Annonce
Spørg os om corona

Kan testen være falsk positiv? Se alle svarene på læsernes spørgsmål om corona fra uge 21

Et af Testcenter Danmarks 16 centre, og det eneste på Fyn, ligger på Vibelundvej i Hjemmeværnets område i Højstrup vest for Odense. Foto: Michael Bager
Udbruddet af corona-virus og de mange restriktioner i vores hverdag rejser mange spørgsmål. Er der noget, du er i tvivl om eller gerne vil vide, kan du spørge os i artiklen her. Så vil vi forsøge at give så mange svar som muligt.

Fyens.dk hjælper dig med at svare på de spørgsmål, som du brænder inde med i forhold til den nye corona-virus. Du kan stille dit spørgsmål her.

Vi er journalister og ikke læger, så vi kan ikke nødvendigvis gøre dig klogere på dit og din nabos helbred. Kun henvise til myndighedernes udmeldinger. Til gengæld kan vi undersøge, hvad udbruddet af sygdommen betyder for os her på Fyn.

Vi svarer løbende på jeres spørgsmål, men de danske myndigheders strategi omkring corona-virussen ændrer sig konstant. Det kan derfor ske, at nogle af vores tidligere svar ikke længere er gældende.

Se alle svar på læserspørgsmål om corona i sidste uge her.

Se alle vores tidligere svar på læserspørgsmål her.

Lone Lindharth: Kan covid-19-antistoftesten være falsk positiv eller positiv af andre årsager? Jeg er testet positiv uden at have haft symptomer. Jeg har autoimmun sygdom. Kan det mon have betydning for testresultatet?

 • Jeg vil gerne hjælpe dig, men jeg bliver nødt til at henvise til, at du drøfter det spørgsmål med din læge. Når man bliver testet for coronavirus, henvises der til, at man kontakter sin egen læge, hvis testresultatet giver anledning til spørgsmål eller urolighed. Der er stadig en del mystik om antistoftesten, og jeg er bange for, at jeg begynder at udtale mig om noget, man skal have en lægefaglig baggrund for at kunne svare fyldestgørende på.
 • Jeg kan dog fortælle, at man godt kan have haft coronavirus uden at have symptomer. Men hvordan covid-19 spiller sammen med din sygdom, er din læge nødt til at forholde sig til. (besvaret 22. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Hanne Jepsen: Må vores søn, to børnebørn og tyske svigerdatter fra Hamborg besøge os fra på mandag efter de nye regler? Søn og børnebørn har dansk pas.

 • Danske statsborgere kan som udgangspunkt godt rejse ind i Danmark. Og det har hele tiden været muligt for udlændinge at rejse ind i Danmark, hvis de har et anerkendelsesværdigt formål.
 • Et sådant formål kan være mange ting. Politiet nævner for eksempel ægtefæller og faste samlevere til en dansker, som er bosat i udlandet, der rejser ind i Danmark sammen med den danske ægtefælle eller samlever for at opholde sig her i kortere tid. Det burde altså være muligt for jeres tyske svigerdatter at rejse med jeres søn og børnebørn hertil.
 • Politiet oplyser, at udlændinge efter omstændighederne kan blive bedt om at dokumentere deres anerkendelsesværdige formål. Desuden vil udlændinge blive afvist, hvis de viser tydelige tegn på at være syge. For eksempel hoste, feber eller lignende.
 • Mit bedste bud er, at de alle fire komme og besøge jer, men for en sikkerheds skyld er det måske værd at spørge politiet, så de ikke kører fra Hamborg forgæves. Politiet har oprettet en hotline om netop indrejse med telefonnummeret 70206044. Den har åbent klokken 8-16 på hverdage og 9-14 i weekender og på helligdage. (besvaret 22. maj af Lars Krejberg)

Kurt Jeppesen: Har der, eller bliver der snakket om at lukke op for flere end 50 til udendørs aktiviteter, som for eksempel motionsløb og lignende, da de jo løber ved siden af hinanden og ikke så tæt?

 • Den udendørs idræt var en del af genåbningens fase to, så på sin vis er der allerede mulighed for at dyrke idræt udendørs. Men som i flere andre dele af samfundet lægger forsamlingsforbuddet ganske rigtigt stadig en dæmper på aktiviteterne. Partierne offentliggjorde sent onsdag aften en yderligere genåbning af samfundet, men her var en ændring af forsamlingsforbuddet altså ikke inkluderet.
 • Det, statsminister Mette Frederiksen sagde om forbuddet, var, at man stadig drøfter en udvidelse til mellem 30 og 50 personer frem mod genåbningens fase tre den 8. juni. Der var ikke snak om at indrette reglerne således, at man derudover må være mere end 50 til bestemte aktiviteter. Men det er ikke til at sige, om det er en del af drøftelserne bag de lukkede døre. Alt, vi ved, er, at vi formentlig får lov at mødes flere og flere mennesker hen over sommeren.
 • Det er dog meldt ud, at forbuddet mod at være mere end 500 til arrangementer kommer til at løbe frem til september. (besvaret 22. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Peder: Nyborg og Kerteminde har ikke haft nye tilfælde i maj måned. Hvornår bliver kommunerne erklæret covid-19-frie?

 • Der er ganske rigtigt ikke konstateret nye tilfælde af covid-19 blandt borgere i de to østfynske kommuner.
 • Alligevel er myndighederne nok ret forsigtige med at erklære kommunerne covid-19-frie. Læs artiklen, som vi har skrevet på baggrund af henvendelsen, her. (besvaret 22. maj af Lars Krejberg)

Charlotte Andersen: Hvor mange af dem, som er i respirator, er kommet ud af den igen og er raske?

Alis Schmidt: Hvor mange kommer ud af respiratoren i live og i hvilken alder?

Nadine Fiorini: Hvor mange af corona-patienterne i respirator i Danmark bliver raske?

Britt Vestergaard: Hvornår må man komme til bingo/banko igen?

 • Det er der desværre stadig ikke mulighed for i den form, vi kender den. Det vil formentlig først ske, når forsamlingsforbuddet bliver hævet til mere end 10 personer. Og så kommer det an på, hvor mange det bliver hævet til. Det tal, man indtil videre har hørt, er mellem 30 og 50 personer - efter den 8. juni. Nogle partier ønsker dog, at det skal hæves før den dato.
 • Flere forskellige steder har man set, at der i stedet er blevet afholdt drive-in-banko. Det har de for eksempel gjort i Vissenbjerg, hvilket du kan læse mere om her. I Middelfart er der også et drive-in-banko på vej under Lillebæltsbroen. Det kan du læse mere om i artiklen her. (besvaret 20. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Birgit: Forsamlingsforbuddet på ti personer, er det også gældende i et lejet sommerhus med plads til flere end ti personer? Hvis man nu for eksempel har inviteret 20-25 personer til fødselsdagsfest.

 • Avisen har rådført sig med Fyns Politi og chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj, og svaret er, at I gerne må være mere end ti personer i et lejet sommerhus. Forsamlingsforbuddet - forbuddet mod at afholde og deltage i arrangementer med mere end ti personer - gælder ikke i private boliger. Det omfatter både helårsboliger og fritidsboliger, uanset om man er ejer eller lejer af disse.
 • Det er dog stadig sundhedsmyndighedernes anbefaling, at I gør, hvad I kan for at holde en god afstand til hinanden og for så vidt muligt undgår fysisk kontakt. I bør derfor overveje, om I kan holde en fødselsdagsfest for op til 25 personer uden for stor risiko for smittespredning. Men der er ikke noget lovgivningsmæssigt i vejen for det. (besvaret 20. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Michael Zink: Må man tage i sommerhus sammen, når man er 11 personer? Vi er alle fra samme familie.

 • Avisen har rådført sig med Fyns Politi og chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj, og svaret er, at ja, det må I godt. Forsamlingsforbuddet - forbuddet mod at afholde og deltage i arrangementer med mere end ti personer - gælder ikke i private boliger. Det omfatter både helårsboliger og fritidsboliger, uanset om man er ejer eller lejer af disse.
 • Forsamlingsforbuddet forholder sig dog ikke til, om man er i familie eller ej. I må stadig ikke forsamles 11 personer i det offentlige rum.
 • Det er samtidig sundhedsmyndighedernes anbefaling, at I gør, hvad I kan for at holde en god afstand til hinanden og for så vidt muligt undgår fysisk kontakt. (besvaret 20. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Bernt Skovning: Sommerhusophold i lejet sommerhus: Vi er 12 voksne samt tre oldebørn, der her i kristihimmelfartsferien har lejet to sommerhuse ved vestkysten. Må vi spise sammen/have socialt samvær i det ene sommerhus?

 • Avisen har rådført sig med Fyns Politi og chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj, og svaret er, at ja, det må I godt. Forsamlingsforbuddet - forbuddet mod at afholde og deltage i arrangementer med mere end ti personer - gælder ikke i private boliger. Det omfatter både helårsboliger og fritidsboliger, uanset om man er ejer eller lejer af disse.
 • Det dog stadig sundhedsmyndighedernes anbefaling, at I gør, hvad I kan for at holde en god afstand til hinanden og for så vidt muligt undgår fysisk kontakt. (besvaret 20. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Karen Sofie Møller-Jørgensen: - Må vi spille petanque, når vi er ældre? Og hvor mange?

 • Ja, det må man godt, hvis I følger Sundhedsstyrelsens regler og anbefalinger.
 • Dansk Petanque Forbund anbefaler, at der bruges egne grise (den bold, spillerne kaster kuglerne efter), og spillerne skal ikke dele pointtavle.
 • Du kan læse hele svaret her.

Maria Jørgensen: Vi har de sidste to måneder tørret alle vores indkøbte varer, herunder frugt og grønt, af. Skal vi fortsætte med det?

 • Det har aldrig været en del af myndighedernes generelle anbefalinger, at man tørrer sine varer af, når man kommer hjem. Men jeg har indtryk af, at der er mange, der stadig gør det. Det må være helt op til ens personlige temperament, og hvad man har det bedst med. I skal gøre det, der fungerer for jer.
 • Supermarkedets forholdsregler - hvor man går ud fra, kunderne spritter af, når de begynder handleturen - burde dog resultere i, at der ikke havner smitte på de forskellige varer. Det kan selvfølgelig ikke udelukkes med garanti, selvom den generelle smittespredning ifølge tallene er mindre og mindre. Men I kan også gøre det, at I er opmærksomme på at vaske jeres hænder, efter I har pakket varerne ud af emballagen, og inden I efterfølgende begynder at bruge dem.
 • I forhold til frugt og grønt er det altid en god idé at gøre madvarerne rene inden brug, men der er ikke en særlig corona-risiko ved at købe og spise frugt og grønt ifølge fødevaremyndighederne.
 • Vi har dog tidligere skrevet om, at salget af løst frugt og grønt er dalet under coronakrisen, og at flere har foretrukket at købe frugt og grønt i indpakning. Den historie kan du læse her.
 • I vores artikel her kan du samtidig læse mere om, hvordan man bedst handler, laver mad og får gæster på corona-sikker vis. (besvaret 19. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Jens Nielsen: Hvordan kan det egentlig være, at elever i 10. klasse på Nyborg Gymnasium skal op til øve-prøver, når Folketinget har suspenderet alt, hvad der hedder prøver og eksaminer?

 • Det helt korte svar er, at skolen følger de regler og anvisninger, der findes på området. Undervisningsministeriet skriver på dets hjemmeside, at man kan gennemføre skriftlig og mundtlig eksamenstræning i de fag, hvor der i år ikke afholdes prøve. Du kan læse hele avisens svar til Jens Nielsen i artiklen her. (besvaret 19. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Marianne Rasmussen: Er buffeter i åbne forsamlinger ikke et kæmpe smitteproblem. Og bør man ikke gøre noget ved det i form af tvungen afspritning af hænder, brug af engangshandsker ved buffeten og længere redskaber?

 • Jo, chancen for at blive smittet er større, hvis du spiser på en restaurant med en buffet i stedet for et sted, hvor maden serveres på tallerken.
 • Men, og det er et stort men, der er en del ting, du selv kan gøre for at minimere smitten.
 • Du kan læse hele avisens svar på spørgsmålet her. (besvaret 18. maj af Peter Ammitzbøll)

Kirsten Jensen: Vi er medlem af HomeExchange og skal 27. juni for første gang måske udveksle bolig med en familie, som kommer fra Holland. Vil denne boligbytteform mon blive en del af et eventuelt “sommerhus-lejebevis”-krav?

 • Det er endnu for tidligt at sige. Forhandlingerne er stadig i gang om grænseåbningen, og der er både den mulighed, at grænserne generelt åbnes, og at man udvider definitionen af, hvornår man har et anerkendelsesværdigt formål med at rejse ind i Danmark. Det har nogle af partierne foreslået - med sommerhusleje som eksempel. Andre ønsker at åbne mere op.
 • Statsministeren har sagt, at der vil komme en melding om grænserne inden 1. juni, og lyder den på, at man udvider mulighederne for at rejse ind for nogle, må vi gå ud fra, at der kommer mere information om, hvem det i så fald gælder. (besvaret 18. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Lisbet Møller: Hvis grænsen åbner for tyskere, der har et bevis på, de har booket ophold i Danmark, gælder det så også danskere, der har bevis på, de har booket i Tyskland?

 • Den danske grænse er foreløbig lukket indtil den 31. maj, og der er flere scenarier i spil for, hvordan åbningen skal foregå. En model er, at man simpelthen stopper med at holde grænsen lukket. En anden model er, at man fortsætter, men udvider listen over anerkendelsesværdige indrejseformål. Her har flere partier foreslået, at tyskere med et lejebevis til et dansk sommerhus skal kunne rejse ind over en ellers lukket grænse.
 • Grænseåbningen er blandt andet på dagsordenen i kraft af, at tyskerne har ønsket at åbne deres grænse til Danmark. Tyskland har allerede lavet lignende aftaler med andre af dets nabolande og ønsker mulighed for mere fri rejse i EU. Det er svært at forestille sig, at vi vil begynde at lade tyske sommerhuslejere komme ind i Danmark, mens det samme ikke sker den anden vej rundt. Lige nu er det nemlig os og vores tvivl om, hvorvidt vi skal begynde at åbne grænserne, som tyskerne venter på. (besvaret 18. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Ulla: Nu hvor grænserne begynder at åbne. Hvordan skal folk forholde sig, når de kommer hjem? Skal de i karantæne, eller kan de bare fortsætte deres normale liv, uanset om de måske har taget virus med hjem?

 • Omkring grænserne mangler vi stadig vished, og statsminister Mette Frederiksen har sagt, at der vil komme en udmelding senest 1. juni. Det er også i spil, om der i stedet for en grænseåbning skal komme en udvidelse af, hvad der er et anerkendelsesværdigt indrejseformål i Danmark, så som at man har lejet et dansk sommerhus. Det har flere partier i hvert fald foreslået.
 • Det er rigtigt, at der stadig er danskere, der er strandede eller opholder sig i udlandet, og som myndighederne arbejder på at få hjem. Grænserne har ikke været lukkede for danskere, der gerne har villet tilbage fra en udlandsrejse. Men rådene til dem er stadig de samme, som de var tidligere - det anbefales kraftigt, at man bliver i hjemmet i 14 dage. Arbejder man i en kritisk funktion, kan man snakke med sin arbejdsgiver om, hvorvidt og hvordan man skal vende tilbage til sit job før det. Læs eventuelt mere her (i bunden af siden). (besvaret 18. maj af Sofie Ejlskov Hugger).

Helge Petersen: Er der snart basis for at holde Danmark lukket ned, når der snart ikke er flere indlagte på sygehusene rundt omkring? Vi er også mange, der venter på at komme på markeder igen, for vi savner fællesskab.

 • Det forstår jeg godt. Der er rigtig mange ting, man hurtigt er kommet til at savne i denne tid. Men Folketinget er allerede i disse uger ved at genåbne store dele af Danmark. I dag blev det eksempelvis kirkerne, spisestederne og udskolingens tur. Det er rigtigt, at antallet af smittede og indlagte er dalet, og at situationen er forholdsvis godt under kontrol, når man kigger på tallene. Men politikerne frygter, at smitten igen vil sprede sig, hvis vi åbner for hurtigt op, og de skal have en mulighed for at følge konsekvenserne af de forskellige genåbningstrin. Der er, som du måske ved, en lumsk forsinkelse på sygdommen.
 • Jeg ved ikke præcis, hvilke markeder du har i tankerne, men flere steder er der faktisk allerede mulighed for at komme afsted. I går, søndag, bragte vi for eksempel en historie om, at torvemarkeder rundt omkring ikke er begrænsede af forsamlingsforbuddet. Den kan du læse her. (besvaret 18. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Jørn Nielsen: Odense Kommune har tidligere annonceret, at biblioteket og Borgerservice åbner igen den 18. maj. Men nu skriver Borgerservice på deres hjemmeside, at der er lukket foreløbig til den 7. juni. Hvorfor?

 • Avisen bekendt har Odense Kommune ikke meldt ud, at Borgerservice ville åbne sammen med bibliotekerne. Vi kan ikke se, at der skulle have været ændringer i planerne på et tidspunkt.
 • Bibliotekerne åbner dog i dag, mandag, som led i partiernes genåbningsfase nummer to. Der er dog ikke adgang til de fysiske materialer på bibliotekerne. I stedet skal man via hjemmesiden reservere de bøger, man vil låne, hvorefter de bliver gjort klar til afhentning. Læs mere i artiklen her.
 • Du kan også få overblik over, hvad der ellers genåbner i dag, i artiklen her. (besvaret 18. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Lone Hansen: Hvorfor bliver Belgien nærmest ikke nævnt i medierne? Det er med afstand det land i verden med flest dødsfald per indbygger. Hvordan har de forholdt sig til corona?

Ingelise Rode: Der stank af urin på stranden, skrev Ingelise Rode til redaktionen, og spurgte, hvornår toiletterne på Sydstranden i Kerteminde blev åbnet igen?

 • Forhåbentligt i løbet af uge 21, er svaret Fyens.dk har fået fra kommunaldirektør i Kerteminde Kommune, Tim Jeppesen.
 • Helt så simpelt som at gå ned og låse døren op, er det dog ikke. Kommunen har netop fået en ny instruks om, hvordan rengøringsniveauet skal være på de offentlige toiletter. Derfor går park- og vejafdelingen nu i gang med at lægge en plan for, hvordan toiletterne kan blive gjort rene.
 • Du kan læse hele svaret til Ingelise Rode her. (besvaret 17. maj af Mette Louise Fasdal)

Annonce
Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Odense Bulldogs

Herlev fik bank på den fynske is - Odense Bulldogs tilbage på sporet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Kerteminde

Familie vågnede under indbrud: Her er politiets signalement af indbrudstyven

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Sport

Viktor Axelsen landet i hjembyen Odense - nu går den vilde jagt på den første Denmark Open-titel

Annonce