Annonce
Erhverv

Er du også faret vild i digitalisering?

Af Teit Silberling, digital forretningsudvikler, Væksthus Syddanmark

Der er ingen grund til at pakke det ind: Virksomheder - særligt små og mellemstore - er over en bred kam digitalt udfordrede.

Det er ikke et postulat. Vi ved det. Et Digitaliseringsbarometer, som Væksthus Syddanmark har lavet sammen med Region Syddanmark, leverer de tørre tal, og de viser ikke kun, at hver tredje af de små og mellemstore virksomheder i Syddanmark er lavt digitaliserede. Barometeret viser også det misforhold, at 50 procent af virksomhederne rent faktisk mener, at de er højt digitaliserede (!), men når vi spørger ind til de digitale teknologier og processer, så fremgår det, at det samlet set kun er 18 procent, som ligger i den høje ende.

Faktum er, at det er mere end vanskeligt for særligt små og mellemstore virksomheder at foretage det digitale spring.

Der er intet at sige til det. For hvor skal man starte? Er det markedsføringen, som skal digitaliseres? Skal produktionen automatiseres? Skal dine produkter blive digitale, eller er din administration simpelthen bare lysår fra de digitale gevinster?

Heldigvis er der en farbar digital vej.

Et godt sted at starte er at finde ud af, hvor digital du i virkeligheden er, og hvor det er, din digitalisering halter. Der er værktøjer, som du kan hente på nettet til at afdække jeres digitale niveau, blandt andet Networked Business: https://nbi.networkedbusiness.org/.

Herefter er du klar til at tage fat på den digitale strategi. For mange skaber det den reelle bekymring, at der bruges en masse ressourcer på at få opsat mål og indsatser for digitaliseringen, der blot ender som flotte ord, og efterfølgende overhales indenom af daglig drift.

Bekymringen skal tages alvorligt. Virkeligheden er nemlig, at strategien nemt kan blive nedprioriteret, dels på grund af travlhed, dels fordi digitaliseringen udfordrer og kræver kompetencer fra jer, som I ikke nødvendigvis besidder.

Men sådan behøver det ikke at være. Strategien giver jer et helhedsbillede, men I skal ikke det hele på en gang. Det gælder om at komme i gang - og strategien er et hjælpsomt værktøj til prioritering. Start med at udpege de digitale initiativer, som I vurderer, at I vinder mest på. Det afhænger ganske givet af, om I er en handels-, service- eller produktionsvirksomhed, og hvilken branche I hører til i.

Eksekveringen af den digitale strategi stiller krav til jer. I skal have kræfterne til at holde fast og samtidig adgang til den viden, som I skal bruge.

Det kan gøres på forskellige måder. Har I en professionel bestyrelse, så er der måske her værdifuld digital ekspertise - enten hos et af medlemmerne eller gennem dennes netværk. Bestyrelsen kan samtidig hjælpe jer med at blive på det strategiske spor, når driften vil tage over.

Du kan også gå ud i byen og finde digital ekspertise. Flere erhvervsfremmeorganisationer har digitale programmer på hylderne, ligesom der er private digitale udbydere, som kan skabe løsninger for jer. Opgaven er at finde sammenhæng, og de rette digitale tiltag - det er her, strategien er en stor hjælp.

Lige meget, hvad du vælger, så gælder det om, at du i din virksomhed får udviklet en dynamisk digital kultur. Og her kan det være en rigtig god idé at tænke utraditionelt og bruge det, som hedder 'omvendt mentoring'. Find en ung profil, en universitetsstuderende, en praktikant eller en anden kompetent person, som er fortrolig med digitaliseringen og dens muligheder. Måske skal du endda gøre ham eller hende til den ansvarlige for jeres digitale proces - og som leder følge jeres digitale udvikling, uden du selv bliver overmandet.

Du kan forvente, det betaler sig. Digitaliseringsbarometeret viser, at digitaliseringen er en vindersag. Syv ud af 10 virksomheder oplever gevinst ved digitalisering - de siger, at udbyttet er større end omkostningen. Tilsvarende med den digitale strategi. Digitaliseringsbarometeret og andre undersøgelser viser, at virksomheder med en digital strategi klarer sig betydeligt bedre end virksomheder uden. Der er kort sagt ingen grund til digital tøven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce