Annonce
Nordfyn

Erhversvenligheden styrtdykker på Nordfyn: - Byggesagsbehandlingstiderne er gået helt amok

Nordfyns Kommune er i år faldet 39 pladser ned på den rangliste, som Dansk Byggeri står bag. Erhvervsvenligheden måles blandt andet på flere parametre såsom byggesagsbehandling, skatter/afgifter og arbejdsmarked/uddannelse. Arkivfoto: Michael Bager
Dansk Byggeris årlige analyse af erhvervsvenligheden i landets 98 kommuner, viser, at Nordfyns Kommune er faldet 39 pladser ned ad ranglisten. Byggesagsbehandlingstiden er mere end fordoblet på et år.

Nordfyn: Erhvervsvenligheden er faldet markant i Nordfyns Kommune. I hvert fald hvis man skal tro den analyse af erhvervsvenligheden, som Dansk Byggeri hvert år foretager blandt landets 98 kommuner.

Nordfyns Kommune har i år taget den største rutsjetur på Fyn. Kommunen placerede sig i 2018 som nummer 23, men siden da er for eksempel ventetiden på en byggetilladelse mere end fordoblet. Blandet andet derfor er kommunen faldet 39 pladser ned ad ranglisten og ender i år som nummer 62.

Mads P. Gede, regionskonsulent for Dansk Byggeri Fyn, forklarer:

- Byggesagsbehandlingstiderne er gået helt amok. Nordfyns Kommune er gået fra 26 dage til 57 dage. En så lang byggesagsbehandlingstid er noget, du kan tabe projekter på, fordi borgeren ikke vil vente i så lang tid på at få en byggetilladelse.

- Hvis man står i en situation og ønsker at flytte til Fyn, og i den ene kommune skal man vente tre måneder længere på en byggetilladelse end i en anden kommune, så kan man sagtens blive fristet af at vælge at bygge i en anden kommune.

Antallet af langtidsledige er også steget i Nordfyns Kommune, og kommunens investeringer i veje og bygninger er ligeledes faldet, fortæller Mads P. Gede.

- Der er kommet en lille stigning på Nordfyn i langtidsledigheden, men det handler mere om, at langtidsledigheden er faldet voldsomt på landsplan, fordi vi stadigvæk er i en højkonjunktur periode.

Annonce

- En så lang byggesagsbehandlingstid er noget, du kan tabe projekter på, fordi borgeren ikke vil vente i så lang tid på at få en byggetilladelse.

Mads P. Gede, regionskonsulent for Dansk Byggeri Fyn.

Stort spring

Er det et unikt tilfælde, at en kommune falder 39 pladser ned ad Dansk Byggeris rangliste?

- Nej, men det er selvfølgelig et stort spring og rigtig skidt for en kommune. Hvert år er der vel tre til fire stykker, som tager sådan et spring ud af 98 kommuner, siger Mads P. Gede og tilføjer:

- På Fyn er byggesagsbehandlingstiden mere end fordoblet i både Faaborg-Midtfyn Kommune og Nordfyns Kommune. Byggesagsbehandlingstiden er blevet 150 procent længere i Faaborg-Midtfyn Kommune (73 dage) og 120 procent længere i Nordfyns Kommune (57 dage).

Fra nummer 15 til 65 på listen er der hvert år tæt konkurrence, og mange af de andre kommuner i denne gruppe har i år rykket sig positivt, mens Nordfyns Kommune har klaret sig dårligt.

- Når byggesagsbehandlingstiden bliver mere end fordoblet i en kommune, er det noget, der koster dyrt i vores analyse, oplyser Mads P. Gede.

Dansk Industri, der er erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening for omkring 10.000 danske virksomheder, laver også hvert år en undersøgelse af danske kommuners erhvervsvenlighed. Fra 2017 til 2018 hoppede Nordfyns Kommune fra nummer 48 til nummer 4 på Dansk Industris liste. Den seneste undersøgelse udkom i starten af september 2018.

Flere undersøgelser

Dansk Byggeri, som er en erhvervsorganisation for byggeri, anlæg og industri, tager hvert år temperaturen på erhvervsvenligheden i de 98 danske kommuner.

Den seneste analyse, der er udkommet den 25. juni 2019, viser, at Nordfyns Kommune har taget et stort spring i den forkerte retning. I 2018 fik kommunen en placering som nummer 23, mens kommunen i 2019 endte som nummer 62.

Dansk Industri, der er erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening for omkring 10.000 danske virksomheder, laver også hvert år en undersøgelse af danske kommuners erhvervsvenlighed.

Fra 2017 til 2018 hoppede Nordfyns Kommune fra nummer 48 til nummer 4 på Dansk Industris liste. Den seneste undersøgelse udkom i starten af september 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce