Annonce
spørg os om corona

Må vi godt mødes fire 80-årige for at spille bridge? Se alle spørgsmål og svar om corona i denne uge

En læser vil gerne vide, om det er ok at mødes i en lille gruppe og spille bridge. Arkivfoto
Udbruddet af corona-virus og de mange restriktioner i vores hverdag rejser mange spørgsmål. Er der noget, du gerne vil vide om corona, kan du spørge os i artiklen her. Så vil vi forsøge at give så mange svar som muligt.

Fyens.dk vil den kommende tid hjælpe dig med at svare på de spørgsmål, som du brænder inde med i forhold til den nye coronavirus. Du kan stille dit spørgsmål her.

Vi er journalister og ikke læger, så vi kan ikke nødvendigvis gøre dig klogere på dit og din nabos helbred. Kun henvise til myndighedernes udmeldinger. Til gengæld kan vi undersøge, hvad udbruddet af sygdommen betyder for os her på Fyn.

Vi svarer løbende på jeres spørgsmål, men de danske myndigheders strategi omkring corona-virussen ændrer sig konstant. Det kan derfor ske, at nogle af vores tidligere svar ikke længere er gældende.

Se alle vores tidligere svar på læserspørgsmål om corona her.

Elisabet Esmann: Vi er fire venner, der i mange år har spillet bridge privat på skift i hjemmene. Vi er alle nær de 80 år, er enlige og har jo nu en lidt kedelig hverdag. Vi savner vores ugentlige bridgespil. Vi er fire ansvarlige og fornuftige voksne, der overholder alle sikkerhedsbestemmelser. Vi har tillid til hinanden. Er det ok at spille?

 • Jeg kan godt forstå, at I savner at mødes og spille. Der er ikke noget i reglerne, der forbyder jer det. I må være op til ti personer, og i private hjem er der ingen grænse.
 • Jeg tænker, at du dog primært er ude efter et svar på, om det er forsvarligt, og her vil jeg henvise til Sundhedsstyrelsens anbefalinger til risikogrupper, som blev opdateret i denne uge.
 • Hvis I er op imod 80 år gamle, er I stadig i en risikogruppe. Det skal dog også holdes sammen med, at risikoen for at blive alvorligt syg med covid-19 er højere, jo mindre sund og aktiv man ellers er.
 • Først og fremmest er det vigtigt, at I tager de almindelige hygiejneforholdsregler alvorligt - de, der handler om at vaske hænder, holde afstand, hoste i ærmet og begrænse den fysiske kontakt. I skal være opmærksomme på smitterisikoen ved kontaktpunkter og forskellige overflader, I skal undgå at røre jer selv i øjne, næse og mund, og I skal sikre, at der er gjort godt rent, inden I mødes. Det anbefales også helt konkret, at I undgår at være ansigt til ansigt i længere tid ad gangen.
 • Sundhedsstyrelsen har formuleret nogle helt konkrete anbefalinger for sociale sammenkomster. Her lægger styrelsen vægt på, at sociale relationer er vigtige for vores livskvalitet. Derfor kan personer i risikogrupper som udgangspunkt godt deltage i sociale sammenhænge, hvis man tager de nødvendige forholdsregler, herunder skærpet hygiejne og afstand. Man skal dog melde afbud, hvis man har mulige symptomer på covid-19.
 • Det anbefales desuden, at man vælger en lille kreds af personer, man ses med privat, en eller få ad gangen. Her bør man kende hinandens kontaktmønstre, så man kan vurdere, om nogen udgør en risiko for smitte. Hvis I har også mulighed for at spille udenfor, vil det være bedst.
 • Det vil være en god idé, hvis I først rådfører jer med egen læge. Har I allerede gjort det, og er I blevet bedt om at tage mere vidtrækkende forholdsregler, skal I fortsat gøre det.
 • I kan læse mere om Sundhedsstyrelsens definition af risikogrupper og de dertil hørende anbefalinger i rapporten her. (besvaret 10. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Lena Andersen: Vi, to personer, sidder på en plads/et område, hvor man må være maksimum ti personer. Herefter kommer der stille og roligt ti pensionister til for at lave gymnastik. Så to plus ti er lig med tolv. Hvem har ret, og hvem skal gå? Vi gik.

 • Avisen har stillet spørgsmål til chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj, og du kan læse mere i artiklen her.
 • Helt kort svarer Lars Bræmhøj, at både du, din bekendte og pensionisterne gerne måtte opholde jer på det samme areal, så længe I havde en passende afstand. Det ville være anderledes, hvis I var tolv personer, der deltog i det samme arrangement. (besvaret 10. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Laila Fogtmann: Kan jeg sove i dynerne i et lejet sommerhus få timer efter, at de tidligere lejere er rejst? Skal dynerne luftes og/eller vaskes for at være sikker på, at eventuel coronavirus er gået til grunde? Hvad med rengøringsregler?

 • Vi har tidligere stillet dette spørgsmål til professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos. Han anbefaler, at man giver dynerne en tur med en gammeldags tæppebanker, og påpeger, at det ellers er i orden, så længe man lægger rent sengetøj på. Her vil der være så få viruspartikler, at man ikke bør bekymre sig.
 • Hans Jørn Kolmos anbefaler samtidig, at sommerhuset bliver gjort grundigt rent, og at der bliver luftet godt ud. Man må gå ud fra, at sommerhuset har fået en tur, inden I ankommer, men hvis I fortsat er nervøse for smittefare, kan I eventuelt give kontaktpunkter og overflader en ekstra omgang rengøring selv.
 • Du kan læse mere om smittefare på forskellige genstande i vores artikel fra i mandags med Hans Jørn Kolmos her. (besvaret 9. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Hanne Holmgren Kraaer: Skriv om useriøse firmaer, der sælger tvivlsomme produkter, de hævder erstatter håndsprit - Nowocoat, Red Office, Støvsugerbanden, axson.dk.

 • Vi har nu taget opfordringen og dykket ned i emnet. Og et af de firmaer, du selv nævner, Nowocoat A/S, har i mellemtiden fået besked på at tilbagekalde deres produkt. Det kan du læse om i artiklen her.
 • Samtidig kan du se den fulde liste over produkter til hånddesinfektion, som Miljøstyrelsen har fjernet fra markedet, i artiklen her. (besvaret 9. maj af Lars Krejberg)

Mette Møller: Min svigerfar har planlagt sin 90-års fødselsdag med 20 gæster i et 54 kvadratmeter stort telt. Er det lovligt? Eller bør han leje et 20 gange fire kvadratmeter stort telt? Eller holde festen på en restaurant?

 • Jeg går ud fra, I planlægger at holde festen hjemme i haven, og forsamlingsforbuddet på 10 personer gælder ikke i private hjem. Der er derfor heller ikke regler for, hvor mange man må være samlet på et bestemt areal i hjemmet. Men sundhedsmyndighederne anbefaler stadig, at man omgås andre med afstand og i mindre grupper, og at man minimerer sine aktiviteter.
 • Det er svært at svare på, om det vil være bedre at holde festen på en restaurant, da det kommer an på, hvordan restauranterne kommer til at fungere under myndighedernes retningslinjer for genåbningen. Jeg ved ikke, hvornår festen skal finde sted, men det er først fra 8. juni, at regeringen vil hæve forsamlingforbuddet til 30-50 personer. (besvaret 9. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Lykke: Kan det passe, at der ikke er en dato for forsamlingsforbuddets forlængelse? Der er planlagte fester i juni, for eksempel konfirmationer. Det er uholdbart, at der ikke kommer en udmelding herom.

 • Det er kommet frem i dag, at regeringen og Folketingets partier har indgået en aftale om fase tre i genåbningen af samfundet. Den forventes at blive sat i gang 8. juni, og der står i den, at forsamlingsforbuddet vil blive hævet til mellem 30 og 50 personer. Nærmere er det dog ikke muligt at komme det for nuværende. Du kan læse mere i artiklen her.
 • Det betyder, at man stadig ikke må samles mere end 10 personer indtil da. (besvaret 8. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Helge Petersen: Bliver der åbnet, så man kan komme ud at flyve i år? Jeg har booket en ferie til december.

 • Det er desværre ikke til at vide, om det bliver muligt at komme på ferie i udlandet i 2020. I øjeblikket er Danmarks grænser også stadig lukkede - statsministeren fortalte på pressemødet i går, at hun vil melde noget ud om dem senest 1. juni.
 • Selvom vi får styr på situationen herhjemme, er det ikke sikkert, at de lande, vi gerne vil rejse til, har sygdommen lige så godt under kontrol. Vi ved heller ikke, om der kommer et nyt udbrud i efteråret, så for nuværende er vi nødt til at væbne os med tålmodighed, når det gælder rejseplanerne. (besvaret 8. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Kirsten Højte: Hvad kan man trygt kan servere af mad og drikke for gæster i sit hjem med afstand selvfølgelig og helst udenfor? Skal det helst være varmt? Går salat og lignende? Kan de bruge husets bestik og glas?

 • Avisen har set nærmere på spørgsmålene i artiklen her, hvor vi samtidig har lavet en guide til, hvordan man sørger for et corona-sikkert måltid til sine gæster.
 • Det korte svar er, at man godt kan invitere gæster og for eksempel også lade dem spise af husets bestik, så længe man sørger for at overholde anbefalingerne om hygiejne og afstand. (besvaret 8. maj af Linea Marie Andersen)

Lynge Tømmerholt: Hvor mange ville alligevel være døde inden coronavirus?

 • Fra 1. januar til 26. april 2020 var der i alt 19.359 dødsfald i Danmark. Heraf var 428 af dødsfaldene relateret til covid-19. Ifølge Statens Serum Institut har dødeligheden ligget inden for det normale niveau på nær i uge 14 og 15, hvor der henholdsvis var 17 og 7 flere dødsfald end forventet. Du kan læse mere hos seruminstituttet her. (besvaret 7. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Frants Ole Villadsen: Hvordan renses luften i en flykabine? Vil passagerer blive smittet, hvis der er en smittet med på turen?

 • Vi har forsøgt at søge svar hos en ekspert på området, men uden held. Men luften skiftes hele tiden ud i flyet. Halvdelen af luften er frisk udefra og den anden genanvendes fra kabinen. Denne genanvendte luft skulle eftersigende være filtreret for både støv og bakterier. Disse filtre fjerner luftbårne partikler ned til en størrelse på 0,3 mikrometer med en effektivitet på 99%. Det kommer Flypenge.dk ind på her.
 • Når det er sagt, så er der lige nu meget delte meninger om, hvorvidt man kan blive smittet med virus gennem luften i en flyver. For selvom det er blevet fortalt, at luften der renses er ren, så har et studie vist, at der muligvis godt kan ske smitte via f.eks. aircondition i en restaurant.
 • Også en artikel i Washington Post stiller skarpt på luft, ventilation og smitte i flykabiner, og siger, at der gennem årene har været alt for lidt fokus på luften i flyene. Her fortælles blandt andet om, hvordan man ved at få luften ind fra gulvet af frem for ovenfra formentlig kan mindske smitterisikoen til minimum det halve på fly.
 • Flyselskaber har været ude med meldinger om, hvad de gør i forbindelse med corona. Det kan du læse lidt om her.
 • Men coronavirus spredes ved kontakt med andre mennesker, og fly sidder man tæt. Det som man selv kan gøre, er at tænke over, hvor man placerer sig i flyet. Og jo mindre du bevæger dig rundt i flyet, des bedre.
 • Der er lavet en rapport, som er udarbejdet af forskere fra Emory University og Georgia Institute of Technology, som kigger på, hvordan virusser bevæger sig rundt i en flykabine. Undersøgelsens konklusion var, at jo mindre du bevæger dig rundt i kabinen, og jo færre personer, der skal forbi dig for at gå på toilettet, jo lavere er din risiko for at blive smittet. TV2 har også lavet en fin oversigt over smittefaren i en flykabine, som du kan se her. (besvaret 7. maj af Linea Andersen)

Camilla Sommer: Findes der data på, hvordan folk på immundæmpende medicin for autoimmune sygdomme har reageret på Covid-19? Hvis ja, hvad viser de?

 • Vi har stillet dit spørgsmål til pens. overlæge og professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos, og han svarer således:
 • Der findes mig bekendt endnu ikke undersøgelser, som belyser det.

Marie Brandt: Gælder maskeringsforbuddet stadig i en tid, hvor personer går med mundbind? For med en kasket og et par solbriller er maskeringen komplet.

 • Vi har undersøgt dit spørgsmål og vendt det med jurist Claus Juul og politiinspektør ved Fyns Politi Peter Haslund. Artiklen kan læses her.
 • Maskeringsforbuddet gælder nemlig stadig, og gælder i det offentlige rum, hvis man skulle have tildækket sig til hinder for at vise, hvem man er.
 • Det kommer dog an på konteksten, fortæller politiinspektør Peter Haslund, og han siger, at politiet godt kan skelne mellem det ene og det andet. (besvaret 7. maj af Linea Andersen).

Benedicte Mortensen: Kan vi allerede nu se, om de forskellige tiltag har haft positiv påvirkning på andre smitsommesygdomme? Jeg tænker på alt fra børneorm, klamydia, fnat, mæslinger, lus osv.

 • Vi har stillet dit spørgsmål til pens. overlæge og professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos, og han svarer således:
 • "Vi har endnu ikke opgørelser på de sygdomme, som du nævner, men til gengæld har vi set en klar nedgang i antallet af influenzatilfælde, som nok er et resultat af den mindre kontakt mellem mennesker og alle hygiejneforholdsreglerne, som folk er blevet rigtig gode til at overholde". (besvaret 7. maj af Linea Andersen)

Helle: Til Kolmos: Kan Propolis klare Corona som kur? Altså f.eks. 2 gram om dagen i en uge? Er der forskning i det? Det kan jo klare en forkølelse med mindre dosis.

 • Avisen har stillet dit spørgsmål til pens. overlæge og professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos. Han svarer således:
 • Nej, vi har ingen forskningsresultater, der viser, at det har en forebyggende eller helbredende virkning på corona-smitte. Der sker nok ikke noget ved at bruge propolis mod forkølelse, som kan skyldes flere forskellige virus. Men det må bare ikke blive en falsk sikkerhed, så man undlader at gøre det, som vi ved virker mod Covid-19: Fortsæt med at overholde Sundhedsstyrelsens fem hygiejneråd i det daglige, og hvis du skulle udvikle luftvejssymptomer, som giver mistanke om Covid-19, skal du tale med din læge og blive testet. (besvaret 7. maj af Linea Andersen)

Michael Larsen: Til Kolmos: Hvad mener du om denne pille til coronabekæpelse? https://www.berlingske.dk/europa/norsk-britisk-selskab-jubler-over-revolutionerende-pille-vi-saetter-en?fbclid=IwAR17mQD-G7Hz_Y8VTcf7gLa

 • Avisen har stillet dit spørgsmål til pens. overlæge og professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos, og han svarer således:
 • "Det drejer sig om stoffet bemcentinib. Jeg kender ikke andet til stoffet, end at det er et eksperimentelt kræftmiddel. Det vil jo være rigtig fint, hvis det skulle vise sig også at have effekt på Covid-19, men jeg hæfter mig ved, at det er firmaet selv, som melder ud og anpriser produktet. Det er muligt, at firmaet har ret, men indtil videre skal man tage det med en sund portion skepsis, fordi vi ikke har set nogen videnskabelig dokumentation, og fordi der er store økonomiske interesser i det for firmaet. Jeg synes, vi skal vente og se, hvad uafhængige forskere når frem til i en ordentlig klinisk afprøvning af stoffet. (besvaret 7. maj af Linea Andersen).

Sophia Hanse: Hvorfor vurderes al idræt ens? Jeg kan godt forstå, man ikke kan dyrke idræt med kropskontakt, men jeg rider, og der er en helt naturlig afstand på flere meter mellem ryttere, så hvorfor er ridehuse lukket?

 • Der er ikke lavet en ens vurdering for al idræt, men der er et forbud mod, at man dyrker idræt indendørs, og det gælder desværre også ridehaller. Alle heste skal som udgangspunkt motioneres udendørs, men der kan laves en dispensation i ekstraordinære tilfælde. Dansk Rideforbund anbefaler dog, at de enkelte klubber kontakter de lokale politimyndigheder for at rådføre sig. (besvaret 6. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Hanne Juul Sørensen: Spritnye anbefalinger. Hvis man er 85 med forekomst af kroniske sygdomme som hjerteflimmer og KOL, anbefaler de så, at man udvælger et par krammevenner - eller er det kun de raske og rørige der må?

 • Det er helt rigtigt, at sundhedsmyndighederne har opdateret anbefalingerne om, hvilke personer der betragtes som værende i en risikogruppe. Personer over 80 år er dog stadig – veldokumenteret – i særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19. Man bør dog ikke kigge alene på alderen, men også på, hvor frisk og aktiv den ældre er. Derudover antager styrelsen også, at personer er udsatte, hvis de lider af svære hjertekarsygdomme og KOL.
 • De ældste og mest udsatte skal i aller højeste grad tage myndighedernes anbefalinger alvorligt, og det er til enhver tid en god idé at rådføre sig med sin læge – især hvis man i forvejen lever efter nogle lægelige anbefalinger.
 • Sundhedsstyrelsen har netop udgivet en rapport med anbefalinger til risikogrupperne ud fra den nye definition. Der står, at man gerne må kramme sine nærmeste – så som sin partner, sine børn og sine børnebørn – men bør undgå håndtryk, kindkys og kram til andre end sine nærmeste pårørende. Det er blot vigtigt, at man kender risikoen ved at kramme hinanden, og at man eksempelvis taler om, hvilke bevægecirkler man hver især har haft, og hvor mange man har været i kontakt med.
 • Styrelsens budskab er, at man skal balancere hensynet til smitterisikoen med hensynet til for så vidt muligt at bevare sin livskvalitet. Der står ikke, at det er en decideret anbefaling at kramme, men at det er i orden i forhold til retningslinjerne. Du kan læse hele rapporten her. (besvaret 6. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Mette Tornby: Min mor på 75 år bor oppe i Jylland. Hun er sund og rask, hvilket jeg også er. Ville det være korrekt i disse tider, hvis jeg inviterede til Fyn?

 • Det er altid svært at svare på, hvad der vil være korrekt at gøre, da vi ikke alle sammen tolker myndighedernes anbefalinger på samme måde. Men jeg kan fortælle, at Sundhedsstyrelsen ikke fraråder dig at få et besøg af din mor.
 • Det er veldokumenteret, at hun er i risikogruppen i kraft af sin alder. Men alderen skal holdes op imod, hvor rask og aktiv hun ellers er. Samtidig skal I ifølge styrelsen balancere hensynet til smittefare med hensynet til, at man bevarer så meget som muligt af sin livskvalitet.
 • Faktisk må du også gerne give din mor et kram, hvis hun kommer. Ifølge styrelsen må risikogrupper gerne kramme de nærmeste pårørende. I skal bare være sikre på, at I kender risikoen ved at kramme hinanden. Det kan I blive ved at tale om jeres bevægecirkler, og hvem I hver især har været i kontakt med gennem coronatiden.
 • Jeg ved ikke, hvordan din mor havde tænkt sig at komme til Fyn. Men hun skal være ekstra opmærksom på hygiejnen, hvis hun vælger at tage offentlig transport.
 • Læs den fulde rapport fra Sundhedsstyrelsen her. (besvaret 6. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Anette Nielsen: Jeg har en søn på 20, der gerne vil mødes med nogle kammerater. De er syv personer og vil sidde i vores have og drikke lidt og hygge sig. Jeg kan godt forstå, de savner samværet, men er i tvivl, om det er ok.

 • Det kan jeg også godt forstå, at de savner, og jeg kan fortælle, at det er inden for regeringens regler at mødes syv personer. Så det må de i realiteten gerne.
 • Jeg tænker, at du i lige så høj grad spørger til, om det er acceptabelt. Det er svært at svare på, da det er forskelligt, hvordan folk griber anbefalingerne an, og hvor mange de mødes med. I sidste ende må det være op til dig, om du har lyst til at sige ja til din søn. Men jeg kan fortælle, hvad Sundhedsstyrelsens anbefalinger er omkring samvær. Man må gerne omgås familie, venner og bekendte, hvis man overholder rådene og anbefalingerne. Det anbefales dog, at man 1) vælger mindre grupper af de samme mennesker, for eksempel nær familie og nogle få andre, 2) begrænser antallet af besøg, 3) aflyser ved symptomer, 4) undgår fysisk kontakt, herunder håndtryk og knus, 5) sidder med en til to meters afstand, 6) har god håndhygiejne, 7) gør hyppigt rent. Læs mere her. (besvaret 6. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Anne-Louise Lund Jensen: Jeg har oplevet en allergisk reaktion ved at benytte håndsprit i butikker. Jeg medbringer derfor mit eget, som jeg så benytter - stående i nærheden af butikkens sprit. Så kan det ses, at jeg spritter af. (Anne-Louise Lund Jensens indlæg er skrevet i forlængelse af, at Hanne Jensen har spurgt avisen, om man bør irettesætte andre i det offentlige rum).

 • Avisen har været i kontakt med Anne-Louise, som har fortalt os mere om, hvordan hun synligt spritter af i butikkerne - og også gerne deler ud til andre. Den historie kan du læse her.
 • Du kan også læse nogle af reaktionerne på historien om Anne-Louise her. (besvaret 6. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Steen: Hvilken forskel er der på almindelig influenza og corona? Hvorfor bliver der gjort så meget for at hindre corona-dødsfald, når cirka 3000 dør af influenza?

 • Der er flere forskelle på corona og influenza. Blandt andet er corona mere smitsom og mere farlig for ældre mennesker, og så lader corona til bedre at kunne klare varmere vejr, som plejer at få influenzaen i knæ.
 • Og så er det langt fra hvert år, at influenza koster flere tusinde danskere livet. Læs meget mere i artiklen her, hvor vi svarer læseren. (Besvaret 6. maj af Lars Krejberg)

Lotte Pedersen: Må man besøge sit nyfødte barnebarn, når de er kommet hjem fra sygehuset?

 • Først og fremmest stort tillykke med, at du er blevet bedsteforælder. Ifølge Sundhedsstyrelsen er der ikke noget, der tyder på, at raske nyfødte er i særlig risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med coronavirus. Hvis ingen i husstanden har covid-19, er der heller ingen grund til, at den isolerer sig efter fødslen.
 • Derudover er det selvfølgelig stadig vigtigt at følge myndighedernes generelle råd til, hvordan man omgås hinanden, såsom at man begrænser antallet af besøg, aflyser hvis man har symptomer og holder afstand. Læs evt. mere hos Sundhedsstyrelsen her. (besvaret 5. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Jette Petersen: Hvorledes forholder det sig med covid-19 i forhold til alle dem, der er vaccineret for almindelig influenza, er de vaccinerede mindre modtagelige eller mindre syge, har man nogle statistikker for det?

 • Symptomerne ved covid-19 og influenza kan minde om hinanden, men det er to forskellige sygdomme, og derfor hjælper en influenza-vaccine ikke mod covid-19, oplyser verdenssundhedsorganisationen WHO. Der findes ingen tilgængelige statistikker om, at personer vaccineret mod influenza skulle være mindre modtagelige over for covid-19 eller mindre syge, hvis de smittes.
 • Det kan dog stadig være en god idé at få en vaccination mod influenza. Især hvis man er over 65 år, gravid eller har en kronisk sygdom, for så er der højere risiko for et alvorligt sygdomsforløb. I Danmark kan særligt udsatte blive vaccineret gratis. Læs mere her. (Besvaret 5. maj af Lars Krejberg)

Jane Iversen: Jeg har læst, at coronavirus kan holde sig i luften i op til tre timer. Vil det sige, at hvis en smittet person nyser, så kan jeg blive smittet, hvis jeg kommer bagefter? Eller?

 • Det er rigtigt, at der er forskning, der viser, at virussen kan hænge i luften i op til tre timer. Jeg tænker, du eksempelvis kan have læst om det her? Men alt i alt er der mange ting omkring den nye og bidske virus, vi mangler at blive endnu klogere på. Sundhedsstyrelsen sætter heller ikke tal på, hvor længe virussen holder sig i luften, i dens coronainformation.
 • Det, styrelsen skriver, er, at dråber spreder sig i luften ved hoste eller nys i en afstand på en til to meter, men at de "hurtigt falder til jorden". Konklusionen er her, at det ikke tyder på, virussen kan smitte ved at hænge i luften. Derfor skal man nok først være rigtig bekymret, hvis man bliver hostet eller nyst på direkte. Men svaret er nødt til at blive givet med forbehold for, at vi bliver endnu mere vidende om corona i de kommende måneder. (besvaret 5. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Anette: Jeg køber frugt i supermarkederne, men tænker på alle disse mennesker, der har rørt det. Kan der sætte sig virus på frugt, og bør vi købe det, der er pakket ind?

 • Det er der ingen officielle anbefalinger omkring, så derfor vil det korte svar være, at det er op til dig. Man kan ikke udelukke, at der kan sidde coronasmitte på "bland-selv-frugten" i supermarkedet. Men det vil kræve, at en person rører ved frugten med sekret på hænderne - med coronasmitte i. Det vil ikke ske, hvis de handlende overholder anbefalingerne om hygiejne. Skulle man være så uheldig at komme hjem med frugt med smitte på, kan man samtidig mindske smitterisikoen gevaldigt ved at vaske frugten.
 • Derudover overlever smitten heller ikke mere end op til nogle dage under de helt rigtige forhold. Så jo længere tid der går, inden du spiser frugten, jo mindre er risikoen. Læs eventuelt mere om smitte og hygiejne hos Sundhedsstyrelsen her.
 • Opdatering: Siden vi svarede på spørgsmålet, er det kommet frem, at flere butikker på Nordfyn faktisk sælger mere indpakket frugt. Den historie kan man læse her. (besvaret 5. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Kirsten Mortensen: Nu hører man, at personer, der har været syge med corona, er blevet testet positive igen. Hvor længe efter sygdom kan man testes positiv? Bliver indlagte testet igen, inden de bliver sendt hjem?

 • Det er et af de spørgsmål, hvor myndighederne stadig arbejder på at finde mere viden. Jeg har dog talt med Mads Nybo, der leder testcentret i Odense, og han henviser til også til, at der i øjeblikket kører en debat om, hvorvidt det egentlig er sandt, at vi kan udvikle immunitet, eller om man godt kan få corona flere gange. Det korte svar er, at myndighederne ikke ved det med sikkerhed. Man ved, at man udvikler antistoffer, efter man har haft virussen. Men om de beskytter, og i så fald i hvor høj grad, er uvist.
 • Hvorvidt indlagte testes igen, er ifølge Mads Nybo også noget, der ændrer sig løbende og formentlig vurderes fra gang til gang. (besvaret 5. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Eva Jensen: Er det ok at sidde seks mennesker omkring et almindeligt spisebord?

 • Hvis du spørger, om det er lovligt, så ja. Regeringen forbyder ikke, at man mødes seks personer.
 • I forhold til om det er en god idé, så er det op til dig at vurdere. Ifølge sundhedsmyndighederne må man gerne få besøg af familie, venner og bekendte, hvis man overholder de generelle råd og anbefalinger. De lyder således: 1) vælg mindre grupper af de samme mennesker, som du har tæt kontakt til, som for eksempel nær familie og nogle få andre, 2) begræns antallet af besøg eller aktiviteter, 3) aflys, hvis du eller nogen af gæsterne har symptomer, 4) undgå fysisk kontakt med personer, du ikke bor sammen med, 5) sørg for at sidde med en til to meters afstand til personer uden for din husstand, 6) hold god håndhygiejne, 7) sørg for hyppig rengøring.
 • Alt i alt er det blot vigtigt, at man mødes med andre under omtanke og særlige forholdsregler. Bid mærke i, at råd nummer fem eksempelvis lægger op til, at I overvejer, hvordan I sidder omkring spisebordet. Du kan læse mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger her. (besvaret 4. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Karina Manley Petersen: Hvor mange er raskmeldte, efter de har været smittet med corona?

 • 6.987 danskere har ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut 3. maj overstået en infektion forårsaget af corona-virussen. Det lidt specielle begreb "overstået infektion" er defineret som en person, der hverken er indlagt eller død 14 dage efter en påvist covid-19-infektion. Det er altså ikke helt det samme som at være rask, og der er ikke offentliggjort tal for raskmeldte. Da man tidligst kan tælle med i statistikken for overståede infektioner 14 dage efter, at man er testet positiv for covid-19, vil der være en forsinkelse i tallene.
 • Du kan følge situationen nederst i grafikken her, som opdateres jævnligt. (Besvaret 4. maj af Lars Krejberg)

Lene Jensen: Jeg er 70 år og har frivilligt arbejde i en genbrugsbutik, der nu skal åbne igen. Min opgave er at sortere børnetøj, som kommer løbende ind fra diverse private hjem. Kan dette tøj indeholde smitte?

 • Givet din alder er du en af dem, der ifølge myndighederne skal passe særligt godt på dig selv, så det er en god ting, at du er opmærksom på de varer, der kommer ind i forretningen.
 • Det er ikke utænkeligt, at der er kommet coronasmitte på tøjet, når familierne har pakket det ned. Men lige præcis tekstiler kan corona ikke ret godt lide. Ifølge professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos dør virussen hurtigere ud på tekstiler end andre genstande, fordi de sekreter, den eventuelt sidder i (snot eller host), hurtigt tørrer ind.
 • Myndighederne arbejder ud fra, at der hvor virussen overlever bedst, kan den leve i op til nogle dage. Men det afhænger også af eksempelvis temperaturen og luftfugtigheden. Udover at holde en god håndhygiejne kan du måske prøve at være opmærksom på, hvor længe der er gået, fra tøjet er blevet pakket, til du står med det i hænderne. Hvis det er et par dage, er risikoen meget lille. (besvaret 4. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Mette Strand: Jeg vil gerne høre, om man kan blive smittet af varer, når man har været ude at handle. Kan man godt bare sætte sine varer i køleskab og skab, når man pakker ud?

 • Det er ikke en del af myndighedernes generelle hygiejneanbefalinger, at man gør sine varer rene, når man har handlet, så det må nok afhænge af ens temperament.
 • Vi har for nylig udgivet en artikel om, hvordan corona overlever på forskellige overflader, og hvor professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos hjælper med svar. Sundhedsstyrelsen opererer med, at virus kan overleve i alt fra et par timer til et par dage afhængig af temperaturen med mere. Hans Jørn Kolmos uddyber her, at virus overlever længere, jo lavere temperaturen er. Han forklarer samtidig, at virus har det godt, hvis det for eksempel sidder i en snotklat, så længe den ikke tørrer ud, hvilket den for eksempel hurtigt gør på tekstiler. Så smitterfaren afhænger lidt af, hvad du køber ind.
 • Men det er væsentligt at nævne, at hvis du skal smittes fra dine varer, skal du først røre ved smitten og derefter putte dine hænder i øjne, næse eller mund. Du mindsker smittefaren, så længe du bare vasker dine hænder, efter du har pakket ud. Samtidig skal du jo også være så uheldig lige præcis at komme hjem med en vare, som en coronasmittet har rørt ved uden rene hænder. (besvaret 4. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Merethe Johansen: Jeg/vi vil gerne vide, om vores datter overhovedet bliver konfirmeret i år? Vi skulle have holdt fest den 8. maj, men det er rykket til 6. juni i Vejlby Kirke/Middelfart. Det er synd for de unge mennesker.

 • Fyens Stiftstidende har set på spørgsmålet om konfirmationer, da flere har henvendt sig om det. Det kan man læse mere om her.
 • Svaret er, at det stadig ikke er til at vide. Myndighederne har ikke meldt noget ud om, hvad der skal ske efter 10. maj, som er næste milepæl i genåbningsplanen.
 • Fyens Stift afventer regeringen, men fortæller dog, at de fleste konfirmationer allerede er blevet skubbet til efter sommerferien. (besvaret 4. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Lene Mogensen Thiemer: Kan man gennemføre konfirmation 7. juni? Forventes det, at der er åbnet nok op til det?

 • Fyens Stiftstidende har set på spørgsmålet om konfirmationer, da flere har henvendt sig om det. Det kan man læse mere om her.
 • Svaret er, at det stadig ikke er til at vide. Myndighederne har ikke meldt noget ud om, hvad der skal ske efter 10. maj, som er næste milepæl i genåbningsplanen.
 • Fyens Stift afventer regeringen, men fortæller dog, at de fleste konfirmationer allerede er blevet skubbet til efter sommerferien. (besvaret 4. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Camilla Christensen: Medarbejderne på McDonald's står tæt sammen i køkkenet, over 10 mennesker ad gangen. De har jo hver deres smittekæde med. Det forstår jeg ikke, de må?

 • Forsamlingsforbuddet gælder ikke private virksomheder, og restauranter og lignende må fortsat holde åbent, så længe der kun er mulighed for takeaway, hvor maden ikke må spises på stedet.
 • McDonald's oplyser, at fastfoodkæden tager situationen yderst alvorligt og er meget opmærksomme på at dæmme op for smittespredning i forhold til både medarbejdere og gæster. McDonald's har indført en lang række forholdsregler om blandt andet rengøring, afstand, desinficering og hygiejne hos både medarbejdere og gæster. Læs mere her.
 • Ifølge Fødevarestyrelsen er der i øvrigt intet, der tyder på, at corona kan smitte via madvarer. Du kan læse Fødevarestyrelsens krav til caféer og restauranter med takeaway her. (Besvaret 4. maj af Lars Krejberg)

Ivan Jørgensen: Kan man tage over Sverige med færgerne til Bornholm, hvis man ikke har et pas?

 • Udenrigsministeriet oplyser, at man generelt bør have sit pas med. Også ved rejser til lande, hvor man normalt ikke nødvendigvis skal vise pas for at krydse grænsen. Det gælder også, hvis man rejser mellem de nordiske lande.
 • Flere lande har indført paskontrol, og man kan blive bedt om at dokumentere ens statsborgerskab. Det er ikke sikkert, at anden legitimation end pas bliver accepteret. (Besvaret af Lars Krejberg den 4. maj)

Margit Maria Peifer: Ved man, hvor længe coronavirus kan overleve på tøj/stof? Man skal jo nyse/hoste i ærmet, men skal man så skifte tøj bagefter? Hvor krakilsk skal man gøre rent, når man bor alene?

 • Ifølge Sundhedsstyrelsen ved man ikke præcist, hvor længe virussen kan overleve på overflader - og for eksempelvis tøj. Man anslår, at det er nogle timer til et par dage.
 • Hvis du vil mindske risikoen for smitte via tøj, er det vigtigt, at du vasker tøjet oftere og måske også anderledes end normalt. Der skal nemlig vaskes på højere grader, længere vasketid og med mere sæbe.
 • Det er mest effektivt at fjerne virus fra minimum 60 grader og op.
 • Statens Serium Institut anbefaler for eksempel, at man vasker håndklæder, sengetøj og undertøj ved 80 grader og at øvrigt tøj vaskes på 60 grader.
 • "Der vil selvfølgelig være noget tøj, der ikke kan tåle en tøjvask på 60 grader. Det må du så vaske, som du plejer", lyder det fra Elsebeth Tvenstrup Jensen, der er overlæge ved Statens Serum Instituts Centrale Enhed for Infektionshygiejne, i denne artikel fra Samvirke.
 • Angående rengøring lyder anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen således: Rengøring foretages med almindelige metoder, men ekstra hyppigt og grundigt - også selvom du bor alene. Tænk særligt på overflader.
 • Du kan læse mere om smittekilder i avisens artikel med professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos her.

Pia Rasmussen: Angående den forestående sejlersæson: kan corona-virus smitte fra en redningsvest? Den kan jo være svær at spritte af, og udlejningssteder af for eksempel kajakker og kanoer har jo en begrænset mængde veste?

 • Vi har stillet dit spørgsmål til professor i mikrobiologi på SDU Hans Jørn Kolmos, og han svarer på dit spørgsmål således:
 • - Det er et rigtig godt spørgsmål, for man kan sige: Kan man tillade sig at tage naboens frakke på? Det tror jeg dog godt, man kan. Selvfølgelig skal den være nogenlunde ren. Man kan tage lidt vand og sæbe og tørre den af - eventuelt med sprit, hvis den kan tåle det. Man skal måske tænke særligt på kraven, som sidder tæt på luftvejene, men så vil jeg ikke mene, det er et stort problem at tage en redningsvest på, lyder det fra Hans Jørn Kolmos.
 • Du kan også læse mere om smittekilder i artiklen med Hans Jørn Kolmos her. (Besvaret 4. maj af Linea Marie Andersen)

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce