Annonce
Kerteminde

Erfaren pizzamand overtager Pizza Pronto: - En pizza uden chili og hvidløg er som en kvinde uden bryster

Kazim Altuntas' yndlings-pizza er med rejer, muslinger og tun, og så skal der hvidløg og chili på. For en pizza uden chili og hvidløg er som en kvinde uden bryster, mener han. Foto: Mette Louise Fasdal
55-årige Kazim Altuntas åbnede sit første pizzeria i 1989 i Odense, og han har været vidt omkring, inden han endte med at være indehaver af Pizza Pronto i Kerteminde.

Kerteminde: Kertemindes Pizza Pronto har fået en erfaren pizzeriamand ved roret.

I år er det nemlig 30 år siden, at 55-årige Kazim Altuntas åbnede sit første pizzeria. Det var Pizza Palace i Sanderum i Odense.

Kazim Altuntas åbnede dengang pizzeriaet, fordi han skulle finde en måde, han kunne forsøge sin kone og børn på.

- Jeg har altid godt kunne lide at lave mad - og gerne italiensk mad. Derfor besluttede jeg mig for, at det var den vej, jeg ville gå, fortæller Kazim Altuntas, der er kurder og politisk flygtning fra Tyrkiet.

Han kom til Danmark i 1985.

Med økonomisk hjælp fra sin familie fik han mulighed for at åbne pizzeriaet i Sanderum i 1989, og det blev begyndelsen på hans karriere i restaurationsbranchen, for der kom flere Pizza Palace'er i Odense.

- Jeg har også lært mange op, så på den måde har jeg også direkte eller indirekte været med til, at der er kommet flere pizzeriaer på Fyn, forklarer den erfarne pizzamand.

Annonce

Rejste til Sverige

I 2007 forlod Kazim Altuntas for en stund Danmark og tog til Sverige for at arbejde sammen med sin bror, som også er i restaurationsbranchen.

- Jeg havde bare brug for at komme væk, fortæller han og forklarer, at han måtte væk for at bearbejde en sorg efter, at han havde mistet sin søn i en trafikulykke.

Alt omkring ham i Danmark mindede ham om den søn, han havde mistet. Derfor var han nødt til at komme lidt væk og komme til kræfter.

I Sverige var han med til at åbne to hoteller.

- Men jeg savnede nu Danmark, og derfor vendte jeg tilbage, forklarer han.

Han flyttede til København, hvor han åbnede to cafeer.

- Jeg er ikke ude efter penge, men kan bare godt lide at skabe en succes, fastslår Kazim Altuntas og fortæller, at han også har åbnet sandwich og salat-barer i Herning, Silkeborg og Aarhus.

- Jeg kan godt lide at lave mad fra hjertet.

Han savnede til sidst Odense og ville gerne tilbage til familien også.

Det er hans fætter, der har skabt Pizza Pronto, og her fik han i Kerteminde mulighed for at købe sig ind sidste år, og 1. april i år købte han sin partner ud.

- Jeg er virkelig glad for at være i Kerteminde. Folk er så imødekommende. Jeg kan godt lide at tale med mennesker og kigger ikke på hvilken hudfarve, de har, eller hvilken religion, de tilhører, pointerer han.

Kazim Altuntas har nu også bosat sig i Kerteminde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce