Annonce
Odense

- Er du et Mose-svin - så snup en møgsæk

Munke Mose trænger til en ordentlig møgsæk. Sådan her der set ud hver morgen i denne majsommer. Foto: Ivar Juel Nordentoft

Hver morgen i denne majsommer har en lille lastbil og to gartnere ryddet op efter dagens og aftenens festivitas i Munke Mose. Det er dyrt - måske 30.000 kr.-40.000 kr. pr. måned. Og det er ulækkert.

Hvis du er et Munke Mose-svin, så har du chancen for at forbedre dig. Hvis du lørdag tager en møgsæk, når du passerer broen til byens festpark, så kan du måske få styr på affaldet og komme af med det på en forsvarlig måde.

Det er tanken bag et initiativ, som "Flash your trash"-aktivisten Tuyen Phan har taget, for at komme skralderisterne til livs. Der er en udbredt tendens til, at ingen gider tage deres affald med sig efter havefesten, og mens man moraliserer og ikke forstår en eneste millimeter af ræsonnementet bag grillsvedent græs, flasker, dåser og pizzabakker slænget i grams, så må man blot slå fast. Svineriet er svært at komme til livs.

Antallet af skraldespande er heller ikke overdrevent, og hvis Mose-grisene påstår, at det burde være nemmere at komme af med emballager og flasker, så er det svært ikke at give dem ret. Hver eneste dag ryddes der op, og på månedsbasis er det en udgift, som er på 30.000 kr. - 40.000 kr. målt i timeløn og transport.

Annonce
Plænepest. Menneskeskabt. Grill direkte i græsset. Det burde være no go. Foto: Ivar Juel Nordentoft

De sorte pletter

Men lørdag er der ingen undskyldning for ikke at gøre affaldshåndteringen til en del af festen. Phan tager ved 17-tiden opstilling på broen og udleverer affaldssække i smart design til det store moseparty. 200 plastsække skal få mere styr på svineriet.

Det er både uæstetisk og sundhedsfarligt, at skraldet flyder natten over i musen. hvis der er madrester, kan det tiltrække rotter, og dem har Munke Mose indledt en klapjagt på. Så giver det ikke mening i stedet at invitere dem til fest.

En anden fin ting ville være fliser, som de stærkt plæneødelæggende engangsgrill er skyld i. Sorte pletter breder sig i Munke Mose, og det kræver en stor indsats at "transplantere" nyt græs.

Munke Mose er en balancegang mellem brug og misbrug. Hvis gæsterne brugte mosens græsarealer med samme respekt, som man viser en privat have, så var der ingen problemer. Eller sagt på en anden måde: Hvad man har med til mosen, kan man også tage med ud af mosen igen. Flasker og dåser er tilmed lettere.

Uden pant kommer flaskerne og dåserne ikke helskindet ud af Munke Mose. Udover at det ikke bliver hverken sorteret eller korrekt skraldet, så er det noget svineri. Engangsgrillen er en stor ødelægger. Foto: Ivar Juel Nordentoft
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce