle de steder, vi kan, og hjælper vores kunder med at markedsføre emballageløsninger, som både gør det nemmere for forbrugerne at sortere emballagen rigtigt derhjemme og har en materialeværdi, som gør det attraktivt at genanvende i næste led.

Blå bog

Camilla Haustrup Hermansen, 47 år, er fjerde generation i familien Haustrup, der grundlagde Haustrups Fabriker i Odense.

I dag ejer og driver familien Plus Pack, der er en emballage-virksomhed med cirka 220 ansatte.

Medejer og bestyrelsesmedlem i Plus Pack, hvor hun også er ansat med ansvar for forretningsudvikling og innovation.

Formand for regeringens klimapartnerskab på affald, vand og cirkulær økonomi.

Medlem af regeringens Grønt Erhvervsforum.

Formand for bestyrelsen i Dansk Design Center og medlem af bestyrelsen i Innovationsfonden.

Jeg har efterhånden en klar oplevelse af, at store dele af detailhandlen og erhvervslivet arbejder på at designe og ensrette deres emballage herhjemme og det er positivt. Det er ikke en enkel opgave at ensrette på tværs af værdikæde, interesser og også konkurrence, men det bliver gjort, fordi det er vigtigt, og fordi det forventes af virksomhederne. I 2025 overtager de markedsførende virksomheder nemlig ansvaret for affaldshåndteringen af al deres emballage, når det såkaldte udvidede producentansvar for emballage bliver indført herhjemme. I mange andre lande omkring os bliver det indført allerede til årsskiftet.

Det står altså klart, at vi er bagud i Danmark, hvad angår indsamling, sortering og genanvendelse af plast. Vi skal have fundet et ekstra gear frem for at sikre den nødvendige omstilling af vores plastforbrug og plastforbrænding. Og alle aktører er nødt til at bidrage til omstillingsprocessen, så både indkøb, design, indsamling, sortering, behandling og forbrugeradfærd optimeres.

Der skal turbo på processen med at få strømlinet sorteringen og genanvendelsen af plast. Vi skal ikke kun have udfaset affaldsforbrændingen af den gode plast, som rent faktisk kan genanvendes i praksis. Vi skal også have stoppet uddelingen af dispensationer, som koster ressourcer i dag og kun gør bunken af problemer endnu større. Det er et faktum, at der er en særlig udfordring forbundet med engangsplastemballager, hvor genbrug og genanvendelse skal øges betragteligt i de kommende år.

Så selvfølgelig skal vi blive ved med at sortere plasten fra derhjemme og troligt aflevere det på genbrugsstationen. Alternativet hjælper i hvert fald ikke på hverken klimaet, miljøet eller knapheden på ressourcer. Man skal gøre noget. Og det kan kun gå for langsomt.


Målet er, alle danskere skal kunne sortere affald på samme måde, uanset hvor i landet, man bor. Det sker bare ikke. To år efter ender alt for meget plast fortsat som CO2 i forbrændingsanslæg. Hvorfor? Fordi affaldssorteringen kun er rullet ud i 14 af landets 98 kommuner.

Annonce
For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Assens For abonnenter

Susanne knokler i frontlinjen for at hjælpe med MitId: - I en lang periode havde vi næsten ikke tid at spise

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Jens føler sig druknet af Odense Havn, når markerne står under vand: Så kom der også en ejendomsmægler forbi

Middelfart For abonnenter

Efter flere våde år på kartoffelmarkerne: Landmanden Michael har sat gang i planer om kæmpe solcellepark på Vestfyn

Odense

Efterlyst 73-årig kvinde fundet omkommet

Kerteminde

Godsejer kæmper videre for sine solceller: Først fik han ja, så nej, nu vil han have et ja igen

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Odense For abonnenter

Etårige Anker bliver en af letbanens allerførste passagerer: Får unik oplevelse med ni andre læsere

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter kritik af overfyldte affaldsspande er der ændringer på vej: - Vi er nødt til at gøre noget

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Odense

I Byen Odense: Ny restaurant får navn og mange nyheder på vej

Nordfyn For abonnenter

Kenneth Stage overtager Bogense Fysioterapi efter 32 år med Claus Andersen ved roret

Nyborg

Så kom turen til Meny, som bygger om for 'et par millioner': - Nu går vi 'all in' på ost og fisk

Annonce