Annonce
Erhverv

Erhvervsklumme: Hvorfor kan ministre ikke dumpe i en "egnet & hæderlig"-test?

Jacob Aarup-Andersen, t.v., kunne ikke blive topchef i Danske Bank, fordi han dumpede "egnet og hæderlig"-testen, som Finanstilsynet udsætter topfolk i finansverdenen for. En tilsvarende test findes ikke for ministre som f.eks. udenrigsminister Jeppe Kofod, t.h.. Det er problematisk, mener klummeskribent Ole Bang Nielsen. Foto: Celina Dahl/Ritzau/ Scanpix og Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I kølvandet på finanskrisen i slutningen af 00’erne vedtog Folketinget en stramning af kravene til medlemmerne af ledelsen i banker og andre finansielle virksomheder. De såkaldte Fit & proper-regler, (egnet & hæderlig), som håndhæves af Finanstilsynet.

Enhver, som ønsker at blive medlem af direktionen eller bestyrelsen i en sådan virksomhed, skal vurderes grundigt på deres egnethed og hæderlighed, så vi kan være nogenlunde sikre på, at de varetager deres rolle i disse samfundskritiske virksomheder med udgangspunkt i relevant uddannelse og erfaring, og på baggrund af en pletfri, personlig historie. Kravene er efterfølgende strammet, bl.a. grundet sager om hvidvask.

Fit & proper-reglerne og stramningerne har haft konsekvenser. I 2018 blev Danske Banks kronprins til stillingen som øverste chef, Jacob Aarup-Andersen, bortdømt med den begrundelse, at han ikke havde erfaring nok til at besidde det job. Han forlod efterfølgende Danske Bank og er i dag topchef for ISS, Danmarks største arbejdsgiver med næsten 500.000 ansatte på verdensplan!

Annonce

Senest er en potentiel kandidat til en topstilling i Jyske Bank, Lars Stensgaard Mørch, i en forhåndsvurdering fundet non-Fit & proper, fordi han har en baggrund i Danske Bank, hvor hans ansvar også omfattede Estland, hvor den meget omtalte sag om hvidvask udspillede sig.

SØIK (statsanklageren for særlig økonomisk og international kriminalitet) har efterfølgende gravet dybt og fundet, at der IKKE var grundlag for en sag mod den pågældende, men alligevel finder Finanstilsynet, at han ikke er egnet og hæderlig nok. Han er fortsat ansat i Jyske Bank, og jeg gætter på, at der arbejdes på en fremtidig godkendelse.

Det er vel svært at være utilfreds med, at der således sikres egnede og hæderlige ledere i vores finansielle virksomheder. Virksomhederne og dermed deres ledelser har trods alt afgørende betydning i vores samfund.

Men det har en minister vel også? Tænk, hvis Folketinget kunne og ville stille de samme krav til sig selv og til en minister, som de stiller til en bankdirektør? Hvor mange ministre ville mon bestå en Fit & proper-test? Jeg skal spare læserne for en gennemgang af alle ministre, men blot tage et par oplagte eksempler ud.

Klummeskribent Ole Bang Nielsen stiller spørgsmålstegn ved, om det er rimeligt, at topfolk i finansverdenen skal bestå en såkaldt "egnet & hæderlig"-test, når ministre ikke skal. Foto: Nils Svalebøg

Udenrigsminister Jeppe Kofoed turer verden rundt og promoter danske værdier og holdninger, bl.a. om børns og kvinders rettigheder. Men han har selv en ”sag” fra 2008, hvor han i forbindelse med en fest havde samleje med et 15-årigt medlem af partiets ungdomsorganisation på Esbjerg Højskole, hvor han havde holdt foredrag.

Havde der været tale om et forhold mellem en lærer og en elev, var han formodentlig blevet dømt ved en domstol. Nu var der ”kun” tale om et forhold mellem et senior- og et ungdomsmedlem af en politisk organisation, så han slap med en undskyldning og en forvisning til et job som medlem af EU-Parlamentet. Er det et grundlag for en pletfri vurdering af egnethed og hæderlighed?

Skatteminister Morten Bødskov har en fortid som justitsminister. Et job, han måtte forlade i 2013, da han blev taget i fortielse/falsk forklaring til Folketingets retsudvalg om aflysning af en besigtigelse på Christiania. En justitsminister – øverste ansvarlig for udmøntning af landets love og regler – som afgiver falsk forklaring! Hvordan kan han nogensinde igen blive erklæret Fit & proper til noget som helst igen?

Erhvervsminister Simon Kollerup har for mig at se to problemer i relation til en positiv vurdering af egnethed og hæderlighed: Han har absolut nul erfaring med det ganske vigtige ansvarsområde, han er minister for, og han har en sag fra 2015, hvor han blev taget i uberettiget at få udbetalt godtgørelse for dobbelt husførelse – penge, han efterfølgende måtte betale tilbage, da det blev afsløret i pressen. Egnet? Hæderlig??

Jeg kunne nævne andre, f.eks. forsvarsminister Trine Bramsens mangel på erfaring og indsigt i hendes ansvarsområde for slet ikke at tale om statsministerens involvering i minkskandalen.

Og det er bestemt ikke kun det nuværende regeringsparti, der ville have problemer med Fit & proper-vurderinger. Lars Løkke slæber rundt på tilstrækkelig historie til, at han i hvert fald aldrig kunne blive bankdirektør (så han måtte nøjes med at blive statsminister). Morten Messerschmidt? Inger Støjberg? Anket dom og ikke dømt endnu, men de bør nok heller ikke søge over i den finansielle sektor.

Hvordan kan det være, at vi/man stiller langt større krav til bankdirektører og bestyrelsesmedlemmer, end der stilles til medlemmer af Folketinget og ikke mindst til ministre. Det er vel ikke blot et spørgsmål om moral og dobbeltmoral? Kan man forestille sig, at regering og Folketinget vil vedtage krav, som risikerer at ramme medlemmerne selv? Nej, vel?

Det er ulig nemmere at stille skrappe krav til andre. En politiker vil sikkert tilføje, at de jo bliver vurderet af vælgerne hvert 4. år, og at vælgerne dér må vurdere deres egnethed og hæderlighed. Det er til dels rigtigt, men så kunne man vel tilsvarende sige, at bankens aktionærer kan vurdere og evt. diskvalificere deres ledelse hvert år på en generalforsamling.

Vi har de politikere, vi fortjener – vi har selv valgt dem. Måske burde vi være lidt mere kræsne og om ikke andet gøre lidt mere ud af at vurdere egnethed og hæderlighed på en lidt mere holdbar skala, når vi sætter vores kryds.

Tænk, hvis Folketinget kunne og ville stille de samme krav til sig selv og til en minister, som de stiller til en bankdirektør?

Blå bog

Ole Bang Nielsen, 62 år og bor i Odense.

Partner i Lucas & Partnere, Virksomhedsmæglere.

Bestyrelsesformand i Hansborg Holding ApS., Influx A/S, Titech Electric A/S og Smartkidz Aps.

Frivillig i Early Warning-programmet.

Har beklædt en række topposter i fynsk erhvervsliv gennem årene, senest som adm. direktør i Odense Sport & Event A/S.

Uddannelse: HD (A).

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Byggeplaner på grøn plet splitter landsbyen: - De er vist allerede i gang med at fælde træer – Det er da de vel ikke?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

PFOS-sagen spreder sig til Odense: Kødkvæg i Seden har i årevis drukket vand fra forgiftet vandløb

Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Faaborg-Midtfyn

Danmarks hotteste sportsgren - nu også i Faaborg: Så er der padel!

Odense

Han er helt tæt på de store badminton-stjerner: - De er helt nede på jorden

Erhverv

Odense Havn i smult vande - i fuld sving med at planlægge nye investeringer for godt 300 millioner kroner

Assens For abonnenter

Niclas sad fast i et stort mørkt hul, men viser nu vejen for andre: - Jeg vidste ikke, hvor livet skulle føre mig hen

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Navne

Begravelser og bisættelser torsdag den 21. oktober

Nyborg

Kronvidne peger på DSB: Mere mystik om knaldstation

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Odense For abonnenter

Tomatrester og tydeligt snavs af ældre dato: Pizzeria får sur smiley

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faldefærdig fabrik jævnes med jorden: 30 nye lejeboliger skyder op midt i byen

Sport

Kontroversiel kineser trak sig: Axelsen får træningsmakker som ny modstander i Odense

Annonce