Annonce
Udland

Erdogan: Lufthavn overvåges efter journalists forsvinden

- Jeg følger sagen nøje, og jeg vil informere omverdenen om efterforskningen, siger Tyrkiets leder.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger, at Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul og storbyens lufthavne overvåges nøje, efter at den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi er forsvundet.

- Jeg følger sagen nøje, og jeg vil informere om efterforskningen, siger Erdogan.

De tyrkiske myndigheder har indledt en eftersøgning, efter at Erdogan talte til journalister i Ankara søndag om Khashoggi, som han kaldte "en journalist og en ven".

Khashoggi, der har skrevet kritisk om Saudi-Arabiens politik i blandt andet avisen Washington Post, har de seneste år levet i eksil i USA af frygt for forfølgelse.

Erdogan siger, at han håber, at Khashoggi bliver fundet i god behold.

- Vi håber ikke, at vi bliver stillet over for en situation, som vi ikke ønsker, siger Erdogan i en tilsyneladende henvisning til rapporter om, at Khashoggi er blevet dræbt på konsulatet.

En ven af Khashoggi hævder at have fået at vide af unavngivne kilder, at Khashoggi blev dræbt og skåret i småstykker på konsulatet.

Saudiarabiske embedsmænd kalder anklagerne for "grundløse".

Tyrkiske kilder sagde i weekenden, at Jamal Khashoggi forsvandt for fire dage siden, efter at han begav sig ind på det saudiarabiske konsulat.

- Vi tror, at drabet var planlagt, og at liget efterfølgende er blevet fjernet fra konsulatet, sagde en tyrkisk embedsmand tidligere.

Det var tirsdag, at journalisten gik ind på konsulatet for at få ordnet nogle dokumenter i forbindelse med sit forestående bryllup. Khashoggis forlovede ventede foran konsulatet, hvor han aldrig kom ud igen, oplyser hun.

Det saudiarabiske konsulat benægter alle anklager.

Et hold af saudiarabiske sikkerhedsfolk kom til Istanbul lørdag for at medvirke til efterforskningen af journalistens forsvinden. Samtidig indledte den tyrkiske anklagemyndighed en efterforskning af sagen.

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, udtalte tidligere på ugen, at Tyrkiet kan få lov til at gennemsøge konsulatet.

- Vi har intet at skjule, lød det blandt andet fra kronprinsen.

Khashoggis forsvinden kan forværre det i forvejen anspændte forhold mellem Tyrkiet og Saudi-Arabien, der rivalisere om indflydelse i Mellemøsten.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce