Annonce
Trekantområdet

Erhvervsklimaet i Kolding daler til den dårligste placering nogensinde: Havnesagen rammer igen

Det er særligt havnesagen i Kolding, der er medvirkende til, at Kolding rasler ned ad listen, der måler kommunernes erhvervsklima, lyder det fra Carsten Kind, der er formand for DI Trekantområdet. Foto: Søren Gylling / Ritzau Scanpix
Kolding Kommune dykker til en plads som nummer 65 i årets udgave af Lokalt Erhvervsklima. Det er et fald på 26 pladser fra undersøgelsen sidste år.
Annonce

Kolding: Erhvervsklimaet i Kolding fortsætter i den forkerte retning i den årlige undersøgelse fra Dansk Industri (DI).

Kolding får en samlet placering som nummer 65. Skattestigning og et dårlige image er med at trække resultatet ned, og ifølge formand for DI Trekantområdet, Carsten Kind, så spiller balladen om havnens fremtid i Kolding en rolle, lyder det i en pressemeddelelse.

- Det er alvorligt, men der er nok ingen tvivl om, at havnesagen rammer den samlede vurdering af Kolding Kommunes erhvervsklima. Heldigvis tyder alt nu på, at der er fundet en god løsning for havnen, vi kan også konstatere, at der er mange positive tilbagemeldinger fra virksomhederne til Kolding Kommune i årets undersøgelse. For Kolding er fortsat et stærkt erhvervsområde med generelt gode erhvervsvilkår for virksomhederne, udtaler Carsten Kind, der er administrerende direktør  Interacoustics, der ligger i Middelfart.

Byrådet har netop godkendt en køreplan for havnen, hvor der er plads til både byudvikling og erhvervshavn. Men noget tyder på, at uroen har påvirket erhvervsklimaet negativt ligesom sidste år.

Når virksomhederne skal give en samlet vurdering, så falder kommunen tilbage fra en placering som nummer 46 på ranglisten til en plads som 67. Den samlede "score" fylder en tredjedel i den samlede placering. Derudover er der ni  kategorier, hvor virksomhedernes svar og en række statistiske faktorer hver tæller 50 procent. Samlet ender Kolding på en plads som nummer 65.

Annonce

Dårligere image

Kolding scorer bedst inden for kategorierne "arbejdskraft", "uddannelse" og "infrastruktur og transport".

Derimod ser det knap så godt ud i kategorierne "kommune image" og "information og dialog med kommune", og den dårligste placering er "skatter, afgifter og gebyrer". Her falder placeringen fra 67 til 90. Her er det særligt ændringen i den kommunale skatteprocent, der er med til påvirke resultatet negativt.

Virksomhedernes vurdering af kommunens image går også den forkerte vej. Det gælder især i relation til kommunens evne til at tiltrække nye virksomheder, men også borgere til kommunen. Her falder Kolding fra nummer 35 til 76 på ranglisten.

Dialogen imellem virksomhederne og kommunen vurderes også lidt lavere i årets undersøgelse. Det gælder ligeledes virksomhedernes oplevelse af dialogen med kommunens politikere, men især kommunens formidling af væsentlige informationer til virksomhederne.

- Vi har nu alle en forpligtelse til at se fremad. Når vi spørger virksomhederne, hvad der er vigtigst for kommunen at prioritere fremover i forhold til erhvervsklimaet, så er det helt uden sammenligning infrastruktur og transport, der bliver nævnt som det vigtigste at koncentrere sig om for at fremme erhvervsklimaet. Så det håber jeg, vi i fællesskab kan finde gode løsninger på. Ikke mindst håber jeg, at vi snarest får held af vores fælles kamp for at få udbygget motorvejen rundt om Kolding. Det vil givetvis kunne lette presset på infrastrukturen i hele området, siger Carsten Kind.

Annonce

Ros til folkeskolen

I kategorien får "uddannelse" får Kolding ros. Faktisk er Kolding anden bedst i landet til at løfte elevernes karaktergennemsnit i folkeskolen, viser undersøgelsen. Virksomhederne er også positive over for de kommunale folkeskolers samarbejde med virksomhederne f.eks. virksomhedsrelevant undervisning og virksomhedsbesøg.

- Det er vigtigt, for folkeskoleeleverne er fremtidens kvalificerede medarbejdere i virksomhederne, så jo bedre gode og grundlæggende færdigheder og en god kontakt mellem folkeskolen og virksomhederne, jo bedre kan vi introducere de mange gode karrieremuligheder i virksomhederne. Samtidig kan vi med tilfredshed konstatere, at Kolding Kommune gør en stor indsats for at kunne tilbyde gode ungdomsuddannelser og videregående uddannelser i kommunen, udtaler Carsten Kind.

Kort om undersøgelsen

  • DI’ har siden 2010 undersøgt erhvervsklimaet i landets kommuner.
  • I Kolding har 134 virksomheder svaret i år, og ifølge DI repræsenterer de 12.002 arbejdspladser.
  • På landsplan har 7.616 virksomheder deltaget i undersøgelsen. Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.
  • Resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer er opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat. 93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. Læs hele undersøgelsen på www.di.dk/le
Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Efter afsløring af smitteudbrud og bekymring hos møbelfabrik: Nu bliver alle medarbejdere tilbudt coronatest

Annonce