Annonce
Kerteminde

Erfaren brolægger fra Langeskov: Renæssancehavnens sten er uheldigt indkøbt og lagt

Jørn er i den hvide skjorte til daglig. I gamle dage var det ham, der trak i arbejdstøjet, men det kan man ikke for evigt. Foto: Janus Fabricius Nielsen
Jørn Madsen har været brolægger, siden han var 13 år gammel. Nu er han 70, og i sit lange liv som brolægger har han været med til at bygge Rådhuspladsen i Odense, Lindøhavnen og utallige opgaver i fynske og jyske kommuner. Han er ikke just begejstret for projektet omkring Renæssancehavnen.

Kerteminde: Renæssancehavnens brosten er ikke godt håndværk, hvis du spørger Jørn Madsen.

Med mere end 50 års erfaring, har han en viden om brolægning, der rækker langt ud over de flestes.

Det gør ham glad at se godt håndværk, men et af de steder, der derimod ikke er en fryd for øjet, er Renæssancehavnen i Kerteminde.

- Jeg vil sige så meget, at det ikke er heldigt. Stenene i sig selv er kinasten, og det er ikke et heldigt indkøbt. Dernæst er selve brolæggerarbejdet heller ikke heldigt, siger han.

Renæssancehavnen vandt i 2014 en pris for netop brolæggerarbejdet uddelt af Brolæggerlauget.

Annonce
Jørn Madsen elsker godt håndværk. Derfor er Renæssancehavnen ikke populær for den ældre brolægger. Foto: Janus Fabricius Nielsen.

Jørn Madsen er en mand med mange anekdoter. Det får man helt naturligt, når man har brugt en hel menneskealder på at drive egen - og succesfuld - brolæggervirksomhed.

Den 70 år gamle Jørn Madsen kom i lære som 13-årig, og allerede som 19-årig lavede han sin første virksomhed.

- Dengang måtte vi løfte 100 kilo tunge kantsten, og vi knoklede hver dag, så benene rystede.

Går man rundt på virksomheden Lithostone i Langeskov, ser man gamle billeder fra Jørn Madsens virke. Det er billeder fra Odense Rådhusplads og Lindøs havneområde, og han fortæller lystigt om projekterne og sine mange opfindelser.

Jørn Madsen har igennem sit liv opbygget et stærkt renommé. Både som brolægger og opfinder af midler hertil.

70 år, men ingen pension i vente

I mange år har Jørn Madsen selv været på knæ og sørget for, at hver en sten blev lagt, som den skulle.

Det er ikke aktuelt længere. Et langt arbejdsliv som brolægger sætter sig i kroppen, og nu er Jørn Madsen fuldtidsforhandler og opfinder i stedet.

Hans mange styrkefuer til brolægning, miljørigtige asfalt og mange andre produkter fylder hylderne på Lithostone, og Jørn Madsen sælger til i omegnen af 40 kommuner.

Regnskaberne har været i minus de sidste par år, men er på vej i den rigtige retning.

- Det er selvfølgelig ikke, som vi gerne vil have det, siger han.

Det er ikke alle, der arbejder, til de bliver 70 år, men Jørn Madsen ser ingen grund til at lade sig pensionere.

- Hvad skulle jeg det for? Hvad skulle jeg så lave? Jeg er glad for det, jeg laver, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Før konkurs i kemisagen: Købte båd, betalte private regninger og flyttede 11 biler over i nyt firma

Nyborg

75-årig giver et nap med i børnehaven

Leder For abonnenter

Rygeforbud på boldbaner: Hvorfor er S, V og K så vattede?

Hvis man vil nå et bestemt mål, skal man nødvendigvis lægge konkrete planer for, hvordan man kommer derhen. Ellers når man ikke frem. Derfor gør Odenses radikale rådmand, Susanne Crawley Larsen, ret i at ærgre sig over, at et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Konservative i kommunens økonomiudvalg i sidste uge nedstemte et forslag om at indføre et rygeforbud på kommunens boldbaner. For det er, som Crawley Larsen påpegede, uambitiøst at stemme forslaget ned: ”Og det flugter meget dårligt med, at vi har vedtaget den mest ambitiøse rygepolitik, hvor vi i 2025 skal have den første røgfri generation. Det kan blive svært at nå, når vi er så fodslæbende”, som hun sagde til avisen. Kommunen har en politisk vision om at få en røgfri generation i 2025 og et helt røgfrit Odense i 2030. Det er meget ambitiøse mål – ja, ligefrem overambitiøse, hvis man spørger den konservative rådmand Søren Windell. Det er imidlertid et faktum, at man er nødt til at tage meget ambitiøse initiativer, hvis man vil gøre sig håb om at indfri meget ambitiøse mål. Derfor var forslaget om tobaksfri boldbaner og et røgfrit Odense Stadion på sin plads. Og derfor var det indlysende, at Susanne Crawley Larsen i sidste uge meddelte, at hun vil fortsætte kampen mod rygningen. ”Man kommer til at høre fra mig igen”, sagde hun – og det kan man så, alt efter temperament, tage som en trussel eller et løfte. Sikkert og vist er det, at også Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og resten af byrådet er nødt til at forholde sig til den ambitiøse – eller overambitiøse – rygemålsætning. For hvis man virkelig vil gøre Odense til en røgfri by om blot 10 år, skal man stoppe med at sniksnakke og i stedet handle. For man er nødt til at tage langt mere omfattende initiativer end blot at foreslå et banalt rygeforbud på en boldbane. Og man er nødt til at opgive den vattede holdning, som de tre store partier i byrådet har lagt for dagen i denne sag. Sagen er, at Odense ikke bliver røgfri af sig selv. Og derfor må politikerne udvise mere mod, end de tre store partier i Odenses økonomiudvalg har gjort.

Middelfart For abonnenter

Storpolitik i strandkanten: Lodsejere fik afløb for frustrationer om Baltic Pipe

Fyn

'Groft uforsvarligt': Entreprenør-ægtepar fra kemisagen på vej mod konkurskarantæne

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];