Annonce
Odense

Er danske foreninger overhovedet så unikke

Forskere fra SDU skal være med til at undersøge foreninger i ti europæiske lande og se på inklusion

Annonce

Odense: Er Foreningsdanmark så unikt, som vi går og tror?

Det skal Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet (SDU) være med til at afklare i et stort tre-årigt europæisk forskningsprojekt, som får base på SDU.

Forskningsprojektet vil omfatte ti lande: England, Holland, Belgien, Tyskland, Schweiz, Spanien, Ungarn, Polen, Norge og Danmark.

Annonce

Skal lære af andre

Det bliver den første større undersøgelse af idrætsforeninger på tværs af en række lande i Europa, og en af hensigterne er at se på, hvad foreningerne i de forskellige lande er gode til, når det kommer til inklusion af sårbare grupper, og se på det frivillige arbejde i idrætsforeningerne for at skabe et sammenligningsgrundlag, der ikke eksisterer i dag.

- Vi bliver klogere af at sammenligne os med andre og kan lære af, hvordan man i andre lande støtter foreningslivet, og hvordan pengene bruges bedst. Vi vil prøve at finde ud af, hvilke modeller, der fungerer bedst i forhold til de hensigter og ambitioner, som samfundet har, forklarer post doc Karsten Østerlund fra SDU.

Danmark er i top

Udgangspunktet for undersøgelsen er, at Danmark topper på deltagelse i foreningslivet, på antal foreninger og på antallet af frivillige.

- Men, siger professor og centerleder Bjarne Ibsen, vi ved ikke ret meget om, hvordan andre lande gør, og hvad de lykkes med. Og ikke mindst hvorfor de lykkes.

Det er første gang et studie ser på foreningsidrætten i hele Europa og de politikker, som former foreningslivet i de enkelte lande.

Annonce

Fire dele

Projektet omfatter fire delundersøgelser.

Den første del består af en analyse af politikkerne for idræt organiseret i foreninger i alle de ti lande.

Anden del er en online spørgeskemaundersøgelse af idrætsforeninger med fokus på det frivillige arbejdes omfang og inklusionen af sårbare grupper i foreningerne.

Tredje del omfatter en undersøgelse af medlemmerne i 30 idrætsforeninger i hvert af de ti lande, og sidste del består af en analyse af tre udvalgte cases fra hvert af landene, hvor man har gode erfaringer med rekruttering og fastholdelse af frivillige samt inklusion af vanskeligt stillede grupper.

Annonce

Håndbog til foreninger

I forlængelse af projektet skal der laves en håndbog med konkrete anbefalinger og forslag, som sammen med analyserne skal fremlægges på konferencer i alle ti lande.

Forskningsprojektet afsluttes i 2017 med en stor international konference, som forventes afholdt på Syddansk Universitet.

Projektet er finansieret med støtte fra Europa-Kommissionens Erasmus+ Sportprogram med knap 500.000 Euro (ca. 3,75 mio. kroner) og medfinansiering fra de institutter og lande, som skal indgå i undersøgelsen, på ca. 200.000 Euro (ca. 1,5 mio. kroner).

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce