x
Annonce
Middelfart

Er romkugler en attraktion?: Nørre Aaby-bager får nej til brunt turistskilt ved motorvejen

Bagermester Carsten Matthiesen ærgrer sig over afslag fra Vejdirektoratet på at sætte et brunt turistskilt op ved Fynske Motorvej. Her delte han romkugler ud ved genåbningen af Den gamle Lillebæltsbro. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Romkuglebagermester Carsten Matthiesen er klar til at lægge et større beløb for at få et turistskilt ved Fynske Motorvej, men myndighederne vender tomlen nedad.

Nørre Aaby: Er Danmarks bedste romkugler fra Nørre Aaby Bageri en turistattraktion i sig selv?

Ja, mener bagermester Carsten Matthiesen, der sidste år blev berømt, efter han strøg til tops på madmessen Foodexpo i Herning.

Nej, mener Vejdirektoratet, der de sidste par måneder har behandlet en ansøgning fra bagermesteren, der ellers var klar til at poste op mod 140.000 kroner i at få opsat et brunt turistskilt ved Nørre Aaby-afkørslen på Fynske Motorvej.

Det startede med en joke i foråret 2018, der voksede på Carsten Matthiesen, der anslår, at årligt op mod 200.000 gæster bageriet for at handle romkugler.

Det er både lokale og turister på to hjul, og en stor del er bilister, der drejer af ved Fynske Motorvej.

- Vi kan se det i turistperioder, når folk er på vej enten sydpå eller til Vestkysten, hvor vi har lange køer. Det er hovedsageligt folk, der drejer fra ved motorvejen, siger Carsten Matthiesen, der sammenligner sig selv med Galleri Galschiøt, der har omkring 20.000 årlige besøgende og tidligere på året fik et brunt skilt op.

Annonce

- Vi har ikke afkørsler nok

Vejdirektoratet er dog af en anden holdning.

I denne uge landede afslaget i bagermesterens mailboks, hvor direktoratet blandt andet begrunder afslaget med, at Udvalget for turistoplysningstavler i Region Syddanmark ikke mener, at et bageri kan være en attraktion eller seværdighed.

”Danmarks bedste romkugle er ikke udpeget som Unesco Verdensarvsmonument, nationalpark, national seværdighed/attraktion eller en seværdighed/attraktion, der er udpeget af det regionale udvalg", begrunder Vejdirektoratet.

Formanden for det regionale udvalg for turistoplysningstavler, forhenværende folketingsmedlem Jens Vibjerg fra Vejle, er klar i mælet.

- Hvis vi begiver os ud ad den boldgade, kan der sådan set være mange virksomheder, der kunne ønske at få en tavle op. Vi har mange virksomheder, som producerer og sælger, og som selvfølgelig gerne vil have den reklame, som ligger i at få sådan en tavle op, og så har vi ikke afkørsler nok, siger formanden, der peger på den ansvarlige minister som klagemulighed.

Jens Vibjerg definerer en turistattraktion som et sted, der giver en oplevelse og har en vis størrelse.

Er romkugler en turistattraktion?

Nørre Aaby Bageri vil have et brunt turistskilt op ved motorvejen, men Vejdirektoratet siger nej, fordi bageriet ifølge dem ikke er en turistattraktion.

Hvad mener du?

Deltag gerne i afstemningen i denne artikel. Og kom gerne med din kommentar i debatten under.

Send eventuelt også din holdning til dako@fyens.dk, så følger vi op på meningerne.

En rusten landbrugsvogn

Bagermester Carsten Matthiesen anslår, at over 100.000 af kunderne er det, han kalder romkugleturister, som netop lægger vejen forbi det lille bageri, der ligger midt i Superbrugsen i Nørre Aaby, for at købe de berømte kugler.

Det er attraktion nok i sig selv, mener han.

- Det er forskellen på innovative mennesker og embedsfolk. De er lige så brune og kedelige som deres skilte, siger bagermesteren, der lufter muligheden for at køre en rusten landbrugsvogn i stilling på en mark ved motorvejsafkørslen som erstatning.

- Det kunne da godt være. Hvis jeg ikke må gøre det på den ene måde, så må jeg gøre det på en anden, siger Carsten Matthiesen, der ellers var klar til at lægge de 500 kroner om måneden i tyve år for at få det brune skilt op.

- Det kan godt være, at det her ikke eksisterer om tyve år, men der har eksisteret romkugler i 100 år, og de er hverken til fare for miljøet eller noget andet. Det er et symbol på at bekæmpe madspild, og det er en gevinst for kommunen, at vi har skabt arbejdspladser og sat Nørre Aaby på landkortet, understreger bagermesteren.

Satirikere var på spil på Bagsiden af Fyens Stiftstidende 8. april 2018, efter en henkastet bemærkning fra den kendte romkuglebagermester.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce