Annonce
Fyn

Erhvervsklumme: Tysk selverkendelse ved Middelhavet: Flygtninge kan ikke bare overtage de ledige job

De mange migranter fra bl.a. Afrika, der forsøger at flygte til Europa, vil aldrig kunne integreres og uddannes i tide til at overtage de job, der bliver ledige, når ældre tyskere går på pension, konkluderer det tyske arbejdsministerium i en rapport. Derfor må tyskerne  belave sig på - ligesom danskerne - at blive længere på arbejdsmarkedet. Foto: Stefano Rellandini/Scanpix Ritzau


Danmark er et racistisk land, proklamerede Martin over et glas Talisker Storm.

Det var lidt uklart, om det var et spørgsmål eller en konstatering. Bemærkningen faldt efter en lettere anretning og et par glas vin med vore tyske sejlervenner, Margret og Martin, for et års tid siden.

Margret og Martin er et meget sirligt og nydeligt ægtepar i tresserne. De ser yngre ud og ligner slet ikke typiske langturssejlere. De har efter at have solgt deres virksomhed sejlet det meste af verden rundt. Vi har mødt dem flere gange på vores sejlture i Sydeuropa, og bemærkningen faldt under et af vore første møder.

Annonce

På det bestemteste afviste jeg påstanden om, at danskerne er racister. Personligt kender jeg ikke nogen racister. Det er blot fordi, vi siger vores mening og åbent drøfter tingene, forklarede jeg.

Jeg belærte ham om Danmarks vej til demokrati gennem folkelige partidannelser og foreningsliv. En demokratisk forståelse baseret på en oldgammel tradition om enighed ved beslutninger i bondelandsbyerne, lige ret for alle og hensyntagen til den almene retsopfattelse.

Om biskop Grundtvig, som sammen med skolemanden Kold i 1800-tallet konstaterede, at en forudsætning for demokrati er, at vælgerne har den fornødne almene dannelse til at sætte sig ind i og forstå samfundet og til selv at deltage aktivt i meningsdannelsen.

Derfor skabte de aftenskolerne, friskolerne og højskolerne over hele landet. Vægten var på det talte ord, på samtalen, meningsudvekslingen, hvor et bedre argument overbeviser modparten. Derfor skal alle frit kunne frembringe deres synspunkter. Det er kernen i danskernes forståelse af deres land og samfund. Derfor vægter danskerne ytringsfriheden så højt.

Både Sverige og Tyskland har haft andre tilgange til det demokratiske folkestyre. I begge lande er det en udbredt opfattelse, at der er forudbestemte ”rigtige mål” og derfor også de ”rigtige opfattelser og meninger”.

At udtrykke andre opfattelser og meninger anses for trusler mod de ”rigtige mål”, så de ”forkerte” meninger må i videst muligt omfang forhindres i at komme til udtryk. Svenskerne fik først indført demokrati 70 år efter danskerne, og det tyske demokrati er jo ikke nogen folkelig opfindelse.

Danskerne anvender i øvrigt ironi og sort humor meget mere end svenskere og tyskere, mere ligesom briter og frisere. Svenskeres og danskeres forskellighed overraskede vores værter.

Martin mente, at nynazismen er den største trussel mod det tyske demokrati. Jeg hævdede, at den største trussel er, at man skaber forudsætningerne for nynazisme.

- Og jeg undrer mig over, at netop tyskerne med deres erfaringer ikke kan forudse modreaktionerne på det påtvungne kultur- og religionsskift og på et meningsmonopoliseret medie-, kultur- og undervisningsmiljø.

Han påpegede Tysklands særlige moralske forpligtelser på grund af Det tredje Riges forbrydelser.

- Det forstår jeg godt, men I kan jo ikke i al evighed lade resten af Europa betale prisen for jeres dårlige samvittighed. Det er uforeneligt med ønsket om et integreret Europa uden grænser, påpegede jeg.

- Tyskerne begår også den fejl at tro, at en tysk arbejder kan erstattes af en tilflytter fra Mellemøsten eller Afrika, anførte jeg.

- Du bist elitär, anklagede han.

- Så er jeres eget arbejdsministerium også elitært, for det har udgivet en rapport, der konstaterer, at Tyskland har en ”ungebyrde”, der er lige så stor som ”ældrebyrden”.

Der er en så lang tidshorisont for at uddanne og integrere disse millioner af unge indvandrermænd til at kunne fungere på det tyske arbejdsmarked, at de umuligt kan nå at indtræde i de jobs, der bliver ledige i takt med, at tyskerne går på pension. En stor procentdel lykkes det aldrig for, fremgår det af ministeriets rapport, der fortsætter:

Udgifterne til uddannelsen og forsørgelsen imens, er lige så stor, som Tysklands udgifter til at forsørge og pleje de mange pensionister. Derfor er det tvingende nødvendigt, at ”gammeltyskerne” blive r længere på arbejdsmarkedet, og at flere kvinder kommer ind på det, konkluderer Arbejdsministeriet.

Det var en god meningsudveksling, men da vi forlod deres skib, var det alligevel med en vis usikkerhed om, hvorvidt kombinationen af samtale på tysk, skotsk whisky og dansk direkthed indbød til fremtidig kontakt.

Men der var slet ingen mislyd, da vi et par dage efter mødtes til en ”sundowner” på strandbaren ud for, hvor vi lå for anker ved La Lineastranden i Gibraltarbugten.

Kontakten forsatte, og de kom sejlende fra Gibraltar til Puerto de Almerimar på Solkysten for at besøge os her i efteråret.

Under tapassen fortsatte forrige efterårs drøftelse af verdenssituationen. Det var bemærkelsesværdigt, at det tyske sejlerægtepar nu stort set delte vores synspunkter, således mente Margret, at det var inhumant, at Tyskland og resten af Europa modtager så mange mennesker, der aldrig opnår forudsætningerne for at fungere som blot nogenlunde ligeværdige mennesker.

I virkeligheden var det ikke, fordi de havde ændret deres holdninger, men tiden var endnu ikke moden i deres hjemlige omgangskreds til at udtrykke sådanne synspunkter. De ville risikere at blive ekskluderet af deres sociale netværk.

Jeg spurgte Martin om hans forventninger til fremtiden i Tyskland. Han svarede:

- Jeg er ikke optimist. Utilfredsheden og frygten er stigende. Mange tyske virksomheder har problemer. Grupper af identitetsfanatikere, kriminelle bander og aktivister på såvel venstre- som højrefløjen bliver stadig mere ekstreme. Vi er på vej mod et polariseret samfund, hvor vi isolerer os i vores eget meningsfællesskab. EU bliver delt i nord og syd, Nato falder fra hinanden, og vi bliver manipuleret af Rusland og Kina.

”Segeln ist Leben!” (At sejle er at leve, frit efter H.C .Andersen)

Blå bog

Niels Jørgen Hansen er 66 år og bor i Ringe, har sommerhus på Avernakø i Det Sydfynske Øhav.

Direktør og bestyrelsesmedlem, i sommerhalvåret langturssejler med en særlig passion for Frankrig.

Baggrund: Vekselerer, HD (A).

Flere stillinger i bankverdenen, inden han stiftede og blev direktør for Hansen & Nøttrup A/S 1989-2011.

Direktør i sit eget selskab NJ Hansen Holding ApS samt en række investeringsselskaber.

Boligdommer ved Retten i Odense, eksterne bestyrelsesposter i erhvervsvirksomheder og medforfatter af Coasterudvalgets rapport "En fremtid for coasteren".


Tyskerne begår også den fejl at tro, at en tysk arbejder kan erstattes af en tilflytter fra Mellemøsten eller Afrika.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Se de overraskende tal: Så meget tjener og taber campingpladserne på Fyn

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kommunen snuppede strømmen til madvognene: Det satte gang i de små grå - nu er flere klar med en plan

Kerteminde For abonnenter

Ny restaurant har slået dørene op: Gammel kending tilbyder amerikaner-mad med havudsigt

Assens

Seks nye ansigter skal holde lov og orden i lokalområdet: - Det er vigtigt for os at have nogle betjente, som kan det hele

Odense For abonnenter

Klumme: Stor ståhej for et goldt og vindblæst stræde

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Fyn

Redaktøren anbefaler: Tilbage fra ferie - og kryds fingre for Viktor Axelsen

Kerteminde For abonnenter

77 ud af 88 badehuse bryder reglerne - nu varsler kommunen nyt besøg: Formanden mener, det går for vidt

Indland

Brostrøm: Overvejelse af tredje stik kan blive nødvendigt

Odense

45-årig mand idømt to års fængsel: Ville sælge kvart kilo narko videre

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forening for forældre med anbragte børn kalder sagen om lille Marco "grotesk": - Forældrene blev lovet mere samvær allerede i maj

Middelfart

Mystik om grundstødt båd: Hvem ejer den?

Annonce