Annonce
Læserbrev

Epidemilov. Retssikkerheden skal tilbage

Annonce

Synspunkt: Sent torsdag aften den 12. marts vedtog Folketinget i enighed en række ændringer i Epidemiloven. Blandt ændringerne var en centralisering af de kompetencer, der normalt ligger hos de lokale epidemikommissioner, og en afskaffelse af kravet om erstatning til de virksomheder, zoologiske haver, museer m.fl., der lider tab ved at være tvunget til at holde lukket. Var det klogt at give så meget magt til en enkelt minister i en regering, der er meget glad for at have – og bruge – magt? Det er jeg bestemt ikke sikker på.

Sundheds- og ældreministeren kunne ganske enkelt have sat Epidemiloven i kraft for så vidt angår den nye kinesiske Coronavirus. Nedlukning – og genåbning – ville så skulle vedtages af epidemikommissionerne. Nedlukningen ville kunne være gennemført mindst lige så hurtigt, som det faktisk skete, i medfør af en formandsbeslutning i hver af de 5 epidemikommissioner. Og genåbningen ville kunne ske i det tempo, som de regionale forhold tilsiger. I lyset af, at Region Hovedstaden er 4-5 gange hårdere ramt af virus end Region Syddanmark og Region Nordjylland, ville en lokal beslutningsproces have indlysende fordele.

I betragtning af formanden for epidemikommissionen er politidirektør, og flertallet af kommissionens medlemmer er statstjenestemænd, skulle man tro regeringen turde stole på epidemikommissionerne. Også selv om der er en demokratisk repræsentation på tre regionsrådsmedlemmer, og dermed repræsentanter fra andre partier, med ved bordet, når beslutningerne skal træffes.

Mindst lige så vigtigt som den evindelige trang til at centralisere og koncentrere magten i egne hænder er spørgsmålet om erstatning.

Vi har set, hvordan regeringens ministre har trang til at regere, ikke med loven i hånd, men ved moralisering og udskamning af enkeltvirksomheder som IKEA eller zoologiske haver. Det er ganske enkelt en uanstændig måde at regere et land på. Enten må regeringen beslutte, at udvalgte brancher af sundhedsmæssige grunde skal holde lukket. Og betale en kompensation, der svarer til fuld erstatning, og ikke blot hvad socialdemokraterne efter et subjektivt valg vælger at spise en virksomhed af med.

I en situation, hvor regeringen stadig mener, der er råd til tant og fjas som tidlig pensionering af sunde og raske mennesker i udvalgte brancher, mener jeg faktisk, det er et ganske rimeligt krav at give fuld erstatning for tab til de, der tvinges til at lukke deres virksomhed. Ikke mindst i lyset af, genåbningen nu foregår ved en forhandling om de enkelte partiers favoritter, og ikke en objektiv afvejning af de enkelte branchers samfundsmæssige værdi i forhold til smitterisikoen.

Derfor: Lad os få retssikkerheden tilbage. Læg magten tilbage til de lokale epidemikommissioner, og giv virksomheder og borgere ret til fuld erstatning for deres tab, når myndighederne forlanger, de skal holde lukket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce