Annonce
Assens

Ensomhed: John sørger over tabet af sin hustru gennem 59 år

Det var her i gården, John og Kirsten Thode havde deres sidste samtale, før hun blev indlagt med hvad der formentlig var en hjerneblødning. John Thode bliver boende i huset på Ladegårdsgade, som de flyttede ind i for 23 år siden. Foto: Kim Rune

Efter at have mistet sin hustru gennem 59 år føler 80-årige John Thode sig ensom. En følelse, han ifølge Ældre Sagen har til fælles med 350.000 voksne danskere.

Når John Thode sidder ved sin bærbare computer, kigger Kirsten Thode med. Foto: Kim Rune

Assens: Den 7. juli i år sad John og Kirsten Thode sammen i deres gård bag det gamle bindingsværkshus på Ladegårdsgade 23 og spiste kirsebær. John Thode ville smøre en mad til sin hustru, men hun svarede, at hun ikke var sulten. Det var sidste gang, ægteparret talte sammen.

80-årige John Thode har altid haft let til smil og en vittig bemærkning. Men for tre måneder siden døde hans hustru gennem 59 år, og med hende forsvandt glæden.

Kirsten Thode fik en hjerneblødning - det menes der i hvert fald - og måtte indlægges på OUH. Her lå hun i en måned. De sidste 14 dage havde hun ifølge lægerne ingen hjernefunktion, men hjertet slog, og hun trak fortsat vejret.

- Jeg troede ikke på, at hun var væk. Jeg troede, at hun ville komme til live, siger John Thode, som dog til sidst efter at have konsulteret sin egen læge indvilligede i at lade Kirsten dø. Hun blev 78 år gammel.

I syv timer sad han ved hendes side, indtil hun klokken 00.20 holdt op med at trække vejret. I seks timer var John Thode som forstenet. Først om morgenen kom tårerne trillende, og de har siden været en hyppig gæst.

Da John Thode kom hjem fra OUH, stak nøglen i hoveddøren og trådte ind i deres fælles hjem, hvor han nu skulle bo alene, føltes det som om, at han også skulle dø.

- Hun var her jo ikke. I så mange år havde vi været sammen. Det smider man ikke lige ud ad vinduet, siger han.

På den sorte fastnettelefon bagerst i stuen er et lille foto af hustruen klistret fast med tape. Da Kirsten Thode var i live, havde hun altid et billede af John siddende på telefonen. Men efter hendes død har han skiftet det ud. Billedet er af ældre dato. Kirsten Thodes hår er mørkt, og der er smil på læberne.

På væggen over computeren ved siden af telefonen hænger et udprintet billede i A4-størrelse, som blev taget kort før den 78-årige kvindes død. I håret har hun en mørkerød bonderose, som John Thode har plukket til hende. Hun smiler glad til personen bag kameraet.

- Jeg sagde til hende, at jeg ville tage et billede af to blomster, husker John Thode.

Annonce
Savnet af Kirsten Thode føles tre måneder efter hendes død stadig så brændende, som havde hun lige rejst sig fra den tomme stol. Foto: Kim Rune

Bange for at være en plage

John Thode føler sig ensom efter hustruens bortgang.

En følelse, han ifølge Ældre Sagen har tilfælles med 350.000 voksne danskere, heriblandt 50.000 danskere over 65 år, der føler sig ensomme i en grad, så det påvirker deres hverdag negativt. Ensomhed kan have alvorlige konsekvenser for de, der bliver ramt, og ifølge et nyt studie fra Rigshospitalet, kan det påvirke både det mentale og fysiske helbred.

- Undersøgelser viser, at er man blevet alene, har man tre gange så stor risiko for at blive ensom, fortæller Karen Skou, som er ensomhedskonsulent hos Ældre Sagen.

At miste en ægtefælle er en meget væsentlig faktor, fortæller hun og tilføjer, at det typisk kan være sværere for mænd at få nye relationer, når de har mistet deres ægtefælle, end det er for kvinder. Ældre mænd er derfor særligt i risikogruppen for at blive ensomme.

Selvom Kirsten Thode i et par år frem mod sin død led af fremskreden demens, som blandt andet påvirkede hendes talecenter og hendes evne til at kommunikere, blev John Thode først ramt af ensomhed efter hendes død. På grund af Kirsten Thodes sygdom fik ægteparret besøg af hjemmeplejen hver dag, og det hjalp med at holde ensomheden fra døren til trods for, at livet med ægtefællen ikke længere var som før, fortæller John Thode.

- Vi har en fantastisk hjemmepleje, og nogle gange kom der også sygeplejersker. De var gode at snakke med. Men nu kommer de jo ikke mere. Døren er lukket, siger han.

John Thodes læge ringer jævnligt for at høre, hvordan han har det, men generelt ringer telefonen ikke så ofte.

- Jeg tror ikke, at folk tør ringe. Jeg kan selvfølgelig ringe til dem, men jeg vil hellere, at det er den anden vej, for så ved jeg, at de vil høre på mig. Det er jo ikke en samtale, hvor vi sidder og griner. Jeg vil meget nødigt være en plage, siger han.

Det er svært at betragte livet udenfor vinduet på samme måde som før hustruens død. "Jeg føler mig ikke længere som en af jer. Folk går jo to og to ned ad gaden," oplever han. Foto: Kim Rune

Venskaber er det bedste værn

Ifølge Ældre Sagen er venskaber og nære relationer det vigtigste værn mod ensomhed, både for ældre mennesker, der er ensomme efter tabet af en ægtefælle, og for ældre, der føler sig ensomme af andre årsager.

En sundhedsprofil udarbejdet i 2017 af Region Syddanmark viser, at otte procent af borgerne i Assens Kommune sjældent eller aldrig er i kontakt med familie, som de ikke bor sammen med. Og at knap 10 procent sjældent eller aldrig er i kontakt med venner. Netop disse relationer er afgørende for menneskers trivsel.

- Det handler om, at man skal have nogen at dele glæder og sorger med, slår Karen Skou fast.

Ældre Sagens lokalafdelinger har derfor fokus på inkluderende aktiviteter som fællesspisning, men tilbyder også besøgs- eller spisevenner til ældre, der ikke er klar til selv at opsøge et fællesskab.

John Thode står, som han selv betegner det, på kanten af det sorte hul. Men han forsøger at kæmpe sig ud af sorgen og ensomheden.

- Jeg forsøger at have kontakt med nogen hver dag, siger John Thode, som også startede bilen og kørte 1000 kilometer til det nordlige Sverige, da en ungdomsven efter Kirsten Thodes død insisterede på, at John Thode skulle besøge ham i ødemarken.

Her tog vennerne på elgjagt, og John Thode blev hver morgen vækket af tonerne fra "I skovens dybe stille ro". Det hjalp. Men helede ikke det smertende sår efter Kirstens død.

- Jeg har ikke kunnet finde nogen glæde endnu. Men jeg vil lede efter den, for den må jo være et sted. Jeg vil gerne være glad igen, siger John Thode.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce